Собере (to gather) conjugation

Macedonian
66 examples
This verb can also mean the following: collect

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
соберам
I gather
собереш
you gather
собере
he/she/it gathers
собереме
we gather
соберете
you all gather
соберат
they gather
Future tense
ќе соберам
I will gather
ќе собереш
you will gather
ќе собере
he/she/it will gather
ќе собереме
we will gather
ќе соберете
you all will gather
ќе соберат
they will gather
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би собрал
I (masculine) would have gathered
би собрала
I (feminine) would have gathered
би собрал
you (masculine) would have gathered
би собрала
you (feminine) would have gathered
би собрал
he would have gathered
би собрала
she would have gathered
би собрало
it would have gathered
би собрале
we would have gathered
би собрале
you all would have gathered
би собрале
they would have gathered
Past perfect tense
сум собрал
I (masculine) have gathered
сум собрала
I (feminine) have gathered
си собрал
you (masculine) have gathered
си собрала
you (feminine) have gathered
е собрал
he has gathered
е собрала
she has gathered
е собрало
it has gathered
сме собрале
we have gathered
сте собрале
you all have gathered
сум собрале
they have gathered
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
соберев
I was gathering
собереше
you were gathering
собереше
he/she/it was gathering
соберевме
we were gathering
соберевте
you all were gathering
собереа
they were gathering
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев собрал
I (masculine) had gathered
бев собрала
I (feminine) had gathered
беше собрал
you (masculine) had gathered
беше собрала
you (feminine) had gathered
беше собрал
he had gathered
беше собрала
she had gathered
беше собрало
it had gathered
бевме собрале
we had gathered
бевте собрале
you all had gathered
беа собрале
they had gathered
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе соберев
I will have gathered
ќе собереше
you will have gathered
ќе собереше
he/she/it will have gathered
ќе соберевме
we will have gathered
ќе соберевте
you all will have gathered
ќе собереа
they will have gathered
Past aorist tense
собрав
I gathered
собра
you gathered
собра
he/she/it gathered
собравме
we gathered
собравте
you all gathered
собраа
they gathered
Imperative tense
-
собери
you gather
-
-
соберете
you all gather
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум соберел
I (masculine) will gather
ќе сум соберела
I (feminine) will gather
ќе си соберел
you (masculine) will gather
ќе си соберела
you (feminine) will gather
ќе е соберел
he will gather
ќе е соберела
she will gather
ќе е соберело
it will gather
ќе сме собереле
we will gather
ќе сте собереле
you all will gather
ќе сум собереле
they will gather
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
собран
gathering
gathering
gathering
соберел
gathering
соберела
gathering
соберело
gathering
собереле
gathering
собрал
gathered
собрала
gathered
собрало
gathered
собрале
gathered

Examples of собере

Example in MacedonianTranslation in English
Овој панел ќе ги собере лидерите на врвните Веб 2.0 иницијативи од Боливија, Боцвана, Колумбија и Демократска Република Конго.This panel will gather leaders of cutting-edge Web 2.0 initiatives from Bolivia, Botswana, Colombia, and the Democratic Republic of Congo.
Во меѓувреме, бројни земји наметнуваат разновидни рестриктивни прописи на национално ниво. re:publica 2012 ќе собере говорници со широк опсег на искуства, потекла и гледишта кои дефинитивно очекувам да (ми) помогнат подобро да сфатам што се случува и што нè чека.In the meantime, numerous countries impose various restrictive regulations on their own. re:publica 2012 will gather speakers with wide range of experience, backgrounds and standpoints which will definitely help (me) to make better sense of what is happening and what is to come.
Фондацијата Mozilla (Мозила), основач на интернет прелистувачот Firefox (Фајрфокс), го лансираше Drumbeat, проект чија цел е да собере луѓе со различни искуства од целиот свет, кои заедно ќе осмислат проекти со цел промоција на отвореноста на вебот.The Mozilla Foundation, creator of the internet browser Firefox, has launched Drumbeat, a project that seeks to gather people with the most diverse backgrounds and from many parts of the world to think up projects that promote the openness of the web.
На подземната и надземната железница, која обично застанува на станицата кај овој плоштад, ѝ беше наредено тој ден да не застанува таму и огромна бројка на полициска сила беше поставена за да се осигура дека движењето 15М нема да се собере на оваа локација.The underground and the commuter train, which normally stop at Puerta del Sol, were ordered not to stop there that day and heavy police presence was displayed to ensure that the 15 m movement would not gather there.
Кампањата, која започна минатиот мај, успеа да собере 4 953 093 потписи, во повеќе од 300 градови во Мјанмар.The campaign, launched last May, gathered 4,953,093 signatures in more than 300 towns across Myanmar.
Поводот на мојата посета е да соберам што е можно повеќе... ...информации и мислења, за случувањата на терен. ...но и нормално, изработка на извештај за Советот. ...со предлог, за тоа каде и колку информации треба да се објават.The purpose of my visit is to gather additional facts and opinions. . . . . .on the situation. . . . . .and to prepare a report to the Council. . . . . .recommending when and how the news should eventually be announced.
Ми вели дека треба да го соберам тоа што е мое.It teIls me to gather unto me what is mine.
Ќе ги соберам.I'll gather them up.
Зошто не се качите со лифтот до пентхаус гарнитурата... а јас ќе соберам со мене некои мои луѓе... и ќе се сретнеме таму.Why don't you take the elevator up to the penthouse suite... and I'll gather some of my people together... and meet you up there.
Само момент додека ги соберам своите работи.I'll be a minute gathering my things.
Или можеби еден ден, после години, долго откако јас ќе бидам мртов, обединет со мајка ти, ќе го собереш семејството... и ќе им ја кажеш вистината, кој си и од каде доаѓаш.And maybe one day, years from now, long after I'm dead and gone, reunited with your dear mother, you gather your whole family together and tell them the truth, who you are and where you come from.
Ти давам 10 минути да ги собереш своите ствари и да си отидеш од земјата.I give 10 minutes You so that you gather your things and you go away to your country.
Ќе ми треба да собереш малку ДНК примероци од момчето.I need that it gathers samples of boy's DNA.
Те испраќам да собереш цврсти информации.I send you out to gather pertinent information.
Ако се тие мирни, мора да е безбедно да се спуштиш на тлото и да собереш храна која е тукаIf they are relaxed, it must be safe to come down to the ground and gather the food that lies there
Од отпочнувањето на Лингва, успеавме да собереме огромна група на уредници-ентузијасти и волонтери кои ќе ја преведат својата пасија во зборови.Since the initiation of Lingua, we have gathered an enormous group of enthusiastic editors and volunteers to translate their passion into words.
Каде опозицијата собира сто илјади, ние можеме да собереме милион, но не се занимаваме со такви работи.We can bring one million people together, where the opposition gathers a hundred thousand people around, but we are not into that kind of business.
Со моите пријатели планиравме да ги собереме слатките кои допливуваа до нас и правејќи мала куќа од нив да се одмаздиме за нашите шатори.My friends and I were planning on gathering the sweets that were sailing towards us, and making a small house out of them to take revenge for our tents.
„Ние се обидуваме да собереме информации и да ги споделиме, за луѓето да можат да разберат каков е животот во селата во Ерменија“, објаснува во текст со промотивно видео за Թիմը գնում է գյուղ (Тим оди во селото), уште познато како Стрејт во селото."What we're trying to do is gather information and spread it, so that people can get correct understanding of what village life in Armenia is like," explains the text accompanying a promotional video for Թիմը գնում է գյուղ (Tim goes to the village), otherwise known as Straight to the village. The first episode went online on 20 September last year and takes a look at two villages close to the border with Turkey whose income is based on fruit production.
Додека да се собереме, ќе биде предоцна!By the time we gather it'll be too late.
Бени, Ник, соберете малку гранки и ставете ги на кочијата. Насочете ја кон центарот на куќата.Lenny, Nick, gather up some brush and out it on that rig and head it right for the center of that house
Ајде соберете се сите.Everbody gather around.
Добро, соберете се! 64 е соборен!All right, gather around!
Класа 23, можете ли ве молам да се соберете? следната станица ни се Антиквитети.Class 23, gather, please. Next stop, Antiquities.
-Ќе можете да се вратите во станот само во придружба на претставник на менаџментот, и само доволно долго да си ги соберете работите.You will be allowed back into your apartment only so long as you are accompanied by a management representative and only long enough to gather your belongings.
Во Племенскиот фестивал за прославување на женственоста,Девидас Гаонкар објаснува како поради патријархалната структура која сè уште постои во многу племенски заедници, има многу малку пригоди каде на жените им е дозволено да ги остават своите обврски во домот и овој фестивал е прилика за нив да се соберат заедно и да се забавуваат.In Tribal Festival Celebrates Femininity, Devidas Gaonkar explains how due to the patriarchal structure that still persists in many tribal communities, there are very few occasions where women are allowed to get away from their chores and duties in the home, and this festival is a chance for them to gather together and have fun.
Со голема тага, се надевам дека заедничката потрага и спасувачкиот тим ќе успеат да соберат повеќе авионски делови со цел да се утврди причината за несреќата.In deep sadness, I hope that the joint search and rescue team will succeed in gathering more airplane parts to determine the cause of accident.
Блогерот Albicilla објави неколку фотографии од сечењето на платаните и ги покани граѓаните да се соберат кај споменикот на Вук за да запалат свеќи за дрвата:Blogger Albicilla published a few photos from the cut of plane trees and invited citizens to gather next to the Vuk Monument in order to light candles for the trees:
Поканувајќи ги сите волонтери да се соберат во недела на 7-ми март, кај споменикот на Вук и да донесат свеќи и запалки.Inviting all volunteers to gather themselves, today, on Sunday, March 7, next to the Vuk Monument, and bring candles, matches and cigarette lighters.
Уметничкото дело ќе се состои од голем платно, каде што приврзаниците на движењето ќе можат да се соберат и да се изразат за тоа што слободата на говорот претставува за нив.The art piece would comprise of a large canvas where supporters of the movement can gather and express what freedom of speech means to them.
Ви собрав некои нови информации.I’ve gathered some new information.
Ги собрав сите.I've gathered everyone.
Направив да врне желе, потоа го собрав со машината Outtasighter... ...потоа го донесов тука го притиснав ... ...во гигантски калуп од пластика кој јас го направив. Ништо посебно.I made it rain Jell-O, then I gathered it up with the Outtasighter... ...and then I brought it here and pressed it... ...into a gigantic custom-carved plastic Tupperware mold I made.
Кога ги собрав моите лордови, имавме цел, мисија.When I gathered my lords together, we had a purpose, a mission.
Групата собра повеќе од 14.000 „лајкови“ во неколкуте часови по основањето, како и многубројни охрабрувачки пораки.The group has gathered more than 14,000 "like"'s in a few hours as well as numerous messages of encouragement.
Протестот беше закажан за 12 часот на 28 март 2009, но пред да започне, на плоштадот се собра контра-групата со цел да го поддржи градењето на црквата.The protest was scheduled for 12 pm on March 28, 2009, but, before it started, the counter-protesters gathered to support the building of the church.
На својот блог, Чај собра неколку видеа од музичари кои веруваат дека тоа е најмалку што можат да го направат, верувајќи ѝ на моќта на музиката која ќе помогне да се излечат раните на срцето.In his blog, Tomonori Shiba gathered a few videos from musicians who believed that it was the least they could do, trusting on music's power to heal the wounds of the heart.
Маса млади луѓе се собра во Скопје во текот на ноќта на 6 јуни да протестира поради смртта на млад човек кој наводно бил претепан до смрт на маргините на прославата на изборната победа на владеачката политичка партија.This post is part of our special coverage Macedonia Protests 2011. A sizable crowd gathered in the center of Skopje tonight to protest the death of a young man who was allegedly beaten to death on the sidelines of the celebration of election victory by the ruling political party.
Покрај обединувањето на ЛГБТ заедницата, овој настан собра и широк спектар на луѓе од општеството во Сингапур, вклучувајќи и владини претставници кои изразија поддршка за ЛГБТ правата.Aside from uniting the LGBT community, it also gathered a broad section of Singapore society including government officials who expressed support for LGBT rights.
Денес на пладне традиционално се собравме пред регулаторната комисија за енергетика.Today at noon we traditionally gathered in front of the Energy Regulatory Commission.
-Здраво момци. Причината што се собравме на овој од бога даден ден за одмор,е тоа што имаме "Полски" заложник.Hey, guys, the reason we are gathered on our God-given... ...much-needed day of rest is we have a Polish hostage.
Се собравме денес за да ја прославиме таквата љубов.We are gathered here today to celebrate such a love.
Другари на Кастелкат се собравме денеска да ја поделиме тргичната но чесна тага, која го погоди нашиот град.Comrades of Castelcuto, we are gathered here today... to share in the tragic but honorable mourning... which has struck our town. To express our deepest condolences... for the loss of Lt. Nino Scordia... heroically killed in action... in Northern Africa... and to his bride Maddalena, who, stricken with grief, unfortunately isn't here with us.
Драги сакани, Се собравме тука на овој убав ден... да ги споиме Др. Роберт Банкс--We are gathered here today to join Dr Robert Banks... (Whining and crashing)
И верувајте ми, собравте доста овации и знајте, дека без разлика што се случи денес, ние сме ваши пријатели.And believe me, you've gathered some acclaim, but no matter what transpired here today, we're your friends
И покрај со снег затрупаните улици и непријатното време, граѓаните на Скопје повторно се собраа во голем број, овој пат да го стоплат саканиот ГТЦ.In spite of the streets piled with snow and the unpleasant weather, the citizens of Skopje gathered again in large numbers, this time to warm up their beloved GTC.
Овие групи собраа 50000 до 60000 луѓе на собир кој се одржа на 13 јули оваа година.These groups gathered 50 to 60 thousand people in a manifestation that took place last July 13.
Откако гласачките места беа затворени, илјадници луѓе се собраа во центарот на Минск да протестираат против изборната измама (неколку фотографии и видео записи може да ги најдете тука), но кога се обидоа да навлезат во владините канцеларии и зградата на централната изборна комисија, тие беа разделени од полицијата задолжена за протести.Thousands of people gathered in the center of Minsk to protest electoral fraud after the polls closed (some photos and video are here), but as they tried to storm the government headquarters and the central election commission building, they were soon dispersed by riot police.
Болницата беше пренатрупана со луѓе кои се собраа да фрлат поглед на детето.The hospital was crowded with people who gathered to catch a glimpse of the child.
Ирански иселеници и други луѓе се собраа пред канцелариите на Press TV за да и одадат почит на Неда и во исто време да го потресат совеста на оние кои сè уште работат за пропагандата на оваа месијанска хунта во Иран.Iranian expats as well as non-Iranians gathered outside Press TV offices in Hanger Lane to commemorate Neda and at the same time perhaps jolt the conscience of those who are still working for this propaganda arm of the messianic junta in Iran.
Нареднику Лиман, собери ги сите твои луѓе и чекајте ме пред Серебро.There's some sort of electrical interference-- Sergeant Lyman, gather the rest of your men and meet me outside Cerebro.
ЗЃEјЃE собери ги фармеритЃEьC југъC.Viper, gather the southern farmers.
Змија, собери ги фармерите од југот.Viper, gather the southern farmers.
Во ред,другар,собери ги цртаните другари, ве носиме на возење.Okay, bunny, gather up your Tune pals. -We're taking you for a ride.
Волш, собери го тимоти.Walsh, gather your team.
Секретарката Солиман претходно ги негираше обвиненијата дека одделот ги собрал и скрил сиромашните за време на посетата на Папата.Secretary Soliman had earlier denied a news report that the department gathered and hid the poor during the papal visit.
Значи големата мистерија е кој ги собрал сите култури заедно и ги научил да ги паркираат своите коли на нивните улички.Ah. Then I guess the big mystery is who gathered aII those remarkably different cultures together and taught them aII how to park their cars on their Iawns?
Информацијата на Макс што Фадил ја собрал...- The Max intel Fadhil gathered...
Не знам дали го собрал за да се стопли или тие што поминувале правеле, "бљак," цел ден.I don't know if he had gathered it for warmth Or folks just went, "ek," all day.
Анти-Морси кампањата Тамарод, чие име се преведува со бунтување, вели дека досега собрала повеќе од 22 милиони потписи од граѓаните, кои повикуваат на предвремени претседателски избори.Anti-Morsi campaign Tamarrod, whose name translates to rebel, says it has so far gathered more than 22 million signatures from citizens, which call for early presidential elections.
Сакав сама да истражувам за доказите што си ги собрала за Сара.I wanted to do some research on my own into the evidence that you gathered on Sarah.
Во Худаида, демонстрантите се собрале за да ја искажат својата солидарност со луѓето од Таиз, но и нив ги снашла истата судбина како и нивните сонародници од Таиз кога полицијата и вооружени луѓе во цивилно отвориле оган врз нив.In Hudaida, demonstrators gathered to show their solidarity to the people of Taiz, but they ended up with the same fate as their compatriots in Taiz when police and armed men in civilian clothes shot at them.
Корисниците на интернет го искажаа шокот и бесот за ова „недолично“ однесување, но потпаролот на Фоук изјави дека гувернерот само се шегувал во друштво на младите, кои се собрале на натпреварот меѓу бендови.As netizens expressed their shock and rage over the "indecent" behavior, Foke's spokesman said that the governor was only joking among young people who gathered for a band competition event.
Кога сестрите оделе на визита, првата работа што наутро на 6 Октомври 1952.... ја откриле е дека сите пациенти ги напуштиле своите соби во текот на ноќта.... и се собрале во главниот ходник.When the nurses went on their rounds first thing in the morning, October 6, 1952, they discovered that all the patients had left their rooms during the night, and they'd all gathered in the main hall.
Што? Кога сестрите оделе на визита, првата работа што наутро на 6 Октомври 1952.... ја откриле е дека сите пациенти ги напуштиле своите соби во текот на ноќта.... и се собрале во главниот ходник.When the nurses went on their rounds... first thing in the morning, October 6, 1952, they discovered that all the patients had left their rooms during the night... and they'd all gathered in the main hall.
Унгарците собрале војска, секој момент ќе дојдат!The Hungarian army gas gathered. They will be here any time.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

избере
choose
набере
collect
одбере
choose

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'gather':

None found.
Learning languages?