Соблекува (to strip) conjugation

Macedonian
10 examples
This verb can also mean the following: take, undress, take off

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
соблекувам
I strip
соблекуваш
you strip
соблекува
he/she/it strips
соблекуваме
we strip
соблекувате
you all strip
соблекуваат
they strip
Future tense
ќе соблекувам
I will strip
ќе соблекуваш
you will strip
ќе соблекува
he/she/it will strip
ќе соблекуваме
we will strip
ќе соблекувате
you all will strip
ќе соблекуваат
they will strip
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би соблекувал
I (masculine) would have stripped
би соблекувала
I (feminine) would have stripped
би соблекувал
you (masculine) would have stripped
би соблекувала
you (feminine) would have stripped
би соблекувал
he would have stripped
би соблекувала
she would have stripped
би соблекувало
it would have stripped
би соблекувале
we would have stripped
би соблекувале
you all would have stripped
би соблекувале
they would have stripped
Past perfect tense
сум соблекувал
I (masculine) have stripped
сум соблекувала
I (feminine) have stripped
си соблекувал
you (masculine) have stripped
си соблекувала
you (feminine) have stripped
е соблекувал
he has stripped
е соблекувала
she has stripped
е соблекувало
it has stripped
сме соблекувале
we have stripped
сте соблекувале
you all have stripped
сум соблекувале
they have stripped
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
соблекував
I was stripping
соблекуваше
you were stripping
соблекуваше
he/she/it was stripping
соблекувавме
we were stripping
соблекувавте
you all were stripping
соблекуваа
they were stripping
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев соблекувал
I (masculine) had stripped
бев соблекувала
I (feminine) had stripped
беше соблекувал
you (masculine) had stripped
беше соблекувала
you (feminine) had stripped
беше соблекувал
he had stripped
беше соблекувала
she had stripped
беше соблекувало
it had stripped
бевме соблекувале
we had stripped
бевте соблекувале
you all had stripped
беа соблекувале
they had stripped
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе соблекував
I will have stripped
ќе соблекуваше
you will have stripped
ќе соблекуваше
he/she/it will have stripped
ќе соблекувавме
we will have stripped
ќе соблекувавте
you all will have stripped
ќе соблекуваа
they will have stripped
Past aorist tense
Imperative tense
-
соблекувај
you strip
-
-
соблекувајте
you all strip
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум соблекувал
I (masculine) will strip
ќе сум соблекувала
I (feminine) will strip
ќе си соблекувал
you (masculine) will strip
ќе си соблекувала
you (feminine) will strip
ќе е соблекувал
he will strip
ќе е соблекувала
she will strip
ќе е соблекувало
it will strip
ќе сме соблекувале
we will strip
ќе сте соблекувале
you all will strip
ќе сум соблекувале
they will strip
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
соблекуван
stripping
соблекувајќи
stripping
соблекување
stripping
соблекувал
stripping
соблекувала
stripping
соблекувало
stripping
соблекувале
stripping
stripped
stripped
stripped
stripped

Examples of соблекува

Example in MacedonianTranslation in English
Секој може да хостира, никој не се соблекува.Everybody hostesses. Nobody strips.
Но таа се соблекува најповеќе надвор Норвешка.But she strip most outside Norway.
200 долари. Не сакам да се соблекувам за тебе.I'm not gonna strip for you.
Фантазирам дека ги соблекувам и ги носам меѓу седиштата.I have this fantasy about stripping their clothes off and taking them up the aisle.
Не сакам да се соблекувам за тебе.I'm not gonna strip for you.
Почни да се соблекуваш, срце.Start stripping, sweetheart.
Ама ти дозволува да се соблекуваш во дворот.But she allows you to strip in the front yard.
На пример, не можам да те замислам тебе како се соблекуваш.I can't imagine you stripping, for example.
Мораме да се соблекуваме?We have to strip to Menudo?
Сега за последен пат, соблекувај се.Now for the last time, strip.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

се облекува
get dressed

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'strip':

None found.
Learning languages?