Соблече (to take off) conjugation

Macedonian
27 examples
This verb can also mean the following: unclothe, undress

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
соблечам
I take off
соблечеш
you take off
соблече
he/she/it takes off
соблечеме
we take off
соблечете
you all take off
соблечат
they take off
Future tense
ќе соблечам
I will take off
ќе соблечеш
you will take off
ќе соблече
he/she/it will take off
ќе соблечеме
we will take off
ќе соблечете
you all will take off
ќе соблечат
they will take off
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би соблекoл
I (masculine) would have taken off
би соблекла
I (feminine) would have taken off
би соблекoл
you (masculine) would have taken off
би соблекла
you (feminine) would have taken off
би соблекoл
he would have taken off
би соблекла
she would have taken off
би соблекло
it would have taken off
би соблекле
we would have taken off
би соблекле
you all would have taken off
би соблекле
they would have taken off
Past perfect tense
сум соблекoл
I (masculine) have taken off
сум соблекла
I (feminine) have taken off
си соблекoл
you (masculine) have taken off
си соблекла
you (feminine) have taken off
е соблекoл
he has taken off
е соблекла
she has taken off
е соблекло
it has taken off
сме соблекле
we have taken off
сте соблекле
you all have taken off
сум соблекле
they have taken off
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
соблечев
I was taking off
соблечеше
you were taking off
соблечеше
he/she/it was taking off
соблечевме
we were taking off
соблечевте
you all were taking off
соблечеа
they were taking off
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев соблекoл
I (masculine) had taken off
бев соблекла
I (feminine) had taken off
беше соблекoл
you (masculine) had taken off
беше соблекла
you (feminine) had taken off
беше соблекoл
he had taken off
беше соблекла
she had taken off
беше соблекло
it had taken off
бевме соблекле
we had taken off
бевте соблекле
you all had taken off
беа соблекле
they had taken off
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе соблечев
I will have taken off
ќе соблечеше
you will have taken off
ќе соблечеше
he/she/it will have taken off
ќе соблечевме
we will have taken off
ќе соблечевте
you all will have taken off
ќе соблечеа
they will have taken off
Past aorist tense
соблеков
I took off
соблече
you took off
соблече
he/she/it took off
соблековме
we took off
соблековте
you all took off
соблекоа
they took off
Imperative tense
-
соблечи
you take off
-
-
соблечете
you all take off
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум соблечел
I (masculine) will take off
ќе сум соблечела
I (feminine) will take off
ќе си соблечел
you (masculine) will take off
ќе си соблечела
you (feminine) will take off
ќе е соблечел
he will take off
ќе е соблечела
she will take off
ќе е соблечело
it will take off
ќе сме соблечеле
we will take off
ќе сте соблечеле
you all will take off
ќе сум соблечеле
they will take off
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
соблечен
taking off
taking off
taking off
соблечел
taking off
соблечела
taking off
соблечело
taking off
соблечеле
taking off
соблекoл
taken off
соблекла
taken off
соблекло
taken off
соблекле
taken off

Examples of соблече

Example in MacedonianTranslation in English
Не сака да ја соблече јакната ни за илјада долари.Wouldn't take off her jacket for a thousand dollars.
Бетмен мора да ја соблече маската и да се предаде. А секој ден додека тоа не го направи, ќе умираат луѓе. Почнувајќи од вечерва.Batman must take off his mask /and turn himself in. /Oh, and every day he doesn't, /people will die. /Starting tonight. /I'm a man of my word.
Прашај го дали ќе ја соблече униформата?Ask if he's going to take off his uniform.
Сакате ред во Готам? Бетмен мора да ја соблече маската и да се предаде.You want order in Gotham... ...Batman must take off his mask and turn himself in.
Можеш да избереш дали тој ќе те соблече или ти самата.He may take off your clothes, or you may do it by yourself.
Ќе се соблечам и ќе стојам гол во ходников за да ти докажам.I'll take off my crusty underwear and stand naked in your hall to prove it.
Само ќе те најдам подоцна, ќе ја соблечам целата моја облека, и ќе те фатам.I'm just gonna find you later, take off all my clothes, and catch you.
И да ти кажам, ако изгубам, ќе се соблечам.And I tell you what, if I lose, I'll take off all my clothes.
Всушност, ако ви биде поудобно, ќе ја соблечам униформата.In fact, if it'll make you feel more comfortable, I can take off the uniform.
Моли, можеш да ми помогнеш да ми ги соблечеш гаќичките?MoIly, can you help me take off my panties?
Добро, треба да го соблечеш тој 5-то оделенски горен дел. - Од ГАП е.All right, you need to take off that fifth-grade, dance-looking top.
Зошто не го соблечеш палтото?Why don't you take off your jacket?
Можеш да го соблечеш палтото.Why don't you take off your jacket?
Ако ја соблечеш униформата, никој не ќе знае дека си Нацист.But you take off that uniform, ain't nobody going to know you's a Nazi.
Го сакам тоа кај жената. Имате само 10 секунди да ги соблечете панталоните.Now, you got about ten seconds to take off your panties.
Ќе сакате да си ја соблечете облеката и да се допирате.You're gonna want to take off your clothes and touch each other.
Ве молам соблечете ги чевлите,Please take off your shoes
Се соблечете се...Now, take off your clothes and throw them...
Кога стигнете каде сте тргнале соблечете ги кондурите и чорапите.After you get where you're going, take off your shoes and socks.
Ја соблеков твојата кошула и те бакнав на увото.I took off your shirt and I kissed down the back of your ear.
-Марти, те молам, соблечи ја маицата.- Marty, please, take off your shirt.
Сега соблечи се.Now take off that itchy robe.
Сега, соблечи облеката!Now, take off all clothes..
Секако, само соблечи ја маската и покажи на сите кој си.You just take off your little mask... ...and show us all who you really are.
Седни и соблечи ги чевлите, ќе ти ставам чаша вино.Here you go. (chuckles) Sit down… and take off your shoes.
-Да, знам, но нас не не претепале и не не соблекле. Тоа не е вистина.Yeah, I know... but... you know.. we didn't get beat up and have all our clothes taken off.
-Да, знам, но нас не не претепале и не не соблекле.- Yeah, I know, but, you know, we didn't get beat up and have all our clothes taken off.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Random

се разбега
run away
се растрча
start running with ease
скисели
pickle
слуша
listen
смеша
confuse
снеможе
grow weak
соблекува
strip
собори
knock down
спари
pair up
сплеска
flatten

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'take off':

None found.
Learning languages?