Се шегува (to joke) conjugation

Macedonian
41 examples
This verb can also mean the following: kid

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
се шегувам
I joke
се шегуваш
you joke
се шегува
he/she/it jokes
се шегуваме
we joke
се шегувате
you all joke
се шегуваат
they joke
Future tense
ќе се шегувам
I will joke
ќе се шегуваш
you will joke
ќе се шегува
he/she/it will joke
ќе се шегуваме
we will joke
ќе се шегувате
you all will joke
ќе се шегуваат
they will joke
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би се шегувал
I (masculine) would have joked
би се шегувала
I (feminine) would have joked
би се шегувал
you (masculine) would have joked
би се шегувала
you (feminine) would have joked
би се шегувал
he would have joked
би се шегувала
she would have joked
би се шегувало
it would have joked
би се шегувале
we would have joked
би се шегувале
you all would have joked
би се шегувале
they would have joked
Past perfect tense
сум се шегувал
I (masculine) have joked
сум се шегувала
I (feminine) have joked
си се шегувал
you (masculine) have joked
си се шегувала
you (feminine) have joked
е се шегувал
he has joked
е се шегувала
she has joked
е се шегувало
it has joked
сме се шегувале
we have joked
сте се шегувале
you all have joked
сум се шегувале
they have joked
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
се шегував
I was joking
се шегуваше
you were joking
се шегуваше
he/she/it was joking
се шегувавме
we were joking
се шегувавте
you all were joking
се шегуваа
they were joking
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев се шегувал
I (masculine) had joked
бев се шегувала
I (feminine) had joked
беше се шегувал
you (masculine) had joked
беше се шегувала
you (feminine) had joked
беше се шегувал
he had joked
беше се шегувала
she had joked
беше се шегувало
it had joked
бевме се шегувале
we had joked
бевте се шегувале
you all had joked
беа се шегувале
they had joked
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе се шегував
I will have joked
ќе се шегуваше
you will have joked
ќе се шегуваше
he/she/it will have joked
ќе се шегувавме
we will have joked
ќе се шегувавте
you all will have joked
ќе се шегуваа
they will have joked
Past aorist tense
Imperative tense
-
шегувај се
you joke
-
-
шегувајте се
you all joke
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум се шегувал
I (masculine) will joke
ќе сум се шегувала
I (feminine) will joke
ќе си се шегувал
you (masculine) will joke
ќе си се шегувала
you (feminine) will joke
ќе е се шегувал
he will joke
ќе е се шегувала
she will joke
ќе е се шегувало
it will joke
ќе сме се шегувале
we will joke
ќе сте се шегувале
you all will joke
ќе сум се шегувале
they will joke

Examples of се шегува

Example in MacedonianTranslation in English
И Самар Дахмаш Јарах додава: Драга Саудиска Арабија, Вие претходно го примивте канибалистот Иди Амин, ве молам одбијте го вампирот кој сега ја цица крвта на Тунижаните Египќанецот, Наје, се шегува: Авионот на Бен Али ќе продолжи да лета сè додека снема гориво и падне во моретоAnd Samar Dahmash Jarrah adds: Dear Saudi Arabia, You have previously welcomed the cannibal Idi Amin, please refuse the vampire who has sucked the blood of Tunisians now Egyptian A Naje jokes: Ben Ali's plane will continue to fly until it runs out of fuel and falls in the sea
Тој се шегува велејќи:He also jokes:
#ОслободетегоКлуни светски тренд на Твитер Тунизиецот, Тунисија Хура (Слободни Тунизијци) се шегува: @tonsiahourra: Повикувам на популарно движење за да се ослободи Џорџ Клуни.#FreeClooney trending worldwide on Twitter Tunisian Tounsia Hourra (Free Tunisian) jokes : أنادي بجبهة شعبية لتحرير جورج كلوني , يا نساء العالم اتحدن جورج مقبوض عليه في واشنطن ‎‬ @tonsiahourra: I call for a popular movement to free George Clooney.
Додека пак Еѓипќанецот Алаја Гад се шегува:While Egyptian Alyaa Gad jokes:
Дополнително, Рихам Мохамед се шегува: Парламентот си игра со оган.Additionally, Riham Mohamed jokes: The parliament is playing with fire.
Ма не се шегувам.This is not a joke.
Ако не си приметил, никогаш не се шегувам во врска со работата.- As I learned from my predecessor... ...I never joke about my work.
Само се шегувам со моите први муштерии.Just kidding! My first joke with my first customer.
Се шегувам, се шегувам, се шегувам.I joke, I joke, I joke.
Не се шегувам со ќерка си.- I don't joke about my daughter.
Со други зборови, можеш да бидеш обвинет за вршење компјутерски криминал ако ги навредуваш лидерите на Иран, пророците и религијата или дури ако се шегуваш во врска со јавниот транспорт или државната струја.In other words, you could be charged with committing computer crimes if you insult Iran's leaders, prophets, and religion, or even make a joke about public transportation or state-run electricity.
Со тоа што се шегуваш со тоа, можеш да кажеш што сакаш навистина без да бидеш ранлива.So by making some sort of joke about it, you get to say what you really want... ...without being vulnerable. -Right?
Немој ни да се шегуваш соп тоа.Don't even joke like that.
Како очекуваш некогаш да има разлика ако секогаш се шегуваш?How do you expect to ever make a difference if everything is a joke?
Немој ни да се шегуваш со тоа.Evan, don't even joke.
Ние кога се шегуваме, велиме: ова е ѕидот на Инките, а тоа ѕидот на неспособните...тоа се Шпанците.We, as a joke, call this one the Inca wall and that one the wall of the Incapables, those were the Spanish
„Не“ шега е кога се обидуваме да се шегуваме со нешто... ...ќе кажеме реченица за која ќе се преправаме дека е вистинита... ...но, на крајот, кажуваме „не“, што значи дека не е вистина.A "not" joke is when we're trying to make fun of something... ...and what we do is we make a statement that we pretend is true... ...but, at the end, we say, "Not," which means it's not true.
Нема потреба да се шегуваме за тоа.No need to joke about it.
Овде сме да го вратиме нашиот професор и не се шегуваме!We're here to take our teacher back, and that ain't no joke! [Men Laughing]
"Не" шега е кога се обидуваме да се шегуваме со нешто ќе кажеме реченица за која ќе се преправаме дека е вистинита но, на крајот, кажуваме "не", што значи дека не е вистина.A "not" joke is when we're trying to make fun of something... and what we do is, we make a statement that we pretend is true... but at the end, we say "not," which means it's not true.
Не, во ред е, среќна сум што ти... Вие дечки се шегувате! Добро е.No, it's good, I'm happy that you're-- You guys got the joke!
Мислам,можеби не сте требале да се шегувате со нив?I mean, maybe you shouldn't have made that joke.
Вие се шегувате?Is this a joke, huh?
Ако вие тројцата сте во план да се шегувате на сметка на осамената и беспомошна девојка...If you three are planning on playing a joke on a lonely, defenseless girl...
Секако, многу пријатели се шегуваат и ми предложуваат да се оженам со Американка и да ги добијам моите документи.Of course countless friends have joked and suggested that I get married to an American girl and get my papers.
@Yri_27: #MuereChávez и луѓето се шегуваат.@Yri_27: #MuereChávez and people are making jokes.
Луѓето огорчено се шегуваат дека најлесниот начин да се стане богат човек е да се стане владино лице или лице блиско до владата.People bitterly joke that the easiest way to become a wealthy man is to become a governmental official or a person close to the government.
Иако најголем дел од публиката се смета дека се млади луѓе на возраст меѓу 15 и 20 години, некои сметаат дека учењето е застарено, и се шегуваат дека неговите следбеници спијат во празни гробови на гробиштата.Although most of the audience is said to be young people between the ages of 15 and 20, some consider his teaching is outdated, and joke that his followers sleep in empty tombs in graveyards.
Кумекуча ги предупредува жителите на Најроби кои се шегуваат во врска со нередите во Лондон:Kumekucha warns Nairobi residents who are making jokes about the riots in London:
- Само шегувај се со дебелите, кретену.Oh nice, just make a fat joke, freak!
Само ти шегувај се,Мајло! Но погледни не!See, you joke, Milo, but just look at us.
Не шегувај се.Don't joke.
Митхапур му посака најдобро на детето и се сомневаше во изборот шегувајќи се:Mithapur wished the child and questioned the justification of selecting her and mentioned jokingly :
Ѓубрето не е тема за шегување.Litter is no joking matter. No.
Нема шегување наоколу со папа Ранџет.No joking around with papa Ranjeet
Но, ова не е време за шегување.Though, this is no time for joking.
- Твоето шегување не помага.Gross. Heh. Your joking doesn't help.
Корисниците на интернет го искажаа шокот и бесот за ова „недолично“ однесување, но потпаролот на Фоук изјави дека гувернерот само се шегувал во друштво на младите, кои се собрале на натпреварот меѓу бендови.As netizens expressed their shock and rage over the "indecent" behavior, Foke's spokesman said that the governor was only joking among young people who gathered for a band competition event.
Тато се шегувал.Dad was joking.
Мислам дека најверојатно се шегувал.I think he was probably joking.
Заминува и влегува во детската соба да му каже дека се шегувале со мајка му.Then he leaves and goes to the child's bedroom say he was joking.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

се пошегува
joke

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'joke':

None found.
Learning languages?