Штрајкува (to strike) conjugation

Macedonian
14 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
штрајкувам
I strike
штрајкуваш
you strike
штрајкува
he/she/it strikes
штрајкуваме
we strike
штрајкувате
you all strike
штрајкуваат
they strike
Future tense
ќе штрајкувам
I will strike
ќе штрајкуваш
you will strike
ќе штрајкува
he/she/it will strike
ќе штрајкуваме
we will strike
ќе штрајкувате
you all will strike
ќе штрајкуваат
they will strike
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би штрајкувал
I (masculine) would have struck
би штрајкувала
I (feminine) would have struck
би штрајкувал
you (masculine) would have struck
би штрајкувала
you (feminine) would have struck
би штрајкувал
he would have struck
би штрајкувала
she would have struck
би штрајкувало
it would have struck
би штрајкувале
we would have struck
би штрајкувале
you all would have struck
би штрајкувале
they would have struck
Past perfect tense
сум штрајкувал
I (masculine) have struck
сум штрајкувала
I (feminine) have struck
си штрајкувал
you (masculine) have struck
си штрајкувала
you (feminine) have struck
е штрајкувал
he has struck
е штрајкувала
she has struck
е штрајкувало
it has struck
сме штрајкувале
we have struck
сте штрајкувале
you all have struck
сум штрајкувале
they have struck
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
штрајкував
I was striking
штрајкуваше
you were striking
штрајкуваше
he/she/it was striking
штрајкувавме
we were striking
штрајкувавте
you all were striking
штрајкуваа
they were striking
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев штрајкувал
I (masculine) had struck
бев штрајкувала
I (feminine) had struck
беше штрајкувал
you (masculine) had struck
беше штрајкувала
you (feminine) had struck
беше штрајкувал
he had struck
беше штрајкувала
she had struck
беше штрајкувало
it had struck
бевме штрајкувале
we had struck
бевте штрајкувале
you all had struck
беа штрајкувале
they had struck
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе штрајкував
I will have struck
ќе штрајкуваше
you will have struck
ќе штрајкуваше
he/she/it will have struck
ќе штрајкувавме
we will have struck
ќе штрајкувавте
you all will have struck
ќе штрајкуваа
they will have struck
Past aorist tense
Imperative tense
-
штрајкувај
you strike
-
-
штрајкувајте
you all strike
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум штрајкувал
I (masculine) will strike
ќе сум штрајкувала
I (feminine) will strike
ќе си штрајкувал
you (masculine) will strike
ќе си штрајкувала
you (feminine) will strike
ќе е штрајкувал
he will strike
ќе е штрајкувала
she will strike
ќе е штрајкувало
it will strike
ќе сме штрајкувале
we will strike
ќе сте штрајкувале
you all will strike
ќе сум штрајкувале
they will strike
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
штрајкуван
striking
штрајкувајќи
striking
штрајкување
striking
штрајкувал
striking
штрајкувала
striking
штрајкувало
striking
штрајкувале
striking
struck
struck
struck
struck

Examples of штрајкува

Example in MacedonianTranslation in English
На 28-ми декември, Ведади извести дека Улд Дахах започна да штрајкува со глад.On the 28th, Weddady reported that Ould Dahah had begun a hunger strike.
Годинава, либанската влада повторно штрајкува (првиот инцидент беше пред неколку месеци) поради апсењето на Naim George Hanna, 27, Antoine Youssef Ramya, 29 и Shebel Rajeh Qassab, 27, за објавување на Фејсбук статуси против либанскиот претседател Michel Suleiman.Once again this year, the Lebanese government strikes again (the first incident was couple of months ago) by arresting Naim George Hanna, 27, Antoine Youssef Ramya, 29, and Shebel Rajeh Qassab, 27, for posting Facebook statuses against the Lebanese President Michel Suleiman.
Индустриската зона штрајкува: не е поврзано со изборите.Industrial Area strike: not election related.
Баман Амади Амуеи, заедно со уште 16 други политички затвореници штрајкува со глад во затворот Евин, со тоа бунтувајќи се против ужасните услови во одделот 350 на затворот Евин и грубото однесување на затворските стражари.Bahman Ahmadi Amouee, alongside 16 other political prisoners is in hunger strike in Evin prison, protesting against the terrible condition of section 350 of Evin prison and the harsh behavior of prison guards.
Бидејќи не е законски да се штрајкува.Because it's against the law to strike.
Ох, сега и штрајкуваш со глад,?Oh, so now it's a hunger strike too, is it?
Па, поради тоа треба да го направиме ова, сите треба да штрајкуваме, да бараме акции во компанијта пред да се продаде.Well, that's why what we should do is, is we should all go on strike, demand stock in the company before it sells.
Ако зане Џенерал Милс дека ќе штрајкуваме нема да го купат местово додека не заврши штрајкот.If General Mills knew that we were on strike, they would not buy this place until that strike was over.
Треба да штрајкуваме.We should strike.
Жени и мажи од целиот свет ќе штрајкуваат, ќе танцуваат на јавни места и ќе ја покажат својата солидарност преку други целни активности.All over the world, men and women will "strike, dance and rise" in public places and announce their solidarity through other directed activities.
Бројот на курдски политички затвореници засега е непознат, но според организациите за човекови права има илјадници политички затвореници во Турција, што ги наведе активистите да веруваат дека сите или поголемиот дел од нив штрајкуваат со глад.The number of Kurdish political prisoners is unknown, but according to Human Rights agencies there are thousands of political prisoners in Turkey, and this had led activists to believe that all of them, or rather significant number of them are on hunger strike.
Eлиф од Истанбул, вели дека медиумите избрале да го игнорираат овој штрајк и дека многу од затворениците кои штрајкуваат наскоро може да умрат.Elif from Turkey, Istanbul says the media has chosen to ignore Kurds on hunger strike, and that many of them may soon die.
Еден активист за правата на Курдите, кој твита како @Hevallo, очајно се обидува да ги натера луѓето на Твитер да испратат таблети Витамин Б1 за затворениците кои штрајкуваат, кој може да ги намали негативните последици по нивното здравје и да го спречи неизбежното - смртта.One Pro-Kurdish rights activist, who tweets under @Hevallo has been desperately trying to get people on Twitter to send Vitamin B1 tablets to the prisoners on hunger strike, in an attempt to minimise the damage to their bodies, and the potentially inevitable consequence, death.
Недостигот од разговори со затворениците кои штрајкуваат со глад им олеснува на медиумите да се оправдаат за нивното игнорирање на ситуацијата, особено на новинарите кои се жалат на недостигот од достапни информациони ресурси.The lack of interviews with prisoners on hunger strikes has facilitated a justification for media outlets to ignore it, particularly journalists who complain about the lack of resources available.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Random

анализира
analyse
аргументира
support with arguments
асоцира
associate
баботи
be noisy
успокои
calm down
фризира
give someone a hairstyle
чуди
shock
шкартира
discard
штити
defend
шутира
kick

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'strike':

None found.
Learning languages?