Запре (to stop) conjugation

Macedonian
35 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
запрам
I stop
запреш
you stop
запре
he/she/it stops
запреме
we stop
запрете
you all stop
запрат
they stop
Future tense
ќе запрам
I will stop
ќе запреш
you will stop
ќе запре
he/she/it will stop
ќе запреме
we will stop
ќе запрете
you all will stop
ќе запрат
they will stop
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би запрел
I (masculine) would have stopped
би запрела
I (feminine) would have stopped
би запрел
you (masculine) would have stopped
би запрела
you (feminine) would have stopped
би запрел
he would have stopped
би запрела
she would have stopped
би запрело
it would have stopped
би запреле
we would have stopped
би запреле
you all would have stopped
би запреле
they would have stopped
Past perfect tense
сум запрел
I (masculine) have stopped
сум запрела
I (feminine) have stopped
си запрел
you (masculine) have stopped
си запрела
you (feminine) have stopped
е запрел
he has stopped
е запрела
she has stopped
е запрело
it has stopped
сме запреле
we have stopped
сте запреле
you all have stopped
сум запреле
they have stopped
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
запрев
I was stopping
запреше
you were stopping
запреше
he/she/it was stopping
запревме
we were stopping
запревте
you all were stopping
запреа
they were stopping
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев запрел
I (masculine) had stopped
бев запрела
I (feminine) had stopped
беше запрел
you (masculine) had stopped
беше запрела
you (feminine) had stopped
беше запрел
he had stopped
беше запрела
she had stopped
беше запрело
it had stopped
бевме запреле
we had stopped
бевте запреле
you all had stopped
беа запреле
they had stopped
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе запрев
I will have stopped
ќе запреше
you will have stopped
ќе запреше
he/she/it will have stopped
ќе запревме
we will have stopped
ќе запревте
you all will have stopped
ќе запреа
they will have stopped
Past aorist tense
запрев
I stopped
запре
you stopped
запре
he/she/it stopped
запревме
we stopped
запревте
you all stopped
запреа
they stopped
Imperative tense
-
запри
you stop
-
-
запрете
you all stop
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум запрел
I (masculine) will stop
ќе сум запрела
I (feminine) will stop
ќе си запрел
you (masculine) will stop
ќе си запрела
you (feminine) will stop
ќе е запрел
he will stop
ќе е запрела
she will stop
ќе е запрело
it will stop
ќе сме запреле
we will stop
ќе сте запреле
you all will stop
ќе сум запреле
they will stop
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
запрен
stopping
stopping
stopping
запрел
stopping
запрела
stopping
запрело
stopping
запреле
stopping
запрел
stopped
запрела
stopped
запрело
stopped
запреле
stopped

Examples of запре

Example in MacedonianTranslation in English
Јасно е, секако, дека финансирањето од страна на ЕУ го запре континуираниот од на Русе кон економска стагнација, како и емиграцијата предизвикана од недостиг на надеж, што произлезе како резултат на инфраструктурата во распад.It is certainly clear that EU funding has stopped Ruse's continued slide into economic stagnation, and emigration caused by a lack of hope – driven home by a crumbling infrastructure. e boost to morale such projects have bought the city have inspired the municipality to reconsider the future – for the mayor the source of prosperity is clear, “Our great strength has always been our location,” Yotov explains.
Таа го спомна својот дипломатски статус, но тоа не го запре измачувањето пред останатите патници.She mentioned her diplomatic status, but it did not stop the ordeal in front of the other passengers.
Како што Јужноафриканскиот Парламент планира да го предложи драконскиот Предлог- закон за заштита на информации (ПОИБ), тој треба да запре и да ја земе во предвид лекцијата научена од Викиликс: Технолошкиот развој со демократски импулс засекогаш ја ослабеа можноста на државите да чуваат тајни како што тоа го правеле во минатото.As the South African Parliament considers passing the draconian Protection of Information Bill (POIB), they should stop and consider the lesson of Wikileaks: Technological developments with a democratic impulse have forever undermined the ability of states to keep secrets as they have in the past.
Тоа не ги запре стотиците — мал број, но голем во сила — од доаѓањето секој ден.That has not stopped hundreds — a small number but large in strength — from coming out every day.
Ова нема да запре толку лесно.This will not only stop so easily.
-Се обидов да го запрам.- I tried to stop him.
Не можам да запрам да ти кажам нешто.Today I cant stop myself from telling you something
Не можам да го запрам.I can't stop this.
Ќе запрам со плачење уште малку. Не можам да си помогнам.I'll stop crying in a minute.
Се обидов да ја запрам, господине. Не сакаше да ме послуша.I tried to stop her, sir' She wouldn't listen'
Сакаш да го запреш неговото школување заради некакво правило.Your going to stop his education because of one rule
Ако започнеш еднаш, нема да можеш да запреш.If you talk once than you wont be able to stop yourself
Мора да ги запреш на почетокот.You have to stop them at the beginning.
-А ти можеш да го запреш?- But you can stop him(?)
Ќе мораш да ги запреш, но да не те види другиот ти.DOC: You have to stop those guys without being seen by your other self.
Нема да запреме се додека либанскиот народ не се мобилизира за да ги побара своите права и ги добие.We will not stop until the Lebanese people mobilize, demand their rights, and earn them.
Нема да запреме се додека не го достигнеме оној животен стандард кој доликува.We will not stop until the standards of living are raised to where they should be in Lebanon.
Нема да запреме додека не се решат проблемите кои ги предизвика Владата: прекините во снабдувањето со електрична енергија, прекините во снабдувањето со вода, повисоките цени на гасот и зголемувањето на цените на прехранбените производи.We will not stop until this government's self-made problems are solved, like the power shortage, water shortage, rise in gas prices and rise in food product prices.
И тогаш некој мора без било какви емоции во некоординирана изјава да ја започне со ...... "Како што знаете, неговата Екселенција г-динот Мајкл Чилуфја Сата,.....". што знаевме, кој ни кажа дека е во Лондон — дали можеме отсега па натаму да го запреме ова лудило?And then some one must without any emotions at all in an uncoordinated announcement start the statement ...... as "AS YOU ARE AWARE, HIS EXCELLENCY MR. MICHAEL CHILUFYA SATA,.....". what did we know who told us he was London — can we henceforth stop this nonsense?
Не можеме да ги запреме.Nothing we have can stop them.
@m_alnehmi: Иако оваа бројка е само 10% поддржете ја кампањата за Безбедни улици и запрете ги злоставувачите.Mohammed Alnehmi commented: Even if the percentage was 10% support the Safe Streets campaign and stop the harassers
Дали сте подготвени да го запрете возот?-Да Сер.-Are you ready to stop that train? -Yes, sir.
100000 пезоси ако дојдете во Санто Поко и ја покажете вашата сила и го запрете...страшното,100,000 pesos if you come to Santo Poco and put on a show of your strength and stop the... horrible,
100000 пезоси ако дојдете во Санто Поко, ја средите работата, и да го запрете..."100,000 pesos if you come to Santo Poco, put on show, stop the..."
@OlaShahba: Штрајкот е пример за работници кои знаат како да ја повредат владата и да ја присилат на преговори со тоа што ќе увидат дека нивните услуги не можат да се запрат на долг рок.@OlaShahba: The metro strike is an example of workers who know how to hurt the government and force it to negotiate as they realise that the service they provide cannot be stopped for too long.
Од тогаш, сингапурските љубители на животни се мобилизираа, поставувајќи страница на Фејсбук со апел до пратеничката од Пасир Рис-Пунгол, г-а Пени Лоу, како и до АВА да запрат со убивањето.Since then, animal-loving Singaporeans have rallied to the cause, setting up a Facebook page appealing to Pasir Ris-Punggol GRC Member of Parliament Ms Penny Low and the AVA to stop the culling. There are so many ways we could meaningfully reduce the homeless animal population.
АмирКабир Кабарнамех, водечки веб сајт за студентски информации, напиша дека неколку студентски фамилии биле контактирани од безбедносните сили и били побарано од нив да ги запрат своите деца од учество во протестите.AmirKabir Khabarnameh, a leading student information website, writes Fa] that several students' families were contacted by security forces and asked to stop their children from participating in the protest movement.
За да се одбележи годишнината од насилството во Сириската револуција, која започна на 15 март 2011, започнува кампања за мобилизирање глобална акција на славните, водечките корисници на Твитер и невладините организаци (CIHRS, FIDH, итн.) од целиот свет за да се испрати масивен повик до светските лидери за да се обединат и да го запрат крвопролевањето таму.To mark the first anniversary of the violence which accompanied the Syrian revolution, which started on March 15, 2011, a campaign is being launched to mobilise a global action for celebrities, leading Twitter users and NGOs (CIHRS, FIDH, etc.) from around the world to mount a massive call on world leaders to unite and stop the bloodshed there.
Беше нормално да го направам она што секој би го очекувал, надевајќи се дека ќе запрат и ќе поразговараат со мене и со другите жители.It was just natural that I kept holding on to the chain, thinking that they would stop and talk with me and with the other residents.
Јас запрев попатно кон дома и го најдов овој неред.- I don't know. I was stopping by on my way home and I found this mess.
Хитклиф, запри го светот токму овде.Make the world stop right here.
Да згрешам? Покажете ми еден човек кој може да ме запри.Show me one man who can stop me.
Матилда, запри.- I want you to stop, please. Come on.
Рекол дека филозофијата... Многу мудрувам, запри ме.He said philosophy was- I'm trying to sound smart now, so just stop me.
Возачу, запри го автобусов.Driver, stop the bus.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

допре
touch
забие
plunge
заебе
fuck up
зајде
set
залае
start barking
залие
do
замие
wash briefly and superficially
замре
die down
запее
start singing
запне
make an effort
зарие
drive into
зачне
conceive
зашие
sew up
сопре
stop

Similar but longer

запрети
threaten

Random

закаже
schedule
замота
coil
заостри
sharpen
запише
write down
заплашува
intimidate
запоставува
neglect
запрегне
harness
застане
assume a static standing position
застапува
represent
затемни
darken

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'stop':

None found.
Learning languages?