Се приближува (to approach) conjugation

Macedonian
29 examples
This verb can also mean the following: come closer

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
се приближувам
I approach
се приближуваш
you approach
се приближува
he/she/it approaches
се приближуваме
we approach
се приближувате
you all approach
се приближуваат
they approach
Future tense
ќе се приближувам
I will approach
ќе се приближуваш
you will approach
ќе се приближува
he/she/it will approach
ќе се приближуваме
we will approach
ќе се приближувате
you all will approach
ќе се приближуваат
they will approach
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би се приближувал
I (masculine) would have approached
би се приближувала
I (feminine) would have approached
би се приближувал
you (masculine) would have approached
би се приближувала
you (feminine) would have approached
би се приближувал
he would have approached
би се приближувала
she would have approached
би се приближувало
it would have approached
би се приближувале
we would have approached
би се приближувале
you all would have approached
би се приближувале
they would have approached
Past perfect tense
сум се приближувал
I (masculine) have approached
сум се приближувала
I (feminine) have approached
си се приближувал
you (masculine) have approached
си се приближувала
you (feminine) have approached
е се приближувал
he has approached
е се приближувала
she has approached
е се приближувало
it has approached
сме се приближувале
we have approached
сте се приближувале
you all have approached
сум се приближувале
they have approached
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
се приближував
I was approaching
се приближуваше
you were approaching
се приближуваше
he/she/it was approaching
се приближувавме
we were approaching
се приближувавте
you all were approaching
се приближуваа
they were approaching
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев се приближувал
I (masculine) had approached
бев се приближувала
I (feminine) had approached
беше се приближувал
you (masculine) had approached
беше се приближувала
you (feminine) had approached
беше се приближувал
he had approached
беше се приближувала
she had approached
беше се приближувало
it had approached
бевме се приближувале
we had approached
бевте се приближувале
you all had approached
беа се приближувале
they had approached
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе се приближував
I will have approached
ќе се приближуваше
you will have approached
ќе се приближуваше
he/she/it will have approached
ќе се приближувавме
we will have approached
ќе се приближувавте
you all will have approached
ќе се приближуваа
they will have approached
Past aorist tense
Imperative tense
-
приближувај се
you approach
-
-
приближувајте се
you all approach
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум се приближувал
I (masculine) will approach
ќе сум се приближувала
I (feminine) will approach
ќе си се приближувал
you (masculine) will approach
ќе си се приближувала
you (feminine) will approach
ќе е се приближувал
he will approach
ќе е се приближувала
she will approach
ќе е се приближувало
it will approach
ќе сме се приближувале
we will approach
ќе сте се приближувале
you all will approach
ќе сум се приближувале
they will approach

Examples of се приближува

Example in MacedonianTranslation in English
Тој дискутира дека референдумот се приближува, најкорисната технологија на крајот може да бидат Суданските Гласачки Надгледувачи, кои користат Ушахиди платформа:He argues that the referendum date approaches, the most useful technology may end being Sudan Vote Monitor, which uses Ushahidi platform:
Како што Јужен Судан се приближува кон референдумот, на 9 јануари, за неговата самоопределба, покорисна технолошка платформа во претстојните недели може да биде оваа.As South Sudan approaches the 9 January referendum on its self-determination, a more useful technology platform in the coming weeks may end up being this one.
Можевте да ја видите како се приближува од хоризонтот.You can actually see it approaching on the horizon.
Маршот за живот, без поголеми задоцнувања, се приближува до Кито, главниот град на Еквадор.The March for Life is approaching the Ecuadorean capital of Quito without major delays.
Како што водата се приближува на Кабаровск, бројот на жртви може само да расте.As the water approaches Khabarovsk , the number of victims is only poised to rise.
Јас сум со претседателката, се приближувам кон безбедносната соба.I'm with the president, approaching lockdown. Where are you?
Внатре сум, Џек, се приближувам до рецепцијата.I'm inside,Jack,approaching the front desk.
И се приближувам на ракетата.I'm approaching the missile.
Провери со мене кога ќе се приближуваш до електраната.Check in with me when you're approaching the power plant.
Вергилие, се приближуваш до преминот кон јадрото, спремни ли сте?Virgil, you are approaching core interface.
Бонд, по локацијата гледаме дека се приближуваш до аеродромот.Bond, we have your location as approaching an airfield.
Бонд, по локацијата гледаме дека се приближуваш до аеродромот. Грин оди некаде?Bond, we have your location as approaching an airfield.
Г-да, се приближуваме до зоната на испаѓање.Gentlemen, we're approaching the drop zone.
Целиот свет сеќава како да се приближуваме кон некој вид на премин. И мислам дека во коренот на тоа е Галактичкото порамнувањеThe world as a whole feels, as if we are approaching a kind of passage and here is based, is the galactic alignment.
Се поставува прашањето: Како тоа Маите и Нострадамус имале исти идеи? И зошто сега,кога се приближуваме кон тој период,The question is, how is it that the Maya and Nostradamus, all the same thought and why, especially now we are approaching that time?
Колку повеќе се приближуваме кон 2012 се зголемуваат проблемите во светот.As 2012 approaches, seem the problems of the world only to increase.
Гледајте на мене како на супервизор, кој е тука да ги осигура работите да одат по план како се приближуваме на големата случка.Just think of me as a supervisor 00:18:36,822 -->00:18:41,323 who's here to make sure things are under control as we approach... the big event. 221
И треба да клекнете кога му се приближувате на кралот.And you should kneel when you approach the King.
Капетане, се приближувате со голема брзина.Skipper, SS Venture, you are approaching the breakwater at flank speed.
Многу Гурки се забележани со црвени тики за време на Дашаин- благослови за безбедност и благосостојба, како што се приближуваат кон крајот на нивната служба и враќањето дома во своите семејства.“Many Gurkhas are seen with red tikkas during Dashain – blessings for safety and prosperity as they approach the end of their operational tour and return home to their families."
Легнува таа на морското дно исто како да е ранета... ...и тогаш непријателите и се приближуваат... ...но и покрај тоа таа продолжува да лежи неподвижно.It will lie at the bottom of the ocean as if wounded. Then its enemies will approach... and yet it will lie quite still.
Таа легнува на морското дно исто како да е ранета, и тогаш непријателите и се приближуваат... но таа и понатаму продолжува да лежи неподвижно.It will lie at the bottom of the ocean, as if wounded. Then its enemies will approach, and yet it will lie quite still.
Повторувам, се приближуваат...Repeat, they're approaching the...
Има два сигнала кои ни се приближуваат.I've got two signals approaching.
Изгубивме контакт додека се приближуваа кон Соларис.We lost contact as they were approaching Solaris.
Испративме. Изгубивме контакт додека се приближуваа кон Соларис.We lost contact as they were approaching Solaris.
Испративме. Изгубивме контакт додека се приближуваа конWe lost contact as they were approaching Solaris.
Јас сум внатре,Џек, приближувајќи се на предната страна на пултот.I'm inside,Jack,approaching the front desk.
Биле изградени многу ѕидини околу палатата за да се спречи приближување на демонстрантите.Various walls were erected around the palace to prevent protesters from approaching.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'approach':

None found.
Learning languages?