Избегне (to avoid) conjugation

Macedonian
45 examples
This verb can also mean the following: evade

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
избегнам
I avoid
избегнеш
you avoid
избегне
he/she/it avoids
избегнеме
we avoid
избегнете
you all avoid
избегнат
they avoid
Future tense
ќе избегнам
I will avoid
ќе избегнеш
you will avoid
ќе избегне
he/she/it will avoid
ќе избегнеме
we will avoid
ќе избегнете
you all will avoid
ќе избегнат
they will avoid
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би избегнал
I (masculine) would have avoided
би избегнала
I (feminine) would have avoided
би избегнал
you (masculine) would have avoided
би избегнала
you (feminine) would have avoided
би избегнал
he would have avoided
би избегнала
she would have avoided
би избегнало
it would have avoided
би избегнале
we would have avoided
би избегнале
you all would have avoided
би избегнале
they would have avoided
Past perfect tense
сум избегнал
I (masculine) have avoided
сум избегнала
I (feminine) have avoided
си избегнал
you (masculine) have avoided
си избегнала
you (feminine) have avoided
е избегнал
he has avoided
е избегнала
she has avoided
е избегнало
it has avoided
сме избегнале
we have avoided
сте избегнале
you all have avoided
сум избегнале
they have avoided
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
избегнев
I was avoiding
избегнеше
you were avoiding
избегнеше
he/she/it was avoiding
избегневме
we were avoiding
избегневте
you all were avoiding
избегнеа
they were avoiding
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев избегнал
I (masculine) had avoided
бев избегнала
I (feminine) had avoided
беше избегнал
you (masculine) had avoided
беше избегнала
you (feminine) had avoided
беше избегнал
he had avoided
беше избегнала
she had avoided
беше избегнало
it had avoided
бевме избегнале
we had avoided
бевте избегнале
you all had avoided
беа избегнале
they had avoided
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе избегнев
I will have avoided
ќе избегнеше
you will have avoided
ќе избегнеше
he/she/it will have avoided
ќе избегневме
we will have avoided
ќе избегневте
you all will have avoided
ќе избегнеа
they will have avoided
Past aorist tense
избегнав
I avoided
избегна
you avoided
избегна
he/she/it avoided
избегнавме
we avoided
избегнавте
you all avoided
избегнаа
they avoided
Imperative tense
-
избегни
you avoid
-
-
избегнете
you all avoid
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум избегнел
I (masculine) will avoid
ќе сум избегнела
I (feminine) will avoid
ќе си избегнел
you (masculine) will avoid
ќе си избегнела
you (feminine) will avoid
ќе е избегнел
he will avoid
ќе е избегнела
she will avoid
ќе е избегнело
it will avoid
ќе сме избегнеле
we will avoid
ќе сте избегнеле
you all will avoid
ќе сум избегнеле
they will avoid
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
избегнат
avoiding
avoiding
avoiding
избегнел
avoiding
избегнела
avoiding
избегнело
avoiding
избегнеле
avoiding
избегнал
avoided
избегнала
avoided
избегнало
avoided
избегнале
avoided

Examples of избегне

Example in MacedonianTranslation in English
Кажувајќи го ова, јас лично мислам дека е страшна грешка која можеше да се избегне.With that said, I personally think it is a terrible mistake that could have been avoided.
Воздухопловните стручњаци претпоставуваат дека пилотот успеал да го избегне густиот облак кој предизвикува бура и да го приземји авионот на вода.Aviation experts have speculated that the pilot managed to avoid a thick rainstorm cloud and land the plane on water.
Социјалистичката влада изгласана минатиот октомври, води жестоки борби во внатрешноста, но и надвор од земјата околу тоа дали навистина е нападнат паричниот систем на земјата од страна на профитери (откако тоа го призна и претседавачот на Еврозоната) и исто така да го избегне плаќањето на долговите што ги има земјата.The socialist government elected last October has fought bitter battles both at home and abroad to weather an alleged assault on the currency and country by speculators (since admitted by the eurozone chairman), and also to avoid defaulting on the country's debt.
Чен Ванју од Нанчанг, главниот град од провинцијата Јиангкси, го понуди својот совет за како да се избегне повторувањето на трагедија од овој вид:Chen Wanyu from Nanchang, capital of China’s central Jiangxi province, offered his advice to avoid a repeat of the tragedy:
Но сепак, мислам дека Твитер успева да го избегне сиот метеж што го има на Фејсбук и карактеристиките како #хаштаговите и Модерни постови прават полесно да се изолира трендот и вкупните/поединечните битни информации.But then, I think that Twitter manages to avoid a lot of the clutter of Facebook, and characteristics like #hashtags and Trending Topics make it easier to isolate trends and aggregate/isolate valuable information.
Постот зазема друг правец од оној за кој беше постиран и затоа решив дека ќе биде најдобро да го избришам за да го избегнам тој пат.The post took another path other than the one it was opened for, and hence I thought it would be best to close it to avoid that path it was not opened for.
Наместо жестоко да инсистирам “bu yao daizi!” во обид да избегнам било што од купените работи да биде индивидуално спакувано во пластични кеси, купувачите ме прашуваа дали ми “треба“ кеса – и одговараа со хи хи кога мојот одговор беше негативен.Instead of having to fiercely insist “bu yao daizi!” in attempts to avoid having anything I purchase wrapped individually in plastic bags, shopkeepers were asking me whether or not I “needed” a bag—and replying with a “xiexie” when my response was negative.
Татко ми ме учеше да ги сокријам своите пари на име на мојата нова сопруга за да ги избегнам родителските обврски.My male parent taught me to hide my money in my new wife’s name so that I can avoid my parental obligations.
Мојата цел, Кристофер, не е само да го избегнам уништувањето на домот кој го сакам... ...туку да сторам Ромулус да постои, слободен од Федерацијата.My purpose, Christopher, is to not simply avoid the destruction of the home that I love but to create a Romulus that exists free of the Federation.
Можев да го избегнам тоа.I could have avoided it.
Е па, честито Ренди, успеа да избегнеш уште еден бакшиш.Yeah, well, congratulations, Randy. You avoided another tip.
Не ако останам настрана од него. -Можеш ли да избегнеш човек кој не го знаеш?- Can you avoid a man you've never met?
Знаеш ли како е да те нарекуваат чудовиште, да те понижуваат ден за ден, се додека самопочитта ти е толку ниска, што би кружела цел километар... само за да избегнеш да се видиш во огледало?Do you know what it feels like to be called a freak, to be humiliated day in, day out until your self-esteem is so low, you'd -- you'd walk a mile out of your way just to avoid looking in a mirror?
Сакаше да избегнеш да и кажеш на Сем зошто и го претепа мажот.You wanted to avoid telling Sam why you beat up her husband.
Ти давам можност да избегнеш 15 години во затвор.I'm giving you an opportunity to avoid 15 years in jail.
Група од неколку луѓе се обидовме да го избегнеме ова со претставување на Етички кодекс за анти-омраза (http://www.bahraincodeofethics.com) и преферираме секој навредувачки сајт да биде прогонуван на суд со шанса да се одбрани наместо да се применува овој стар и неефективен метод.A group of us tried to avoid this by introducing the Anti Hate Code of Ethics (http://www.bahraincodeofethics.com) and prefer that any offending website be prosecuted under the law with a chance of representation rather than resort to this old and ineffective method.
Па, ако има начин да го избегнеме делот со...Well, if there's any way of avoiding that part of it...
Да избегнеме сцени, може?Let's avoid the scene, shall we?
Гледаш, тоа се точно оние работи кои ние сакаме да ги избегнеме.See, that'S exactly the type of thing we're trying to avoid.
Ако одиме сега ќе ја избегнеме гужвата.We can go and avoid the rush.
Постојат начини да ја избегнете оваа ситуација, како што е да ги испратите по пошта лековите до пријател во Америка пред да летате и мислам дека постојат неколку организации кои нудат помош околу ова.There are ways to avoid this situation, such as mailing one's meds to a friend in America before you fly, and I think there are some HIV support organizations that provide some help in this, too.
Сигурен сум, дека може да задржите оваа зделка и да го избегнете скандалот.I feel certain you can keep this deal together and avoid a scandal.
Сега, ако сакате да го избегнете правниот проблем, би ви предложил да тркнете до кујната и да донесете малку туна-тартар за Виљем Шекспир на сметка на куќата.Now, if you want to avoid a IegaI situation, I suggest you run to the kitchen and get some tuna tartare for WiIliam Shakespeare on the house.
Вие сега тргнете се од мојата јахта, и ќе го избегнете мачењето.You boys get off my yacht now, and y'all will avoid excruciating pain.
Дали вршите измама да го избегнете нејзиното депортирање за таа да може да ја задржи работата како уредник во Колден Букс?Are you both committing fraud to avoid her deportation so she can keep her position as editor in chief at Golden Books?
Ова,...некако тоа го избегнав, ама мислам.. не го избегнав.I saw it coming and I avoided it. I mean, I didn't avoid it.
Имав три ПНИ (показатели на интерес) ги избегнав сите пречки. Изградив привлечност, а ти и купи на нејзината пријателка пијачка?I had three interest I avoided the pitfalls, we built attraction and you shall buy her friend a goddamn drink.
Го избегнав.I avoided reading it.
Барков избегна криминални обвиненија иако доказите против него беа доста убедливи.Barkov avoided any criminal charges although it looks like evidence against him was pretty convincing.
На крајот на војната, Кепиро беше осуден на 10 до 14 години затвор за овие кривични дела, но тој ја избегна затворската казна бегајќи во Австрија, а потоа во летото 1948 години и Аргентина.At the end of the war, Kepiro was sentenced to 10 and 14 years in prison for those crimes, but he avoided prison by fleeing to Austria and then Argentina in the summer of 1948.
Како и да е, таа избегна да одговори на бројни директни прашања за идните чекори на ЕУ за овој проблем.However, she avoided answering a number of direct questions on the EU's next steps regarding the issue.
Го избегна судирот со мојот вереник, како да не бев вредна за тоа.You avoided a confrontation with my fiance, like I wasn't worth it.
Немој да мислиш дека го избегна разговорот за твојата посета кај директорот малдичу.Јас и татко ти ќе разговараме за тоа.-Јас не сум единственото дете кое било кај директорот.Don't think you've avoided talking about the principal's office. Your father and I are still gonna discuss it. I'm not the only kid who's been sent to the office.
Минстерот ми рече да ви пренесам дека е благодарен што го сопревте нападот и дека му олеснало што избегнавме меѓународна катастрофа.The prime minister has asked me to convey his gratitude to you for stopping the attack, and his relief that a catastrophe was narrowly avoided.
Штетата ќе биде минимална во споредба со тоа што го избегнавме.The damage will be minimal compared to what we just avoided.
Само избегнавме одредени вистини за да те манипулираме.We just avoided certain truths to manipulate you.
Ги избегнавме нив и го следевме Демонфјуерот горе во планината кајшто го откривме неговото ужасно дувло."We avoided them and followed the daemonfeuer "high into the mountains "where we discovered his terrible lair,
Тоа беше само преку жртвата од нашиот најголем командант. Дека ние го избегнавме целосното уништување.It was only through the sacrifice of our greatest commander that we avoided total annihilation.
Некои целосно го избегнаа аеродромот со тоа што ја напуштија Либија преку соседните земји:Some have avoided the airport entirely by fleeing Libya via its neighbouring countries:
Во меѓувреме, избегни ја ЛаГуерта и зборувај со капетано Метјуз.In the meantime, avoid Laguerta and talk to captain Matthews.
"Моли ти, избегни го.""Pray you, avoid it."
И тие си имаат свои проблеми, како да ја избегнат инфекцијата.They've got problems of their own, like avoiding the infection themselves.
Доколку казната за некој е во сила, а потоа тој ја избегнал затворската казна со бегањето од , зошто не е уапсен кога се вратил?If someone's sentence was in effect, and then he avoided prison running away , why was he not arrested when he came back?
/ можно е да ги избегнал блокадите на патот,/may have avoided interstate road blocks,
Блогерот од Бангладеш Раад Рахман ја раскажува приказната на една девојка во рурален Бангладеш која избегнала присилен малолетен брак со отворавање на продавница за храна со помош на мал грант од локална НВО.Bangladeshi blogger Raad Rahman tells the story of a girl in rural Bangladesh who avoided a forced child marriage after she started a grocery shop using a small grant from a local non-government organisation.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

избувне
erupt
истегне
stretch out
одбегне
avoid
побегне
run away

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'avoid':

None found.
Learning languages?