Напредува (to progress) conjugation

Macedonian
27 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
напредувам
I progress
напредуваш
you progress
напредува
he/she/it progresses
напредуваме
we progress
напредувате
you all progress
напредуваат
they progress
Future tense
ќе напредувам
I will progress
ќе напредуваш
you will progress
ќе напредува
he/she/it will progress
ќе напредуваме
we will progress
ќе напредувате
you all will progress
ќе напредуваат
they will progress
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би напредувал
I (masculine) would have progressed
би напредувала
I (feminine) would have progressed
би напредувал
you (masculine) would have progressed
би напредувала
you (feminine) would have progressed
би напредувал
he would have progressed
би напредувала
she would have progressed
би напредувало
it would have progressed
би напредувале
we would have progressed
би напредувале
you all would have progressed
би напредувале
they would have progressed
Past perfect tense
сум напредувал
I (masculine) have progressed
сум напредувала
I (feminine) have progressed
си напредувал
you (masculine) have progressed
си напредувала
you (feminine) have progressed
е напредувал
he has progressed
е напредувала
she has progressed
е напредувало
it has progressed
сме напредувале
we have progressed
сте напредувале
you all have progressed
сум напредувале
they have progressed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
напредував
I was progressing
напредуваше
you were progressing
напредуваше
he/she/it was progressing
напредувавме
we were progressing
напредувавте
you all were progressing
напредуваа
they were progressing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев напредувал
I (masculine) had progressed
бев напредувала
I (feminine) had progressed
беше напредувал
you (masculine) had progressed
беше напредувала
you (feminine) had progressed
беше напредувал
he had progressed
беше напредувала
she had progressed
беше напредувало
it had progressed
бевме напредувале
we had progressed
бевте напредувале
you all had progressed
беа напредувале
they had progressed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе напредував
I will have progressed
ќе напредуваше
you will have progressed
ќе напредуваше
he/she/it will have progressed
ќе напредувавме
we will have progressed
ќе напредувавте
you all will have progressed
ќе напредуваа
they will have progressed
Past aorist tense
Imperative tense
-
напредувај
you progress
-
-
напредувајте
you all progress
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум напредувал
I (masculine) will progress
ќе сум напредувала
I (feminine) will progress
ќе си напредувал
you (masculine) will progress
ќе си напредувала
you (feminine) will progress
ќе е напредувал
he will progress
ќе е напредувала
she will progress
ќе е напредувало
it will progress
ќе сме напредувале
we will progress
ќе сте напредувале
you all will progress
ќе сум напредувале
they will progress

Examples of напредува

Example in MacedonianTranslation in English
Оние кои мислат дека Бангладеш не напредува, не го знаат Бангладеш.Those who think that Bangladesh is not progressing, they are not aware of Bangladesh.
- Но како што напредува Го играта, можностите стануваат се помали и помали... таблата зазема некаков ред.But as the game progresses, the possibilities become smaller. The board takes on order.
- Напредува? - Повеќе од тоа да напредува.- Oh, more than progress.
Кажи ми како напредува твојот тим.Just tell me how your team is progressing.
Виктор заразава напредува.Victor, this disease is progressive, deqenerative.
Д-р Филер вели дека напредувам... но, има уште многу работа.Dr. Fowler says that I'm makin' progress... but I still have a long way to go.
Јас-јас едвај чекам да напредувам со твојот план, Michael.I-I really look forward to progress on your plan, Michael.
- Не, не напредувам!- No, I am not making progress
Ќе ви кажам, не напредувам баш најдобро.I'll tell you, the progress ain't too good.
Како напредуваш ќе одиш кон средината на кругот.As your skill improves you will progress to a smaller circle.
А сега назад со песната на Џеј Зи „Дали напредуваш„„?Now, back to the Jay-Z song already in progress.
Алви, дали напредуваш со пишувањето на својата песна?Alvie, are you making any progress writing your rap?
Два пати мери, еднаш сечи, ако сакаш да напредуваш!You gotta think before you act In order to progress
Дали напредуваш?Making any progress?
Доколку не можеме да одиме назад, единствената разумна работа за одењето напред е да се дефинира нова политичка сцена каде заедно ќе напредуваме за заедничкото добро на Сингапур.If we cannot move backwards, the only reasonable thing going forward is to define a new political playing field where we will progress together for the common good of Singapore.
Мислам дека напредуваме.You know, I believe we're makin' progress.
Не верувам дека напредуваме.I don't think we're making progress here.
Како напредуваме?-How are things progressing? -We're ready.
Камион 128, како напредувате?Truck 128, what is your progress?
- Многу напредувате.- You're making a lot of progress.
Не, мислев дека е добро што напредувате со случајот. Да.No, I meant good that you're making progress here.
Како напредувате?How are things progressing?
Божиќ се наближува,а случаите не напредуваат.Christmas comes, and the investigations do not progress.
ДРЖАВЕН ПА Т 29, ФЛОРИДА, ДВЕ ГОДИНИ ПОРАНО Како што природната селекција работи само со и за доброто на секое суштество, сите компоненти имаат тенденција да напредуваат кон совршеност...As natural selection works solely by and for the good of each being... ...all corporeal and mental endowments will tend to progress towards perfection.
Се чини дека стимулацијата им годи и добро напредуваат?So the progress up the stim seem to work really well.
Дали напредуваат адвокатите?Are his lawyers making any progress?
Минатата недела бев во еден бар и разговарав со една девојка, а работите напредуваа, ако знаеш за што ти зборувам.You know, I was in a bar last week, and I was talking to this girl, and things were progressing, if you know what I mean.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

навредува
offend

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'progress':

None found.
Learning languages?