Снабдува (to provide) conjugation

Macedonian
13 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
снабдувам
I provide
снабдуваш
you provide
снабдува
he/she/it provides
снабдуваме
we provide
снабдувате
you all provide
снабдуваат
they provide
Future tense
ќе снабдувам
I will provide
ќе снабдуваш
you will provide
ќе снабдува
he/she/it will provide
ќе снабдуваме
we will provide
ќе снабдувате
you all will provide
ќе снабдуваат
they will provide
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би снабдувал
I (masculine) would have provided
би снабдувала
I (feminine) would have provided
би снабдувал
you (masculine) would have provided
би снабдувала
you (feminine) would have provided
би снабдувал
he would have provided
би снабдувала
she would have provided
би снабдувало
it would have provided
би снабдувале
we would have provided
би снабдувале
you all would have provided
би снабдувале
they would have provided
Past perfect tense
сум снабдувал
I (masculine) have provided
сум снабдувала
I (feminine) have provided
си снабдувал
you (masculine) have provided
си снабдувала
you (feminine) have provided
е снабдувал
he has provided
е снабдувала
she has provided
е снабдувало
it has provided
сме снабдувале
we have provided
сте снабдувале
you all have provided
сум снабдувале
they have provided
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
снабдував
I was providing
снабдуваше
you were providing
снабдуваше
he/she/it was providing
снабдувавме
we were providing
снабдувавте
you all were providing
снабдуваа
they were providing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев снабдувал
I (masculine) had provided
бев снабдувала
I (feminine) had provided
беше снабдувал
you (masculine) had provided
беше снабдувала
you (feminine) had provided
беше снабдувал
he had provided
беше снабдувала
she had provided
беше снабдувало
it had provided
бевме снабдувале
we had provided
бевте снабдувале
you all had provided
беа снабдувале
they had provided
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе снабдував
I will have provided
ќе снабдуваше
you will have provided
ќе снабдуваше
he/she/it will have provided
ќе снабдувавме
we will have provided
ќе снабдувавте
you all will have provided
ќе снабдуваа
they will have provided
Past aorist tense
Imperative tense
-
снабдувај
you provide
-
-
снабдувајте
you all provide
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум снабдувал
I (masculine) will provide
ќе сум снабдувала
I (feminine) will provide
ќе си снабдувал
you (masculine) will provide
ќе си снабдувала
you (feminine) will provide
ќе е снабдувал
he will provide
ќе е снабдувала
she will provide
ќе е снабдувало
it will provide
ќе сме снабдувале
we will provide
ќе сте снабдувале
you all will provide
ќе сум снабдувале
they will provide
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
снабдуван
providing
снабдувајќи
providing
снабдување
providing
снабдувал
providing
снабдувала
providing
снабдувало
providing
снабдувале
providing
provided
provided
provided
provided

Examples of снабдува

Example in MacedonianTranslation in English
Пишувајќи за Кавказ Едишн, Гулара Азимзаде, млада активистка во Азербејџан, се снабдува со примери од азербејџанска музика која и се допаѓа и се согласува со Анзипд дека културата не треба да биде попречена со граници.Writing for Caucasus Edition, Gulara Azimzade, a young activist in Azerbaijan, provides examples of Armenian music that she likes, and agrees with Unzipped that culture should not be constrained by borders.
Може да направи голем профит за неколку дена и сеуште да ги снабдува Русите со оружје.He can turn a huge profit in days and still provide the Russians with their arms.
Нека не снабдува универзумот.Just let the universe provide.
Универзумиот не не снабдува, ЈАС не снабдувам.The universe doesn't provide, I provide.
Скајлер, ти сакаше да заминам. Си заминав, ама ќе го снабдувам моето семејство со средства.- Skyler, you wanted me out... ...I'm out, but I will provide for my family.
Универзумиот не не снабдува, ЈАС не снабдувам.The universe doesn't provide, I provide.
Ќе отворам фабрика за памук за да ги снабдувам фабриките за облека.I'll open a cotton mill to provide cotton for them
Си заминав, ама ќе го снабдувам моето семејство со средства.I'm out, but I will provide for my family.
Чесен пионерски збор. Го поминав подобриот дел од петочното попладне обедувајќи се да ја убедам дека твоето досие е беспрекорно. Но ти повеќе нема да ги снабдуваш со контрацептивни средства.I spent the better part of Friday afternoon convincing the alumnae... ...that your record was impeccable... ...that you would no longer provide contraceptive devices... ...and you'd make a public statement to that effect.
Го поминав подобриот дел од петочното попладне обедувајќи се да ја убедам дека твоето досие е беспрекорно. Но ти повеќе нема да ги снабдуваш со контрацептивни средства. И сакам да бидеш во можност да дадеш јавна изјава во тој контекст.l spent the better part of Friday afternoon convincing the alumnae that your record was impeccable that you would no longer provide contraceptive devices and you'd make a public statement to that effect.
Институт за интернационално образование: Криза во образованието во Сирија: Како може да помогнете Повеќе од 32 национални и интернационални организации кои кои снабдуваат заштита за децата од Ирак, Либан, Јордан и Египет на страницата на UNHCR за бегалци од Сирија.Institute of International Education: An Education Crisis in Syria: How You Can Help And more than 32 national and international organizations which provide Child Protection from Iraq, Lebanon, Jordan and Egypt on the UNHCR Syrian refugees website.
Има голем пазар во модернизирање на армиите во Судан... и снабдувајќи ги со чизми.There's a large market in modernizing the armies in the Sudan... and providing them with boots.
Загрижени дека Викиликс би бил трајно непристапен во Тајланд, се основа вебсајтот Таи Кејблс за да се продолжи со снабдување релевантни информации во врска со документите на Викиликс.Worried that Wikileaks would be permanently inaccessible in Thailand, the website Thai Cables was established to continue providing relevant information about Wikileaks documents

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'provide':

None found.
Learning languages?