Истрие (to rub) conjugation

Macedonian
17 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
истријам
I rub
истриеш
you rub
истрие
he/she/it rubs
истриеме
we rub
истриете
you all rub
истријат
they rub
Future tense
ќе истријам
I will rub
ќе истриеш
you will rub
ќе истрие
he/she/it will rub
ќе истриеме
we will rub
ќе истриете
you all will rub
ќе истријат
they will rub
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би истрил
I (masculine) would have rubbed
би истрила
I (feminine) would have rubbed
би истрил
you (masculine) would have rubbed
би истрила
you (feminine) would have rubbed
би истрил
he would have rubbed
би истрила
she would have rubbed
би истрило
it would have rubbed
би истриле
we would have rubbed
би истриле
you all would have rubbed
би истриле
they would have rubbed
Past perfect tense
сум истрил
I (masculine) have rubbed
сум истрила
I (feminine) have rubbed
си истрил
you (masculine) have rubbed
си истрила
you (feminine) have rubbed
е истрил
he has rubbed
е истрила
she has rubbed
е истрило
it has rubbed
сме истриле
we have rubbed
сте истриле
you all have rubbed
сум истриле
they have rubbed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
истриев
I was rubbing
истриеше
you were rubbing
истриеше
he/she/it was rubbing
истриевме
we were rubbing
истриевте
you all were rubbing
истриеја
they were rubbing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев истрил
I (masculine) had rubbed
бев истрила
I (feminine) had rubbed
беше истрил
you (masculine) had rubbed
беше истрила
you (feminine) had rubbed
беше истрил
he had rubbed
беше истрила
she had rubbed
беше истрило
it had rubbed
бевме истриле
we had rubbed
бевте истриле
you all had rubbed
беа истриле
they had rubbed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе истриев
I will have rubbed
ќе истриеше
you will have rubbed
ќе истриеше
he/she/it will have rubbed
ќе истриевме
we will have rubbed
ќе истриевте
you all will have rubbed
ќе истриеја
they will have rubbed
Past aorist tense
истрив
I rubbed
истри
you rubbed
истри
he/she/it rubbed
истривме
we rubbed
истривте
you all rubbed
истрија
they rubbed
Imperative tense
-
истриј
you rub
-
-
истријте
you all rub
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум истриел
I (masculine) will rub
ќе сум истриела
I (feminine) will rub
ќе си истриел
you (masculine) will rub
ќе си истриела
you (feminine) will rub
ќе е истриел
he will rub
ќе е истриела
she will rub
ќе е истриело
it will rub
ќе сме истриеле
we will rub
ќе сте истриеле
you all will rub
ќе сум истриеле
they will rub
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
истриен
rubbing
rubbing
rubbing
истриел
rubbing
истриела
rubbing
истриело
rubbing
истриеле
rubbing
истрил
rubbed
истрила
rubbed
истрило
rubbed
истриле
rubbed

Examples of истрие

Example in MacedonianTranslation in English
Тој ја сака твојата добрина да се истрие од него.He wants your goodness to rub off on him. - I know, right?
Види, тој ја сака твојата добрина да се истрие од него? Тој го сака твојот газ, да се истрие од него.He wants your ass to rub off on him is more like it.
Таман ќе решам да се бањам и некој ќе ја истрие ламбата. Здраво!Get in the bath and there's a rub at the lamp.
Се додека не се добро истрие.Just as long as it's well-scrubbed
А тогаш ќе бидам толку претепана од животот што, само за секунда, ќе го земам во предвид бездомникот кај пералната за коли кој личи на Крис Крисоферсон да ми го истрие рамото.And then I'll be so beaten down by life that, just for a second, I will consider asking the homeless guy at the car wash who looks like Kris Kristofferson to rub my shoulders.
И, знаеш, мислев дека тоа е прилично паметно од мене, што и побарав лосион, бидејќи така можев да ја прашам дали таа сака и да и го истријам грбот, така?BRAD: And, see, I thought that was pretty smart of me, right, to ask to borrow the sunscreen, because that way I could ask if she wanted some and I could rub some on her back, right?
Наместо само да ја прашам дали сака да и го истријам грбот.Instead of me just coming out and asking to rub some on her back.
Ме бакнува без моја дозвола па затоа вечер решив да истријам кромид под пазувите за да ја одбијам.She kisses me without my permission so tonight I have decided to rub onions under my armpits to repel her.
Ќе можам да исчистам и да истријам насекаде.l'll make the most of it to rub and scrub.
- Сакаш да те истријам?- You want me to rub you down?
Мораш да ги истриеш... овде долу.You have to rub them on... down there.
Мислев дека ќе истриеш едно на Танцувајќи со вездите:I thought you were gonna rub one out to Dancing with the Stars.
Гледаш, се што треба да направиш е... ...да ја истриеш ламбата и ќе речамSee, all you got to do ls rub that lamp and I'll say
Најди некој со кого ќе можеш да се истриеш.Find someone to rub against.
Ако ми ја истриеш, ќе ти дадам долар.If you rub it for me, I'll give you a quarter.
Мде, истриј ме...Jacquasse, scrub me!
Потоа црпнете вода и истријте ги лицето.Then scoop up the water and rub it on your face

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

истече
flow
истрпи
bear
истрча
run

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'rub':

None found.
Learning languages?