Блеска (to shine) conjugation

Macedonian
10 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
блескам
I shine
блескаш
you shine
блеска
he/she/it shines
блескаме
we shine
блескате
you all shine
блескаат
they shine
Future tense
ќе блескам
I will shine
ќе блескаш
you will shine
ќе блеска
he/she/it will shine
ќе блескаме
we will shine
ќе блескате
you all will shine
ќе блескаат
they will shine
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би блескал
I (masculine) would have shone
би блескала
I (feminine) would have shone
би блескал
you (masculine) would have shone
би блескала
you (feminine) would have shone
би блескал
he would have shone
би блескала
she would have shone
би блескало
it would have shone
би блескале
we would have shone
би блескале
you all would have shone
би блескале
they would have shone
Past perfect tense
сум блескал
I (masculine) have shone
сум блескала
I (feminine) have shone
си блескал
you (masculine) have shone
си блескала
you (feminine) have shone
е блескал
he has shone
е блескала
she has shone
е блескало
it has shone
сме блескале
we have shone
сте блескале
you all have shone
сум блескале
they have shone
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
блескав
I was shining
блескаше
you were shining
блескаше
he/she/it was shining
блескавме
we were shining
блескавте
you all were shining
блескаа
they were shining
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев блескал
I (masculine) had shone
бев блескала
I (feminine) had shone
беше блескал
you (masculine) had shone
беше блескала
you (feminine) had shone
беше блескал
he had shone
беше блескала
she had shone
беше блескало
it had shone
бевме блескале
we had shone
бевте блескале
you all had shone
беа блескале
they had shone
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе блескав
I will have shone
ќе блескаше
you will have shone
ќе блескаше
he/she/it will have shone
ќе блескавме
we will have shone
ќе блескавте
you all will have shone
ќе блескаа
they will have shone
Past aorist tense
Imperative tense
-
блескај
you shine
-
-
блескајте
you all shine
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум блескал
I (masculine) will shine
ќе сум блескала
I (feminine) will shine
ќе си блескал
you (masculine) will shine
ќе си блескала
you (feminine) will shine
ќе е блескал
he will shine
ќе е блескала
she will shine
ќе е блескало
it will shine
ќе сме блескале
we will shine
ќе сте блескале
you all will shine
ќе сум блескале
they will shine

Examples of блеска

Example in MacedonianTranslation in English
Да блеска како како Света Богородица Троеручица.She'll shine like Saint Mother of God, The Three-handed.
Топлината на сонцето ќе блеска над нас* The heat of the sun will shine right through
* Полирање и восок, перам и бришам и се блеска*Polish and wax, do laundry and mop and shine up.*
Цвету блескав и сјаен, нека блеска твојата моќFlower, gleam and glow Let your power shine
Морам да блескам.I must shine.
Гледам како блескаш.I saw you shine
"Сакате да ви блескаат чевлите"?"Shine please, shine!"
♪ Да блескаат на моето име ♪To shine on my name
Стани и блескај.Rise and shine, Ophelia.
Блескај, слатка слобода, блескај!Shine, sweet freedom, shine!

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

блесне
flash
вреска
scream
плеска
slap
треска
bang

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'shine':

None found.
Learning languages?