Заработи (to earn) conjugation

Macedonian
40 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
заработам
I earn
заработиш
you earn
заработи
he/she/it earns
заработиме
we earn
заработите
you all earn
заработат
they earn
Future tense
ќе заработам
I will earn
ќе заработиш
you will earn
ќе заработи
he/she/it will earn
ќе заработиме
we will earn
ќе заработите
you all will earn
ќе заработат
they will earn
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би заработил
I (masculine) would have earned
би заработила
I (feminine) would have earned
би заработил
you (masculine) would have earned
би заработила
you (feminine) would have earned
би заработил
he would have earned
би заработила
she would have earned
би заработило
it would have earned
би заработиле
we would have earned
би заработиле
you all would have earned
би заработиле
they would have earned
Past perfect tense
сум заработил
I (masculine) have earned
сум заработила
I (feminine) have earned
си заработил
you (masculine) have earned
си заработила
you (feminine) have earned
е заработил
he has earned
е заработила
she has earned
е заработило
it has earned
сме заработиле
we have earned
сте заработиле
you all have earned
сум заработиле
they have earned
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
заработев
I was earning
заработеше
you were earning
заработеше
he/she/it was earning
заработевме
we were earning
заработевте
you all were earning
заработеа
they were earning
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев заработил
I (masculine) had earned
бев заработила
I (feminine) had earned
беше заработил
you (masculine) had earned
беше заработила
you (feminine) had earned
беше заработил
he had earned
беше заработила
she had earned
беше заработило
it had earned
бевме заработиле
we had earned
бевте заработиле
you all had earned
беа заработиле
they had earned
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе заработев
I will have earned
ќе заработеше
you will have earned
ќе заработеше
he/she/it will have earned
ќе заработевме
we will have earned
ќе заработевте
you all will have earned
ќе заработеа
they will have earned
Past aorist tense
заработив
I earned
заработи
you earned
заработи
he/she/it earned
заработивме
we earned
заработивте
you all earned
заработија
they earned
Imperative tense
-
заработи
you earn
-
-
заработете
you all earn
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум заработел
I (masculine) will earn
ќе сум заработела
I (feminine) will earn
ќе си заработел
you (masculine) will earn
ќе си заработела
you (feminine) will earn
ќе е заработел
he will earn
ќе е заработела
she will earn
ќе е заработело
it will earn
ќе сме заработеле
we will earn
ќе сте заработеле
you all will earn
ќе сум заработеле
they will earn
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
заработен
earning
earning
earning
заработел
earning
заработела
earning
заработело
earning
заработеле
earning
заработил
earned
заработила
earned
заработило
earned
заработиле
earned

Examples of заработи

Example in MacedonianTranslation in English
Денес овој пропалестински став му заработи сериозни постхумни критики од Претставничкиот совет на еврејски институции во Франција.Today this pro-Palestinian stance has earned him severe posthumous criticism from the Representative Council of Jewish Institutions in France .
Поделете го возбудувањето за неговата неверојатна победничка низа заради која го заработи името Најсреќен Човек на Земјата.Share in the excitement of a fabulous winning streak... ... that earned him the nickname "The Luckiest Man on Earth."
Многу полесно е да се украде отколку да се заработи.It's easier to steal what you want than to earn it.
За работата што ја опишавте ако некој, доброволно се пријави и направи се добро, дали ќе заработи добро место во вашата нова администрација?This assignment you describe, if someone volunteered and did it well, would he or she earn a staff position in your new administration?
Мртов човек не може да заработи ништо.A dead man cannot earn a thing.
Треба да ги заработам овие 50 долари.I've got to earn this 50 bucks.
Ќе го наполнам ќесето Ќе заработам за да убијамThe show must go on I'll top the bill I'll earn the kill
Сакам да заработам за екстра чаша млеко.I want to earn an extra glass of milk.
Дали имаш идеја колку долго би ми требало мене да заработам толкава сума на пари?Do you have any idea how long it would take me to earn that kind of money?
-Зошто сакам да си ги заработам своите пари.Because I like to earn my own money.
Предпоставувам дека треба да го заработиш.Well, I guess you've just got to earn it back.
Мораш чесно да ги заработиш!You have to earn it honestly!
Но како моја лична казна, смислив како да заработиш уште поени.But as my own personal form of punishment, I figured out how you're gonna earn that extra credit.
-Половина милион, голема сума. Ако се договориш со полицајците, лесно можеш да заработиш 10%.- 500.000 straight up, Crazy sum. if you snitch to the police, you can easily earn yourself 10 %.
И покрај сè, не верувам многу во самиот момент на „ера“, не многу луѓе генијално се грижат за или борат за демократија- ние сме обврзани да работиме за да заработиме за живот, реално гледано.After all, I don't believe at the very moment of "era", not so many ppl genuinely care for or fight for democracy-we are bound to work to earn a living, realistically.
Во меѓувреме, да видиме некои добротворни акции и да си заработиме кредит за данок.In the meantime, let's go see some charities and earn ourselves a tax credit.
Ќе мора да ги заработиме.We're going to have to earn it
Сите сакаме да си ги заработиме парите на мира и тивко.We all want to earn our money in peace and quiet.
Aма секој пени што ќе го заработиме... ќе биде употребен за опстанок на нашите животни.But every penny we earned from it will be spent on keeping the rest alive.
Го имате најдобриот готвач на мет во... Не, двајцата најдобрти готвачи на мет во Америка и со нашата вештина, ќе заработите повеќе од тие 35% отколку што би можеле сами.You've got the greatest meth cook in A-- No, the two... ...greatest meth cooks in America right here, and with our skills... ...you'll earn more from that 35 percent... ...than you ever would on your own.
Доколку постои проблем во општеството и не можете да заработите пари за да би решиле тој проблем, тогаш тоа не може да биде направено.If there is a problem in society and you can't earn money from that solving that problem, than it won't be done
Не, двајцата најдобрти готвачи на мет во Америка и со нашата вештина, ќе заработите повеќе од тие 35% отколку што би можеле сами.No, the two greatest meth cooks in America right here, and with our skills, you'll earn more from that 35% than you ever would on your own.
Штрајкувачите велат дека цената на бензинот е повисока од тоа што тие ќе го заработат од клиентите.The strikers say the cost of gasoline is higher than what they will earn from clients.
Дозволувањето на зделките за недвижностисе чини како уште еден начин да се задржи режимот на власт и да заработат повеќе пари за нив, без да ја менуваат фундаменталната природа на своето владеење.Allowing real estate deals just seems like another way for the regime to hold onto power, and to earn more cash for itself, without changing the fundamental nature of its rule.
Секое лето, илјадници студенти од Русија, Украина и други земји од поранешниот Советски сојуз доаѓаат во САД за да учествуваат во програми за работа и патување во САД: Преку оваа програма на Стејт Департментот на САД студентите од одредени земји имаат можност да заработат работејќи во ресторани, хотели, одморалишта и продавници како и да патуваат низ САД, учејќи ја културата, запознавајќи нови луѓе и подобрувајќи го владеењето на англискиот.Every summer, thousands of college students from Russia, Ukraine and other former Soviet countries come to the United States to take part in the Work and Travel USA program . Through this U.S. State Department-sponsored exchange program students from certain countries have an opportunity to earn some cash working in U.S. restaurants, hotels, resorts and stores, and also to travel around the United States, learning about its culture, meeting people and improving their English.
Главната должност на овие служби е да заработат пари настрана, затоа нема да покренат ништо против мас медиумите затоа што не им носат пари.The main duty of these services is to earn money on the side, therefore they won’t initiate anything against the mass media since it won't bring money.
И тоа е она што сакам да го подобрам, сакам да бидам татко што прави работи без да ги приметуваат, сакам да ги гушкам, да ги бакнувам моите деца, да ги снабдувам со најдобрите опции за да ги направат најдобрите избори и да ги поддржувам кога нема да ги направат добрите избори, никогаш да не се колебам во покажувањето на мојата љубов и грижа, a камоли кога ќе заработат и по некоја заушка.And that's what I want to improve,I want to be a father that does things without noticing it, I want to hug, kiss my children, present them the best option to make the best decisions and support them when they don't make the good ones, never hesitate in demonstrating my love and care, let alone when they earn a smack on the head.
На сите ви заработив пари.I've earned you all money.
Еј, заработив дневница за денеска.Hey, I earned my pay today.
Јас ги заработив тие пари.I earned that money.
Ги заработив.I earned it.
И заработивме малку.- And what we have earned.
Од она што го гледам, си заработивте рок од 24 часа.The way I see it, you've earned yourselves 24 hours.
Никогаш не сме украле од некого кој ги заработил, дамо.We never stole a penny from anybody who earned it, lady.
- Ги троши парите што јас сум ги заработил.- She spends the money that I've earned.
Бидејки не сум заработил сеуште нешто такво.'Cause I haven't earned mine, yet.
Две години ништо не сум заработил.I have not earned a damn thing for two years.
А змевот понекогаш знае да сподели своето срце со болниот човечки кои би заработил својата почит.A dragon was sometimes known to share its heart with an ailing human who'd earned its respect.
Штедев по 10 центи од секој долар што сум го заработила. Тука има 215 долари.I've saved 10 cents out of every dollar I've ever earned since I was 13.
Мерипоза ја докажала својата храброст и го заработила противотровот.Mariposa proved her courage and earned the antidote.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

доработи
finish working
изработи
manufacture
обработи
process
поработи
work for a while

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'earn':

None found.
Learning languages?