Шармира (to charm) conjugation

Macedonian
18 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
шармирам
I charm
шармираш
you charm
шармира
he/she/it charms
шармираме
we charm
шармирате
you all charm
шармираат
they charm
Future tense
ќе шармирам
I will charm
ќе шармираш
you will charm
ќе шармира
he/she/it will charm
ќе шармираме
we will charm
ќе шармирате
you all will charm
ќе шармираат
they will charm
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би шармирал
I (masculine) would have charmed
би шармирала
I (feminine) would have charmed
би шармирал
you (masculine) would have charmed
би шармирала
you (feminine) would have charmed
би шармирал
he would have charmed
би шармирала
she would have charmed
би шармирало
it would have charmed
би шармирале
we would have charmed
би шармирале
you all would have charmed
би шармирале
they would have charmed
Past perfect tense
сум шармирал
I (masculine) have charmed
сум шармирала
I (feminine) have charmed
си шармирал
you (masculine) have charmed
си шармирала
you (feminine) have charmed
е шармирал
he has charmed
е шармирала
she has charmed
е шармирало
it has charmed
сме шармирале
we have charmed
сте шармирале
you all have charmed
сум шармирале
they have charmed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
шармирав
I was charming
шармираше
you were charming
шармираше
he/she/it was charming
шармиравме
we were charming
шармиравте
you all were charming
шармираа
they were charming
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев шармирал
I (masculine) had charmed
бев шармирала
I (feminine) had charmed
беше шармирал
you (masculine) had charmed
беше шармирала
you (feminine) had charmed
беше шармирал
he had charmed
беше шармирала
she had charmed
беше шармирало
it had charmed
бевме шармирале
we had charmed
бевте шармирале
you all had charmed
беа шармирале
they had charmed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе шармирав
I will have charmed
ќе шармираше
you will have charmed
ќе шармираше
he/she/it will have charmed
ќе шармиравме
we will have charmed
ќе шармиравте
you all will have charmed
ќе шармираа
they will have charmed
Past aorist tense
Imperative tense
-
шармирај
you charm
-
-
шармирајте
you all charm
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум шармирал
I (masculine) will charm
ќе сум шармирала
I (feminine) will charm
ќе си шармирал
you (masculine) will charm
ќе си шармирала
you (feminine) will charm
ќе е шармирал
he will charm
ќе е шармирала
she will charm
ќе е шармирало
it will charm
ќе сме шармирале
we will charm
ќе сте шармирале
you all will charm
ќе сум шармирале
they will charm
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
шармиран
charming
шармирајќи
charming
шармирање
charming
шармирал
charming
шармирала
charming
шармирало
charming
шармирале
charming
charmed
charmed
charmed
charmed

Examples of шармира

Example in MacedonianTranslation in English
Не дозволувајте премногу да ве шармира.Don't let him charm you too much.
Ги шармира муштериите.She's charming the customers.
Ме шармира кога некој мисли дека сум сладок во оваа маица.I will be charmed when someone I think is cute in this shirt.
Веројатно шармира некоја убавица во некој агол.He's probably in a corner charming a pretty lady.
Ќе отиде таму, она ќе се шармира од него... дека од еднаш ќе станат пријатели?He'll go over there, she'll be so charmed by him... that all of a sudden they'll be friends?
-Мислам... би бил среќен да продолжам со ласкањето обидувајќи се беспомошно да те шармирам, но си реков можеби, знаеш, да ја прекинеме брканката и само да... знаеш, да одиме некаде.I mean, I'm happy to continue blathering on, trying helplessly to charm you, but I thought maybe, you know, cut to the chase and just, you know, go somewhere.
Се обидов да го шармирам Петрониј, а тој зборуваше само за куќата на Батијат.I stand before Petronius with obvious charms, and all he can do is prattle about the House of Batiatus.
Сега навистина ќе почнам да шармирам.Now I am really going to turn on the charm.
Мислев дека можам да го шармирам.I thought I could charm him.
-Мислам... би бил среќен да продолжам со ласкањето обидувајќи се беспомошно да те шармирам, но си реков можеби, знаеш, да ја прекинам трката и само да... знаеш, да одиме некаде.I mean, I'm happy to continue blathering on, trying helplessly to charm you, but I thought maybe, you know, cut to the chase and just, you know, go somewhere.
Ги шармираш нејзините откопчани панталони?What? You're charming her pants off?
Ова е можеби добро време да ме шармираш.This actually might be a good time to charm me.
Не си оди вака! Што? Ги шармираш нејзините откопчани панталони?What, you're charming her pants off, that's what... ...I'm supposed to believe?
Дека не мора да подмитуваш или шармираш на таа маса.You haven't had to bribe or charm or threaten your way to a seat at that table.
Се обидуваш да ме шармираш, мали?You trying to charm me, kid?
Добро, шармирај ја змијата.All right, charm the snake. - Eema.
Веројатно е во некој агол шармирајќи некоја убавица. Како сте Вие?He's probably off in a corner somewhere charming a very pretty lady.
И сите се паметни, забавни, алкохоличарки, нимфоманки.... со мека точка за шармирање на странски туристи?And they're all smart, fun, alcoholic nymphomaniacs... with a soft spot for charming if slightly grubby foreign tourists?

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

формира
form

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'charm':

None found.
Learning languages?