Се сомнева (to doubt) conjugation

Macedonian
35 examples
This verb can also mean the following: suspect

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
се сомневам
I doubt
се сомневаш
you doubt
се сомнева
he/she/it doubts
се сомневаме
we doubt
се сомневате
you all doubt
се сомневаат
they doubt
Future tense
ќе се сомневам
I will doubt
ќе се сомневаш
you will doubt
ќе се сомнева
he/she/it will doubt
ќе се сомневаме
we will doubt
ќе се сомневате
you all will doubt
ќе се сомневаат
they will doubt
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би се сомневал
I (masculine) would have doubted
би се сомневала
I (feminine) would have doubted
би се сомневал
you (masculine) would have doubted
би се сомневала
you (feminine) would have doubted
би се сомневал
he would have doubted
би се сомневала
she would have doubted
би се сомневало
it would have doubted
би се сомневале
we would have doubted
би се сомневале
you all would have doubted
би се сомневале
they would have doubted
Past perfect tense
сум се сомневал
I (masculine) have doubted
сум се сомневала
I (feminine) have doubted
си се сомневал
you (masculine) have doubted
си се сомневала
you (feminine) have doubted
е се сомневал
he has doubted
е се сомневала
she has doubted
е се сомневало
it has doubted
сме се сомневале
we have doubted
сте се сомневале
you all have doubted
сум се сомневале
they have doubted
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
се сомневав
I was doubting
се сомневаше
you were doubting
се сомневаше
he/she/it was doubting
се сомневавме
we were doubting
се сомневавте
you all were doubting
се сомневаа
they were doubting
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев се сомневал
I (masculine) had doubted
бев се сомневала
I (feminine) had doubted
беше се сомневал
you (masculine) had doubted
беше се сомневала
you (feminine) had doubted
беше се сомневал
he had doubted
беше се сомневала
she had doubted
беше се сомневало
it had doubted
бевме се сомневале
we had doubted
бевте се сомневале
you all had doubted
беа се сомневале
they had doubted
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе се сомневав
I will have doubted
ќе се сомневаше
you will have doubted
ќе се сомневаше
he/she/it will have doubted
ќе се сомневавме
we will have doubted
ќе се сомневавте
you all will have doubted
ќе се сомневаа
they will have doubted
Past aorist tense
Imperative tense
-
сомневај се
you doubt
-
-
сомневајте се
you all doubt
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум се сомневал
I (masculine) will doubt
ќе сум се сомневала
I (feminine) will doubt
ќе си се сомневал
you (masculine) will doubt
ќе си се сомневала
you (feminine) will doubt
ќе е се сомневал
he will doubt
ќе е се сомневала
she will doubt
ќе е се сомневало
it will doubt
ќе сме се сомневале
we will doubt
ќе сте се сомневале
you all will doubt
ќе сум се сомневале
they will doubt

Examples of се сомнева

Example in MacedonianTranslation in English
Гаусо Јах Туре се сомнева (на француски):Gaousso Yah Touré is doubtful :
Itsuken се сомнева и мисли дека во случај на позитивен резултат на тестот детето ќе страда од тенденциозното однесување во училиштата, а освен тоа, откако ова ќе се открие, детето ќе биде повеќе наклонето да комуницира со деца кои се попроблематични:Itsuken doubts - in case of positive test results the kid will suffer from biased attitude in school; besides, after such discovery, he would incline more to communication with marginal children :
Тој се сомнева во тоа дали Обама ќе постигне напредок во областа на човековите права во Блискиот Исток:He doubts whether Obama will achieve progress on human rights or the Middle East:
Еден друг блогер, кжиштофсиуда, се сомнева дали еден таков закон може да биде демократски оправдан, но сепак признава:Another blogger, krzysztofsiuda, has some doubts on whether such an act could be democratically justifiable, but admits nevertheless:
Блогерот се сомнева во искреноста на целта на Асанж, па притоа пишува :The blogger has doubt about the sincerity of Assange's aim and writes :
Ако човекот беше извршен или високорангиран бирократ, во голема мера се сомневам дека ова би ги погодило вестите.Had the man been an executive or high ranking bureaucrat, I very much doubt that this would have hit the news at all.
Не се сомневам дека воздигнувањето од страна на исламистичките партии и главните медиуми на убиецот на гувернерот Салман Тасир, Малик Мумтаз Кадри, го поткрепи исламистичкото политичко мислење. Но, кога овие луѓе излегоа на улиците на 9 јануари да пејат како подршка на законите за богохулењето, знаеја дека се мнозинство.There is no doubt in my mind that the glorification by Islamist parties and mainstream media outlets of Governor Salmaan Taseer’s assassin, Malik Mumtaz Qadri, bolstered political Islamic sentiment.But when these men came out onto the streets on January 9 to chant in support of the blasphemy laws, they knew they were the majority.
Но, се сомневам дека сте слушнале за оваа „приказна“ од Нигерија - ремек-делото на природата.But I doubt if you have heard about this 'story' of Nigeria - nature's master piece.
Претседателот Ахмадинеџад, во својата порака за сочувство за лидерот на Венецуела, Хуго Чавес, што беше објавена на неговата официјална веб-страница, го наведе претседателот Чавес како „Маченик на служба за народот на Венецуела, кој умре под сомнителни околности.“ Ахмадинеџад додаде, „Не се сомневам дека Чавес ќе се врати со Исус Христос и со сите други праведници“, мислејќи на Скриениот Имам, кои некои во исламот сметаат дека ќе биде идниот спасител на човештвото.President Ahmadinejad, in his message of condolences for Venezuelan leader Hugo Chavez, published on his official website, referred to President Chavez as a "Martyr of service to the people of Venezuela, who died as a result of a suspicious death." Ahmadinejad added, "I have no doubt Chavez will return with Jesus Christ and all the other righteous ones," referring to the Hidden Imam who some in Islam consider to be the future savior of mankind.
Ова е причината поради која се сомневам дека Хамас некогаш ќе се согласи на вистински и долготраен мир.This is why I doubt Hamas can ever agree to a true and long-lasting peace.
Ако се сомневаш во бизнисот, Реми, треба да се откажеш веднаш.If you're having doubts about the business then you should quit now. Trust me.
Зар се сомневаш?Don't you ever doubt me.
-Јас се сомневам дека ти се сомневаш.- I doubt that you doubt it.
-Не се сомневаш?No doubt?
Дури и ако се врати позитивен ќе се сомневаш дека била таа.Even if it comes back positive, there'll be doubt if it was her.
Вашиот допис би сакале да го сфатиме како оградување од досегашните протести и невистинитите обвинувања, навреди и клевети, бидејќи се сомневаме дека некој би сакал да седи на иста маса со „убијци“ или „џелати“.We would like to understand your letter as a retraction of the previous protests and untruthful accusations, insults and slander; because we doubt that anyone would like to sit at the same table with “murderers” or “executioners.”
Да, но како рационални луѓе би требало да се сомневаме во неа.Yeah, but as rational men, don't we have to doubt her?
Се надевам дека не мислите дека се сомневаме во вашата ситуација, г-не Валентајн.I hope you don't think we have any reason to doubt your situation, Mr. Valentine.
Колку е чудно толку да пропатиме и да се сомневаме... околу толку мали работи.It is a strange fate we should suffer so much fear and doubt... ...over so small a thing.
Не се сомневате во тоа?- No doubt in your mind?
Ако се сомневате во тоа, тогаш убијте ме, земете ги парите и убаво наспијте се.If you doubt that, then shoot me, take that money and have a good night's sleep.
Ова да е последниот пат да се сомневате во мојата девојка.Last time you clowns doubt my girlfriend.
Ако се сомневате во својата способност...Now, if you are doubting your ability...
Вие не може да се сомневате во постоењето на пеколот.You cannot doubt the existence of Hell. You live in it.
Сурвајвал интернетшнал, група која ги застапува племенските заедници, ги објави фотографиите на нивниот веб-сајт со цитат од Хозе Карлос дос Реис Меирелес Јуниор, кој работи во Одделот за индијански прашања на Владата на Бразил: „Ги надлетавме за да ги покажеме нивните куќи, да покажеме дека се таму, да покажеме дека постојат... Ова е многу важно оти некои луѓе се сомневаат во нивното постоење.“Survival International, an advocacy group for tribal people, released the photos on their website and quotes Jose Carlos dos Reis Meirelles Junior, who works for the Brazilian government’s Indian affairs department: "We did the overflight to show their houses, to show they are there, to show they exist ...This is very important because there are some who doubt their existence."
Некои експерти се сомневаат во тоа дали оптимистички предвидувања за пазар кој е зависен од увоз имаат смисла.Some experts doubt that optimistic forecasts in a market strongly dependent on imports make any sense.
Постојат оние кои се сомневаат во моќта на Сатаната.REVEREND FlSK: There are those who doubtthe power of Satan.
Не сакам да им дадам причина да се сомневаат.I would give no errant cause to doubt intention.
Тома, не сомневај се.Thomas, stop doubting.
[Не сомневајте се дека мала група промислени, посветени граѓани може да го смени светот.[Never doubt that a small group of thoughtful committed citizens can change the world.
Многумина меѓу нетизените, сомневајќи се во ефективноста на ваквата идеја, строго се спротивставија на новиот систем.Most netizens, doubting the idea's effectiveness, have strongly protested against the new system.
Трор владееше со потполна самодоверба не сомневајќи се дека лозата ќе опстане, зошто се продолжуваше преку животите на неговиот син и внук.Thrór ruled with utter surety, never doubting his house would endure, for his line lay secure in the lives of his son... and grandson.
Преку сомневање, еден доаѓа до вистината, Тезеј.By doubting one comes the truth, Theseus.
Пауза. Што е целава оваа работа за сомневање во животно верување во задгробен живот, поради некој психоделичен кактус кој штотуку си го изел?What's all this about doubting a lifelong belief in the afterlife because of a psychedelic cactus you just ate?
И јас никогаш не рече Ми беше жал за сомневањеAnd I never said I was sorry for doubting

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

се посомнева
have doubts

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'doubt':

None found.
Learning languages?