Слави (to celebrate) conjugation

Macedonian
38 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
славам
I celebrate
славиш
you celebrate
слави
he/she/it celebrates
славиме
we celebrate
славите
you all celebrate
слават
they celebrate
Future tense
ќе славам
I will celebrate
ќе славиш
you will celebrate
ќе слави
he/she/it will celebrate
ќе славиме
we will celebrate
ќе славите
you all will celebrate
ќе слават
they will celebrate
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би славел
I (masculine) would have celebrated
би славела
I (feminine) would have celebrated
би славел
you (masculine) would have celebrated
би славела
you (feminine) would have celebrated
би славел
he would have celebrated
би славела
she would have celebrated
би славело
it would have celebrated
би славеле
we would have celebrated
би славеле
you all would have celebrated
би славеле
they would have celebrated
Past perfect tense
сум славел
I (masculine) have celebrated
сум славела
I (feminine) have celebrated
си славел
you (masculine) have celebrated
си славела
you (feminine) have celebrated
е славел
he has celebrated
е славела
she has celebrated
е славело
it has celebrated
сме славеле
we have celebrated
сте славеле
you all have celebrated
сум славеле
they have celebrated
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
славев
I was celebrating
славеше
you were celebrating
славеше
he/she/it was celebrating
славевме
we were celebrating
славевте
you all were celebrating
славеа
they were celebrating
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев славел
I (masculine) had celebrated
бев славела
I (feminine) had celebrated
беше славел
you (masculine) had celebrated
беше славела
you (feminine) had celebrated
беше славел
he had celebrated
беше славела
she had celebrated
беше славело
it had celebrated
бевме славеле
we had celebrated
бевте славеле
you all had celebrated
беа славеле
they had celebrated
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе славев
I will have celebrated
ќе славеше
you will have celebrated
ќе славеше
he/she/it will have celebrated
ќе славевме
we will have celebrated
ќе славевте
you all will have celebrated
ќе славеа
they will have celebrated
Past aorist tense
Imperative tense
-
слави
you celebrate
-
-
славете
you all celebrate
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум славел
I (masculine) will celebrate
ќе сум славела
I (feminine) will celebrate
ќе си славел
you (masculine) will celebrate
ќе си славела
you (feminine) will celebrate
ќе е славел
he will celebrate
ќе е славела
she will celebrate
ќе е славело
it will celebrate
ќе сме славеле
we will celebrate
ќе сте славеле
you all will celebrate
ќе сум славеле
they will celebrate
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
славен
celebrating
славејќи
celebrating
славење
celebrating
славел
celebrating
славела
celebrating
славело
celebrating
славеле
celebrating
celebrated
celebrated
celebrated
celebrated

Examples of слави

Example in MacedonianTranslation in English
Јужна Африка го слави денот на младите и се сеќава на минатотоSouth Africa celebrates Youth Day and remembers the past · Global Voices
И во семејствата со измешани култури се слави Дашаин со возбуда.In culturally mixed families too, Dashain is celebrated with excitement.
Институтот Сервантес за шпански јазик започна да го слави шпанскиот јазик со редица културни и образовни настани одржани во своите институти насекаде ширум светот за време на викендот, кој што е најблиску до летната сончева пресвртница; оваа година ќе се падне на 18ти јуни, 2011.The Cervantes Institute of Spanish has set out to celebrate the Spanish language in a series of cultural and educational events held all around the world at their institutes on the weekend closest to the Summer Solstice; this year, that date will fall on June 18, 2011.
Секоја година во целиот свет, Меѓународниот ден на жената (МДЖ) се слави на 8-ми март.Every year around the world, International Women's Day (IWD) is celebrated on March 8.
Во време кога франкофона Африка ја слави 50 годишнината од својата независност од Франција или Белгија и со несмирениот татнеж на дебатата за „национален идентитет“ како позадина, новата генерација француски креатори на документарци одлучија да се справат самите со себе, како муслимани и француски државјани, што значи да се биде двете во секуларна Франција.As Francophone Africa celebrates the 50th anniversary of its independence from France or Belgium, and with the still rumbling "National Identity" debate as a backdrop, a new generation of French documentary makers have decided to tackle themselves, as Muslims and French citizens, what it means to be both in secular France.
Абдул Ал Рашид, од Саудиска Арабија, која ги забранува сите форми на прославување на Денот на вљубените, пишува: @ALRrsheed: Не сакам да го славам овој ден.Abdullah Al Rasheed, from Saudi Arabia, which bans all forms of Valentine's celebrations, writes : لا أريد أن احتفل بهذا اليوم .. أحرقوا كل أعيادهم وأعطوني مجتمعاً لا يشوه الحب .. لا يحاصر القلب ! ‎#valentine‏ @ALRrsheed: I don't want to celebrate this day.
Но би сакал... Би сакал да го славам животот на некој кој што тој го сакаше... и кој што беше сакан.But I would like to celebrate someone who had loved
Ќе го славам со торта на кое е нејзиното лице.I'm gonna celebrate it with a cake with her face on it.
Само не знаев дека тоа ќе го славам.I guess I just never knew it was something to celebrate.
„Се славам себеси, за секој атом што ми припаѓа на мене, ти припаѓа и на тебе.“"I celebrate myself, "for every atom belonging to me belongs to you"?
На година поубава, во твоја куќа да си славиш!I wish you celebrate next year in your house!
Може да славиш без мене.Yeah, well, you can celebrate without me.
Ако не славиш со мене, барем ќе ме однесеш до дома.If you ain't gonna celebrate with me, you're gonna at least chauffeur my drunken ass home.
Тие поттикнуваат вклученост и акција преку медиуми и ние ги славиме нивните достигнувања на We Media Miami (Ние медиуми Мајами), годишна конференција каде нивните приказни стануваат програмата.They inspire involvement and action through media, and we celebrate their achievement at We Media Miami, the annual innovation conference where their stories become the content of the program.
На 25 Бахман (14ти февруари), понеделник, ќе излеземе на улиците да славиме за вас.We will go on Monday, 25 Bahman to the streets and celebrate for you.
Што и да одберете, се надевам дека ќе престанеме да се бориме и делиме и наместо тоа ќе го славиме нашиот „заеднички именител“ – нашата споделена хуманост.Whatever your choice, I hope we will stop fighting and dividing but instead celebrate our common denominator – our shared humanity.
Денес, 5ти септември, го славиме Денот на Лунфардо.Today, September 5, we celebrate Day of Lunfardo.
Драги пријатели, славиме за животот на Виктор Лазаро.My dear friends, we are here to celebrate the life of Victor Lazarro.
Можам само да кажам дека во мојот роден крај човекот кој до донел автопатот тука ќе биде славен на славите и собиранките во локалните кафеани и после берењето на малините, барем во наредните десет века.I can only say that, in my hometown, the man who brings the highway will be celebrated and mentioned at slavas and gatherings at local cafes after picking raspberries, for at least the next ten centuries.
Би сакал сите да станете, и така да го славите постоењето... ...на Џек Морисон.So I'd like everyone to stand up and celebrate the life of Jack Morrison.
И после може да славите со голема парада на војници, да имате кипови со орли, Можеби црвени знамиња со бел круг и нешто вакво во средината?Yeah. And then you can celebrate with a big parade of soldiers And have white columns with an eagle,
Ќе ве оставам да славите.l'm gonna let you two celebrate.
Би сакал сите да станете, и така да го славите постоењето на Џек Морисон.So I'd like everyone to stand up and celebrate the life of Jack Morrison.
Во време кога војната во земјата влегува во четвртата година и со повеќе од 100.000 жртви и милиони луѓе раселени во соседните земји барајќи засолниште, христијаните во Сирија тивко го слават Божиќ.Syrian Christians quietly celebrate Christmas as the nation's war enters its forth year, marking a death toll of more than 100,000 people and the displacement of millions to neighboring countries seeking shelter.
Моите пријатели од Грузија денес слават Божиќ.My friends from Georgia (the country, not the US state) celebrate Christmas today.
Непалците ширум светот го слават Дашаин со ентузијазам што ги зближува заедниците и семејствата.Nepalese around the world celebrate Dashain with gusto as it brings communities and families together.
Во Авганистан, британски трупи на Гурка го слават Дашаин на традиционален начин, со вообичаена индиска храна - тика (направена од прашок од цинобер, јогурт и зрна ориз) и благослов од постарите.In Afghanistan, British Gurkha troops celebrated Dashain the traditional way, with customary tika (made from vermilion powder, yougurt and rice grains) and blessing from the elders.
„Новинарите без граници“ ќе го слават Денот против онлајн цензура на 12-ти март.Reporters Without Borders will celebrate World Day Against Cyber Censorship on 12 March.
Ја славевме 300-тата годишнина од владеењето на нашето семејство. - О, тато!We were celebrating the 300th anniversary
Вистината е, дека ги славевме добрите вести.The truth is, my dear, we were celebrating your wonderful news.
Сите јадете, славете и забавувајте се.Everybody, let`s eat, celebrate, and have fun!
Тие ветуваат дека ќе ги уапсат оние кои ќе се приклучат на оваа парада, бидејќи славење на Денот на вљубените е отстапување од исламското учење.They promise to hunt those who will join the pantyless movement because celebrating Valentine’s Day is a deviation of Islamic teaching.
16 март остана ден на славење на револуцијата од 1848, но некои млади од Будимпешта сакаа овој ден да го прослават на свој начин. „Повеќе техно во Парламентот“ се нарекува движењето кое се спротивставува на актуелната политичка ситуација, реагирајќи на клучни термини од политичкиот говор.March 16 was still about celebrating the 1848 revolution, but some Budapest youths decided to do it their own way. 'More Techno To The Parliament' is a movement opposed to the current political situation, but is reacting to it by using some key terms of political speech.
Десет години по референдумот, Глобал Војсис повторно пишува за Источен Тимор, но овој пат во знак на славење на силната меѓународна солидарност која претходно кулминираше со признавање на правото на земјата за самоопределување:Ten years after the referendum, global voices are again spreading the word for East Timor, but this time celebrating the strong international solidarity that back then culminated in the country's recognized self-determination:
Што во животот не заслужува славење?What in life does not deserve celebrating?
Цигара? -Не ми е до славење сега.–Cigar? –Not celebrating just now.
Друго видео тврди дека Басиџ паравоените сили нападнале млад човек кој ја славел победата на Роухани на плоштадот Венак во Техеран.Another video claims Basij paramilitary forces attacked a young man celebrating Rouhani's victory in Vanak Sqaure in Tehran.
Во 1991, кога нашите родители го славеле „крајот“ на Граѓанската војна, големиот американски историчар Хауард Зин напиша: „Ако главните во нашето општество - политичари, корпоративните извршители и сопствениците на печатот и телевизијата - можат да ги доминираат нашите идеи, ќе бидат сигурни во својата моќ.In 1991, just as our parents were celebrating the “end” of the Civil War, the great American historian Howard Zinn wrote: “If those in charge of our society—politicians, corporate executives, and owners of press and television—can dominate our ideas, they will be secure in their power.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

прави
make
следи
follow
сложи
put together
служи
serve
стави
put
удави
drown

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'celebrate':

None found.
Learning languages?