Наведне (to bend) conjugation

Macedonian
19 examples
This verb can also mean the following: lower

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
наведнам
I bend
наведнеш
you bend
наведне
he/she/it bends
наведнеме
we bend
наведнете
you all bend
наведнат
they bend
Future tense
ќе наведнам
I will bend
ќе наведнеш
you will bend
ќе наведне
he/she/it will bend
ќе наведнеме
we will bend
ќе наведнете
you all will bend
ќе наведнат
they will bend
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би наведнал
I (masculine) would have bent
би наведнала
I (feminine) would have bent
би наведнал
you (masculine) would have bent
би наведнала
you (feminine) would have bent
би наведнал
he would have bent
би наведнала
she would have bent
би наведнало
it would have bent
би наведнале
we would have bent
би наведнале
you all would have bent
би наведнале
they would have bent
Past perfect tense
сум наведнал
I (masculine) have bent
сум наведнала
I (feminine) have bent
си наведнал
you (masculine) have bent
си наведнала
you (feminine) have bent
е наведнал
he has bent
е наведнала
she has bent
е наведнало
it has bent
сме наведнале
we have bent
сте наведнале
you all have bent
сум наведнале
they have bent
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
наведнев
I was bending
наведнеше
you were bending
наведнеше
he/she/it was bending
наведневме
we were bending
наведневте
you all were bending
наведнеа
they were bending
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев наведнал
I (masculine) had bent
бев наведнала
I (feminine) had bent
беше наведнал
you (masculine) had bent
беше наведнала
you (feminine) had bent
беше наведнал
he had bent
беше наведнала
she had bent
беше наведнало
it had bent
бевме наведнале
we had bent
бевте наведнале
you all had bent
беа наведнале
they had bent
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе наведнев
I will have bent
ќе наведнеше
you will have bent
ќе наведнеше
he/she/it will have bent
ќе наведневме
we will have bent
ќе наведневте
you all will have bent
ќе наведнеа
they will have bent
Past aorist tense
наведнав
I bent
наведна
you bent
наведна
he/she/it bent
наведнавме
we bent
наведнавте
you all bent
наведнаа
they bent
Imperative tense
-
наведни
you bend
-
-
наведнете
you all bend
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум наведнел
I (masculine) will bend
ќе сум наведнела
I (feminine) will bend
ќе си наведнел
you (masculine) will bend
ќе си наведнела
you (feminine) will bend
ќе е наведнел
he will bend
ќе е наведнела
she will bend
ќе е наведнело
it will bend
ќе сме наведнеле
we will bend
ќе сте наведнеле
you all will bend
ќе сум наведнеле
they will bend
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
наведнат
bending
bending
bending
наведнел
bending
наведнела
bending
наведнело
bending
наведнеле
bending
наведнал
bent
наведнала
bent
наведнало
bent
наведнале
bent

Examples of наведне

Example in MacedonianTranslation in English
Ме боли грбот кога ќе се наведнам нешто да кренам.My back hurts when I bend down to pick up things.
Грбот ме убиваше, Не можев да се наведнам.My back was killing me, l couldn't bend down.
Можам да се свртам, не можам да се наведнам.l could twist, l couldn't bend.
Одма ќе го земев топчето, ако можев да се наведнам.l would've picked up the ball if l could bend down.
Ме боли грбот кога ќе се наведнам нешто да кренам. Да, гледам.My back hurts when I bend down to pick up things.
Смееш да одиш на забавата, можеш да се наведнеш со грбот?Should you go to the party with your back, can you bend over with your back?
Mоже треба да се наведнеш, и да ми го бациш газот.Maybe you should bend over and kiss my ass.
Кога ќе... Кога ќе се наведнеш да си ја врзеш врвката, залепи го ова над тркалото.Now, when you-- when you-- when you bend down to tie your shoe, you, uh, you stick this up into the wheel well.
Ќе свареше во голем сад и ќе не натераше да се наведнеме...He'd boil up a big pot and then make us bend over...
А сега, свртете се кон ѕидот наведнете се и допрете ги вашите прсти.Now then, face the wall bend over and touch your toes.
Влегов внатре и... го видов мојот сопруг како лежи на подот... се наведнав да проверам дали му работи срцето, се тргнав и вриснав... и тогаш Енрике и Чатни дотрчаа.I walked in... I saw my husband lying on the floor... I bent down to check his heart, screamed my head off... then Enrique and Chutney ran inside.
О, не се ни наведнав.FULLER: It's straight. It's not even bent.
Требаше да размислиш за тоа пред да го направиш ужасниот звук кога се наведнав за да земам сунѓер.Well, you should've thought of that before you made that disgusting sound when I bent over and picked up the eraser.
Младото момче – можеби имаше шест или седум години – кога ме виде дека доаѓам со мојата голема дога и црна, полна со енергија пудлица, брзо се наведна и ја зграби мачката – за да ја заштити да не биде искористена како жива играчка и се сокри помеѓу две куќи.The young boy - maybe six or eight years old - saw me coming with my small Great Dane and bouncing black fur-ball of energy Standard Poodle and quickly bent down and scooped up the cat - as if protecting the cat from being used as a live squeak-toy and walked between two houses out of sight.
Дали мислиш на тоа кога се наведна над лабавото, и ја удираше по газ?Are you referring to where he got her bent over the sink and smacked her on the ass with a Brillo pad?
Кога се наведна да ја подигни топката, го погодив во темето.When he bent down to pick up the ball, I shot him in the back of the head.
Се вика "наведни се и брзо исправи се".It's called "the bend and snap."
Добро... малку помалку наведни се, а малку побрзо исправи се.OK... a little less bend, a little more snap.
Dim, наведни се.Dim, bend down.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

навикне
get accustomed
нападне
attack
наседне
fall for

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'bend':

None found.
Learning languages?