Си оди (to leave) conjugation

Macedonian
46 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
си одам
I leave
си одиш
you leave
си оди
he/she/it leaves
си одиме
we leave
си одите
you all leave
си одат
they leave
Future tense
ќе си одам
I will leave
ќе си одиш
you will leave
ќе си оди
he/she/it will leave
ќе си одиме
we will leave
ќе си одите
you all will leave
ќе си одат
they will leave
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би си одел
I (masculine) would have left
би си одела
I (feminine) would have left
би си одел
you (masculine) would have left
би си одела
you (feminine) would have left
би си одел
he would have left
би си одела
she would have left
би си одело
it would have left
би си оделе
we would have left
би си оделе
you all would have left
би си оделе
they would have left
Past perfect tense
сум си одел
I (masculine) have left
сум си одела
I (feminine) have left
си си одел
you (masculine) have left
си си одела
you (feminine) have left
е си одел
he has left
е си одела
she has left
е си одело
it has left
сме си оделе
we have left
сте си оделе
you all have left
сум си оделе
they have left
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
си одев
I was leaving
си одеше
you were leaving
си одеше
he/she/it was leaving
си одевме
we were leaving
си одевте
you all were leaving
си одеа
they were leaving
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев си одел
I (masculine) had left
бев си одела
I (feminine) had left
беше си одел
you (masculine) had left
беше си одела
you (feminine) had left
беше си одел
he had left
беше си одела
she had left
беше си одело
it had left
бевме си оделе
we had left
бевте си оделе
you all had left
беа си оделе
they had left
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе си одев
I will have left
ќе си одеше
you will have left
ќе си одеше
he/she/it will have left
ќе си одевме
we will have left
ќе си одевте
you all will have left
ќе си одеа
they will have left
Past aorist tense
Imperative tense
-
оди си
you leave
-
-
одете си
you all leave
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум си одел
I (masculine) will leave
ќе сум си одела
I (feminine) will leave
ќе си си одел
you (masculine) will leave
ќе си си одела
you (feminine) will leave
ќе е си одел
he will leave
ќе е си одела
she will leave
ќе е си одело
it will leave
ќе сме си оделе
we will leave
ќе сте си оделе
you all will leave
ќе сум си оделе
they will leave

Examples of си оди

Example in MacedonianTranslation in English
- Не си оди, Томи.Don't leave, Τommy.
Ники ќе си оди набргу.Niki leave soon.
Не и дозволувај да си оди?Don't let her leave!
Никој не си оди од тука без кралската согласност.No one leaves here - But by the King's consent.
Тој страшлив инспектор не пушта никого да си оди.It's too tiresome. That frightful inspectorwon't let anyone leave.
Го правев ова за да соберам пари за да си одам од Филипините, во ред?I used to do this scraping for shore leave money in the philippines,all right?
Можеби, откако јас ќе си одам, он ќе те потсетува на мене.Maybe after I leave, it can remind you of me.
Сега кога сум тука, сакам да си одам.But when l get here, l want to leave!
Нема да си одам.I would never leave.
Видов, бев сум спремна да си одам и си тргнав.Give me the duct... I decided I was ready to leave, so I just finally left. - Duct tape.
Треба да си одиш сега.You need to leave now.
Корин, ти предлагам да си одиш сега.Corrine, I suggest you leave now.
Ти треба безбедно место за да си одиш Агустин.I need a safe place to leave Agustin.
Што велиш да не си одиш утре и останеш да живееш со нас?How about you don't leave tomorrow? How about you come live with us?
Мислам дека имавме доволно прекини за денеска,мислам дека треба да си одиш!I think you should leave! Sir--
Џек, ако си одиме без Матобо, ја губиме секоја шанса да го фатиме Дубаку.Jack, if we leave here without matobo, We lose our only chance of getting at dubaku.
Може да си одиме?Why don't we leave now?
Некој мора да го направи тоа, или никогаш нема да си одиме од отровов. Јас ќе го направам тоа.Someone has to do it, or we'll never leave this island.
Те молам, може ли да си одиме?Can we leave, please ?
Мораме да си одиме, ајде.- We have to leave now, come on.
Мора да си одите утре, в зори.You must leave tomorrow at first light.
Кога си одите? За што зборуваш?What time do you leave?
Мора да си одите!You have to leave!
Сега, бараме да си одите.Now, we're asking you to leave.
Слушајте... Вие двајца можете да си одите ако сакате.Look, you two can leave if you want to.
Ги замолив идиотите да си одат и никој не се помрдна.I ask those idiots to leave, and no one budges, not one.
Ги советувам сите да си одат пред да стигнат уште империјални трупи.I advise everyone to leave before more imperial troops arrive. I advise everyone to leave before more imperial troops arrive.
И како и сите гости убаво си поминуваа, и не сакаа да си одат.And like most guests having a good time, they didn't wanna leave.
-ОК, ќе им кажам да си одат.-All right, I'll tell them to leave.
Станарите да ги земат парите и да си одат, или да заминат без да земат пари.These tenants take the payout and leave, or leave without taking it.
Се сеќаваш вчера, кога си одеше... сакавме да го видиш детето?Remember the other day, you were leaving... we wanted you to look at the kid?
Идиотите си одеа.Those two idiots were leaving.
Добро, оди си.Okay, leave.
Сега те молам оди си.Now please leave.
Господе, оди си.God, leave me.
Не, остани, не оди си.No, no, stay. Don't leave.
Сега одете си, ве молам.Now please leave.
Ве молам, одете си.Please, leave.
Подобро одете си.Maybe you should leave.
Земете си ја водата и одете си.You got your water? Then leave.
Како што ви кажав, ако немате пари одете си од тука.Mister, I told you, if you don't have money, you have to leave, okay?
Зборувал со другарите околу еден час, одејќи си во 9:45 часот.He talked with his friends for an hour, leaving them at 9.45.
Јас бев млад маж одејќи си од дома.I was a young man leaving home.
Иако Пам делуваше вознемирена поради твоето одење.Although, Pam did seem a little upset about you leaving.
Дали е тоа одење или давање отказ?- Oh, what a hassle. - Is that leaving or quitting?
На одење! Си одиме.I am so leaving!

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'leave':

None found.
Learning languages?