Мотивира (to motivate) conjugation

Macedonian
18 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
мотивирам
I motivate
мотивираш
you motivate
мотивира
he/she/it motivates
мотивираме
we motivate
мотивирате
you all motivate
мотивираат
they motivate
Future tense
ќе мотивирам
I will motivate
ќе мотивираш
you will motivate
ќе мотивира
he/she/it will motivate
ќе мотивираме
we will motivate
ќе мотивирате
you all will motivate
ќе мотивираат
they will motivate
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би мотивирал
I (masculine) would have motivated
би мотивирала
I (feminine) would have motivated
би мотивирал
you (masculine) would have motivated
би мотивирала
you (feminine) would have motivated
би мотивирал
he would have motivated
би мотивирала
she would have motivated
би мотивирало
it would have motivated
би мотивирале
we would have motivated
би мотивирале
you all would have motivated
би мотивирале
they would have motivated
Past perfect tense
сум мотивирал
I (masculine) have motivated
сум мотивирала
I (feminine) have motivated
си мотивирал
you (masculine) have motivated
си мотивирала
you (feminine) have motivated
е мотивирал
he has motivated
е мотивирала
she has motivated
е мотивирало
it has motivated
сме мотивирале
we have motivated
сте мотивирале
you all have motivated
сум мотивирале
they have motivated
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
мотивирав
I was motivating
мотивираше
you were motivating
мотивираше
he/she/it was motivating
мотивиравме
we were motivating
мотивиравте
you all were motivating
мотивираа
they were motivating
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев мотивирал
I (masculine) had motivated
бев мотивирала
I (feminine) had motivated
беше мотивирал
you (masculine) had motivated
беше мотивирала
you (feminine) had motivated
беше мотивирал
he had motivated
беше мотивирала
she had motivated
беше мотивирало
it had motivated
бевме мотивирале
we had motivated
бевте мотивирале
you all had motivated
беа мотивирале
they had motivated
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе мотивирав
I will have motivated
ќе мотивираше
you will have motivated
ќе мотивираше
he/she/it will have motivated
ќе мотивиравме
we will have motivated
ќе мотивиравте
you all will have motivated
ќе мотивираа
they will have motivated
Past aorist tense
мотивирав
I motivated
мотивира
you motivated
мотивира
he/she/it motivated
мотивиравме
we motivated
мотивиравте
you all motivated
мотивираа
they motivated
Imperative tense
-
мотивирај
you motivate
-
-
мотивирајте
you all motivate
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум мотивирал
I (masculine) will motivate
ќе сум мотивирала
I (feminine) will motivate
ќе си мотивирал
you (masculine) will motivate
ќе си мотивирала
you (feminine) will motivate
ќе е мотивирал
he will motivate
ќе е мотивирала
she will motivate
ќе е мотивирало
it will motivate
ќе сме мотивирале
we will motivate
ќе сте мотивирале
you all will motivate
ќе сум мотивирале
they will motivate
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
мотивиран
motivating
motivating
motivating
мотивирал
motivating
мотивирала
motivating
мотивирало
motivating
мотивирале
motivating
мотивирал
motivated
мотивирала
motivated
мотивирало
motivated
мотивирале
motivated

Examples of мотивира

Example in MacedonianTranslation in English
Надежта пак, од друга страна, ги мотивира луѓето.Hope, on the other hand, motivates people.
Од една страна, националната кибер-зона е систем кој мотивира изолација.On the one hand, the national cyberzone is a system that motivates isolation.
Дали Хаим Орон конечно ќе биде способен да го мотивира Мерец?Will Haim Oron finally be able to motivate Meretz?
Можеби твојата жртва ќе нè мотивира повторно да се погледнеме во огледало и да прашаме кога ја преминуваме линијата помеѓу стравот и храброста. И ќе нè предизвика, повторно, да го направиме првиот чекор.Perhaps your sacrifice will motivate us to look again into the mirror, and ask again where we straddle the line between fear and courage and challenge us, again, to take a new first step.
И таму некој те мотивира.You gotta have someone there, right? Someone to spot you. Someone to keep you motivated.
Сакав да го мотивирам, Том.-I was trying to motivate him, Tom.
Тоа ти го кажав само за да те мотивирам.I told you only to motivate you - I knew - You knew?
Сакав да го мотивирам, Том. Г-дине?- I was trying to motivate him, Tom.
Можеби можам да најдам нов начин да ги мотивирам.Perhaps I can find new ways to motivate them.
Требаше да ти го кажам ова пред шест месеци ама спортските метафори.... Ако сакаш да ме мотивираш,Okay, a-and I should have mentioned this six months ago, but the sports metaphors -- y-you want to motivate me,
Но, колку повеќе чекам, повеќе ме мотивираш да те претепам...But the longer you make me wait, the more you motivate me to beat your ass, so...
Можеби ќе најдеме начин да го мотивираме.Perhaps we can find a way to motivate him.
Како што сфатив, јас ве мотивирам вас, вие ги мотивирате нив.So the way I got it figured, I motivate you... - and you motivate them.
Оваа недела Global Voices седеше со Aishoola Aisaeva (17) и дозна за проблемите кои ги мотивираат devochki-aktivistki да ја извршуваат својата работа во земјата.This week Global Voices sat down with Aishoola Aisaeva (17) and found out about the issues that motivate the devochki-aktivistki to carry out their work in the country.
Родителите велат дека, коментарите се тие кои што им помагаат да опстанат и ги мотивираат да продолжат со пишување.It’s the comments, the parents say, that keep them going and motivate them to carry on writing.
Веќе видовме дека, ако има потреба, тие се способни да мотивираат стотици илјади луѓе.We've seen already that, if needed, they are able to motivate hundreds of thousands.
Луѓето секогаш се обидуваат да се мотивираат.People are always trying to motivate themselves.
Луѓето секогаш се обидуваат да се мотивираат себеси.People are always trying to motivate themselves.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

активира
activate

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'motivate':

None found.
Learning languages?