Speak any language with confidence

Take our quick quiz to start your journey to fluency today!

Get started

Земе (to take) conjugation

Macedonian
76 examples

Conjugation of земе

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
земам
I take
земеш
you take
земе
he/she/it takes
земеме
we take
земете
you all take
земат
they take
Future tense
ќе земам
I will take
ќе земеш
you will take
ќе земе
he/she/it will take
ќе земеме
we will take
ќе земете
you all will take
ќе земат
they will take
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би зел
I (masculine) would have taken
би зела
I (feminine) would have taken
би зел
you (masculine) would have taken
би зела
you (feminine) would have taken
би зел
he would have taken
би зела
she would have taken
би зело
it would have taken
би зеле
we would have taken
би зеле
you all would have taken
би зеле
they would have taken
Past perfect tense
сум зел
I (masculine) have taken
сум зела
I (feminine) have taken
си зел
you (masculine) have taken
си зела
you (feminine) have taken
е зел
he has taken
е зела
she has taken
е зело
it has taken
сме зеле
we have taken
сте зеле
you all have taken
сум зеле
they have taken
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
земев
I was taking
земеше
you were taking
земеше
he/she/it was taking
земевме
we were taking
земевте
you all were taking
земеа
they were taking
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев зел
I (masculine) had taken
бев зела
I (feminine) had taken
беше зел
you (masculine) had taken
беше зела
you (feminine) had taken
беше зел
he had taken
беше зела
she had taken
беше зело
it had taken
бевме зеле
we had taken
бевте зеле
you all had taken
беа зеле
they had taken
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе земев
I will have taken
ќе земеше
you will have taken
ќе земеше
he/she/it will have taken
ќе земевме
we will have taken
ќе земевте
you all will have taken
ќе земеа
they will have taken
Past aorist tense
зедов
I took
зеде
you took
зеде
he/she/it took
зедовме
we took
зедовте
you all took
зедоа
they took
Imperative tense
-
земи
you take
-
-
земете
you all take
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум земел
I (masculine) will take
ќе сум земела
I (feminine) will take
ќе си земел
you (masculine) will take
ќе си земела
you (feminine) will take
ќе е земел
he will take
ќе е земела
she will take
ќе е земело
it will take
ќе сме земеле
we will take
ќе сте земеле
you all will take
ќе сум земеле
they will take
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
земен
taking
taking
taking
земел
taking
земела
taking
земело
taking
земеле
taking
зел
taken
зела
taken
зело
taken
зеле
taken

Examples of земе

Example in MacedonianTranslation in English
Нема да дозволиме банката да ти ја земе куќата.We are not going to let the bank take your house
И јас ќе се земе дека ткиво, ставете ја во нејзиниот мозок ... каде што ќе апсорбира садови и да добијат снабдување со крв ... е потребна.And I will take that tissue, place it in her brain... where it'll absorb the vessels and get the blood supply... it needs.
Парите се едно, но кога луѓето наоколу почнуваат да умираат брзо и сурово, Тоа обично значи дека некој се обидува да се земе она што е мое.The money is one thing, but when people start to die around me with frequency and ferocity, it usually means that someone is trying to take what is rightfully mine.
Никој нема да те земе.Nobody will take you away.
Елза ќе го земе ќебето.Elsa take my blanket ..
Ќе ја земам ваква каква што е.I'll - I'll take it as is.
Ќе земам се од овој зид.I'm gonna take everything on this wall.
Моќта која ја имаш на островот јас ти ја дадов. Но и јас можам да ти ја земам.I've given you your power and I can take it away.
-Ќе ги земам крвните, но и склерозата.- I'll take the blood parasites and organic brain dementia.
Можеби би било најдобро да ги земам своите медузи и сам да се снаоѓам.Maybe I should just take my jellyfish and hit the current myself!
Не, единствената причина да ги земеш е да предизвикаш труење од радиација.- No. the only reason to take it is to prevent radiation poisining.
Сакам да ги земеш сите дијаманти со тебе.I want you to take all the diamonds with you when you go.
Ел, знам дека си сега вознемирана поради сево ова... но, зошто едноставно не земеш апаурин?Elle. Elle... I know you're upset about all this, but can't you just take a Percocet?
Ти помогнавме да го земеш Сисеро.We helped you take Cicero.
Па, ќе земеш ли слободни денови?So will you take a leave of absence?
Ќе ги земеме...We'll take it...
Време е да се соочиме и да си го земеме живот назад.It's time we stand up and take back our lives.
Тогаш ќе ги земеме сите нивни жени...Then we'll take all their women...
Би можеле да ја земеме жена му и детето?We could take his wife and kid. He'd give it up for them.
- Само ќе ја земеме и си одиме.-We'll just take her and go.
Ви реков да му ја земете палицата на Волшебникот!I told you to take the wizard's staff.
Понекогаш морате да го земете тоа што ви припаѓа.Sometimes you gotta take what's yours.
Мене можете да ме фатите, но нема да ја земете Англија.You may have taken me, but you'll never take England.
Можете да земете ракета и да ја испратите во вселената за да ја истражува, или можете да ја земете и да ја употребите како бомба и да уништите друга земја.You can take a rocket and you can shoot it into outer space and explore outer space. Or you can take it and use it as a bomb and destroy another country.
Прво, сте го оставиле таму по грешка после вашата средба, и сте планирале да се вратите и да го земете, бидејќи сте немале појма дека ќе биде ќе биде најден.One, he thought you left it there by mistake after a tryst, and you were planning to go back, retrieve it, dispose of it, having no idea that the police would recover it first.
Во ред. Попрво ви ја давам на вас, отколку да ја земат Французите.Fine, I'd rather give it to you than have it taken by the French.
Беј и Савино ми дадоа идеја дека ако го убијат Орландо, ќе можат да ги земат и парите.Bey and Savino came to me with the idea that... if they take Orlando, they can take the cash, too.
Никој нема да го земат жив.Nobody gets taken alive. - Four!
Лоурдес (@lourdes_g) мисли дека е време Венецуелците да ја земат назад својата земја:Lourdes (@lourdes_g) thinks it's time for Venezuelans to take back their country: @lourdes_g: This is your chance…take to the streets and take back your country! #venezuela #chavez #muerechavez
Некои луѓе сакаат да го земат Џек.-Some guy wants to take Jack. -There she is!
Ќе го земевме Јуниор и ќе заминавме на Баха.Then we were taking Junior and heading for Baja.
Ти верував, те зедов под своја заштита.I trusted you, I took you under my wing, I treated you like my own son.
Си зедов слобода да одам во амбарот.I took the liberty with your barn.
Пред пет години, зедов двојца луѓе од таа планета.Five years ago, I took two people off that planet...
Јас ги зедов клучевите.I took the keys. Let's go.
Врховен водачу, јас ја зедов слободата да најмам дополнително обезбедување.Supreme Leader, I took the liberty of hiring some extra security.
Ја зеде од таму и ја однесе во болницата Санта Марта.He got her out of there and took her to a hospital in Santa Marta.
Му го зеде новчаникот.He took that guy's wallet.
Копилето ја зеде мојата паричка!The bastard took my coin.
Курвата ми го зеде мобилниот.The bitch took my mobile phone.
Ми го зеде ножот!- Yes, you took my knife!
За да најдеме трага ги зедовме тие броеви и ги проверивме наназад... ...секој можен спој, кој има врска со неа. Тоа и не е нешто, но... Иглите.When we found convergence, we took the numbers... ...back-checked them, ran a search merge with other data we had, which wasn't much.
- Златото што го зедовме од Египет!- The gold we took from Egypt! - There!
Не беше пресреќен кога му ја зедовме нараквицата.Nothing. He wasn's too happy when we took his bracelet though.
Знаевме дека ќе не демонизираат и поради тоа го зедовме тоа име на жена-ѓавол.We knew we would be demonised, so we took up this name of a female devil.
Еднаш со нас го зедовме и Реј Харис.Remember we took Ray Harris here that time?
Вие ги зедовте парите!Still, you took the money.
Ми ја зедовте душатаYou took my soul!
И не беше доволно што го убивте, го прогласивте како самоубиство, но му го зедовте мобилниот.And then after you'd murdered him, you made it look like a suicide. You took his phone. Why?
И зошто не и кажа на мајка ми за работниот заем што го зедовте ти и Џон, а мене не ме прашавте.They can all be idiots. And why didn't you tell my mother... ...about the business loan you and John took out without asking me?
Клои, сакам да знам зошто беше со Адријан Крос кога го зедовте удредот за премостување.Chloe, I need to know why you were with Adrian Cross when you took the override device.
Ми зедоа се'.They took everything from me.
Му ги зедоа сите работи во текот на истрагата и ги вратив назад.They took all his stuff away for the investigation, and...
- Ми зедоа се.- They took everything!
-Кога бевме мали една кола беше паркирана пред мојата куќа.Бевме јас Џими и уште едно дете кое го зедоа.Me, Jimmy and a kid named Boyle were playing in front of my house. This car came up and took Dave away. - Abduction?
"Тие го зедоа татко ми, Траутман.They took my father, Trautman.
Еве, земи го столов.Here, take this chair.
Отсекогаш и се восхитував на твојата работа, земи го тоа предвид кога ќе ја проценуваме ситуацијава.I've always admired you and your work. We'll take that into consideration when we evaluate your situation later.
Ти земи го остатокот од тимот, а јас ке завршам со товарањето на заробениците!You take the rest of the team. I'll finish loading the prisoners.
Само напред, земи ја.Go ahead, take him.
Оди само и земи.Just go on and take it.
Отидов кај Дод... и ми реков дека јас... немав никакви пари на Џими... или дрога... и дека тој Теди сигурно зел се.I went to Dodd... ...and I told him I didn't have any of Jimmy's money... ...or the drugs. And that this Teddy must've taken everything.
Џек Бауер го зел рускиот конзул Марков како заложник.Jack Bauer has taken Russian Consul Markov hostage.
Напаѓачот зел нешто можеби пари.Something our assailant has taken, probably money.
Вели дека да знаел дека е верен за женење, никогаш не би го зел со него.He said that if he had known he was engaged to be married, he would never have taken him.
Мора да ги зел моите мечеви.He must have taken my swords.
Ќе помнам подоцна да те проверам, да се уверам дека си добро и си си ги зела лековте.I'll be over later tonight to check on you, make sure you're okay and that you've taken your medicine.
Ја најде вистинската трага, исто, но не ја слушаше, па мислам дека ги зела работите во свои раце.She found thright trail, too, but you wouldn't listen to her, so I guess she's taken matters into her own hands.
Закана која изгледа заминала набрзина и ги зела сите чевли.A threat that seems to have left in a hurry and taken all his shoes.
Овој концерт и го посветувам на Мадам Правда, во чест на одморот, кој се чини дека го зела од овие делови, и во препознавањето на натрапникот кој ја заменил.It is to Madame Justice that I dedicate this concerto in honor of the holiday she seems to have taken from these parts and in recognition of the imposter that stands in her stead.
- Плочките ги зела некоја банда по име Кабудосај.The plates were taken by the gang, Kobudosai.
Значи, ако не сте ги зеле лековите, не се јавувајте.Yes. If you haven't taken the medicine, you don't call. Right.
Озлогласените ограбувачи, Џеј и Наташа, наводно зеле уште еден милион долари.Notorious thieves, J and Natasha have reportedly taken another million in their crime spree.
Властите ги притиснаа осомничените за бомбите што се случија вечерва во Пеколна кујна, верувајќи дека можеби зеле полицаец како заложник.Kyle, authorities have cornered the suspects in the bombings that occurred earlier this evening in Hell's Kitchen, believing they may have taken a police officer hostage.
Веќе ја зеле.They've already taken it.
И знам дека на лекар -- Тој ќе заостанати рецепт, го направите да изгледа како сте ја зеле засекогаш.And I know a doctor... He'll backlog a prescription, make it look like you've taken it forever.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

збие
compress
зева
yawn
зема
take
зине
open mouth
знае
know

Similar but longer

доземе
take some more
заземе
take up
одземе
substract

Random

збие
compress
збута
cram
згрижи
take care of
згусне
thicken
здивне
catch breath
здружи
pair up
зема
take
зимува
go for a winter vacation
идеализира
idealize
избавува
save

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'take':

None found.