Се појави (to appear) conjugation

Macedonian
44 examples
This verb can also mean the following: show up

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
се појавам
I appear
се појавиш
you appear
се појави
he/she/it appears
се појавиме
we appear
се појавите
you all appear
се појават
they appear
Future tense
ќе се појавам
I will appear
ќе се појавиш
you will appear
ќе се појави
he/she/it will appear
ќе се појавиме
we will appear
ќе се појавите
you all will appear
ќе се појават
they will appear
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би се појавил
I (masculine) would have appeared
би се појавила
I (feminine) would have appeared
би се појавил
you (masculine) would have appeared
би се појавила
you (feminine) would have appeared
би се појавил
he would have appeared
би се појавила
she would have appeared
би се појавило
it would have appeared
би се појавиле
we would have appeared
би се појавиле
you all would have appeared
би се појавиле
they would have appeared
Past perfect tense
сум се појавил
I (masculine) have appeared
сум се појавила
I (feminine) have appeared
си се појавил
you (masculine) have appeared
си се појавила
you (feminine) have appeared
е се појавил
he has appeared
е се појавила
she has appeared
е се појавило
it has appeared
сме се појавиле
we have appeared
сте се појавиле
you all have appeared
сум се појавиле
they have appeared
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
се појавев
I was appearing
се појавеше
you were appearing
се појавеше
he/she/it was appearing
се појавевме
we were appearing
се појавевте
you all were appearing
се појавеа
they were appearing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев се појавил
I (masculine) had appeared
бев се појавила
I (feminine) had appeared
беше се појавил
you (masculine) had appeared
беше се појавила
you (feminine) had appeared
беше се појавил
he had appeared
беше се појавила
she had appeared
беше се појавило
it had appeared
бевме се појавиле
we had appeared
бевте се појавиле
you all had appeared
беа се појавиле
they had appeared
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе се појавев
I will have appeared
ќе се појавеше
you will have appeared
ќе се појавеше
he/she/it will have appeared
ќе се појавевме
we will have appeared
ќе се појавевте
you all will have appeared
ќе се појавеа
they will have appeared
Past aorist tense
се појавив
I appeared
се појави
you appeared
се појави
he/she/it appeared
се појавивме
we appeared
се појавивте
you all appeared
се појавија
they appeared
Imperative tense
-
појави се
you appear
-
-
појавете се
you all appear
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум се појавел
I (masculine) will appear
ќе сум се појавела
I (feminine) will appear
ќе си се појавел
you (masculine) will appear
ќе си се појавела
you (feminine) will appear
ќе е се појавел
he will appear
ќе е се појавела
she will appear
ќе е се појавело
it will appear
ќе сме се појавеле
we will appear
ќе сте се појавеле
you all will appear
ќе сум се појавеле
they will appear

Examples of се појави

Example in MacedonianTranslation in English
Првично, фотографијата се појави на lightlybraisedturnip.com на 10 јануари, 2014.Originally, it appeared io lightlybraisedturnip.com on January 10, 2014.
Оригинално се појави на Lightly Braised Turnip, што се чини дека е сатиричен веб-сајт за вести, фотографијата беше придружена со опис дека „џиновска лигња е откриена на брегот на Калифорнија и научниците се сомневаат во радиоактивен гигантизам“, обвинувајќи ја нуклеарната несреќа во Фукушима за постоењето на големото морско суштество.Originally found on Lightly Braised Turnip, which appears to be a satire news website, the photo was accompanied by the description that a "giant squid was discovered on California coast and scientists suspect radioactive gigantism", blaming the Fukushima nuclear accident for the existence of the large sea creature.
Да очекуваме дека Света Дилма ќе се појави со светол ореол и ќе ни помогне да решиме некој од проблемите, едноставно не е сериозно.To expect that Saint Dilma will appear in a bright halo and help us fix some of our messes, is just not serious.
Теоретски, Ханеви Улд Дахах, би требало денес (14-ти јануари) да има сослушување во Врховниот суд откако беше итно повикан да се појави пред највисоката судска институција во земјата – и покрај фактот дека оваа процедура е нелегална.Hanevy Ould Dahah should in theory have his day at the supreme court today (Jan 14) after being suddenly summoned to appear before the highest court in the land. Except that the proceeding will be illegal.
Џексон беше првиот црн човек кој се појави на MTV со неговиот Billie Jean, создавајќи услови за следните црни изведувачи... “ и не потсетува да задржиме некоја перспектива од вестите:M.Jackson was the first black man to appear on MTV with his Billie Jean, paving the way for subsequent black artists..." while reminding us to keep some perspective on the news:
Бев малку збунет со тоа што ме побараа да се појавам на телевизија во Токио!I was a bit confused by being asked to appear on television in Tokyo!
Ме замолија да се појавам овде за Чарли.They've asked me to appear here on Charlie's behalf.
Просјачење за вашето скромно помилување, мислев дека би можело да биде корисно за Ваша Чест... ако се појавам во најрелевантната облека... во убедливо и недвомислената состојба на мојот случај.Begging your humblest pardon, I thought it might be helpful to Your Honor... if I appeared here today in the guise most pertinent... to the cogent and unequivocal stating of my case.
Како што си ти господин Андерсон, и јас морав да се појавам.It might appear that way. But Mr. Anderson and I know... ...that appearances can be deceiving.
Ако се мешаш, ќе треба да се појавиш пред судијата и да му кажеш причина.If you interfere, you'll have to appear before the judge and show cause.
Собирав солзи плачени со години, со надеш дека ќе се појавиш.ln hope that you appear, I have collected a year's worth of tears.
Ти наредувам да се појавиш!I command thee to appear!
Она што неуспеа да се појавиш на договорената локација и време, ја изгуби твојата заштита.-Failure to appear... ...in locations at assigned times... ...results in forfeit of protection, protection you will definitely need.
100000 пезоси за лично да се појавиме со овој тип Ел Гуапо, најверојатно најголемиот актер што го има во Мексико.100,000 pesos to do a personal appearance with this guy El Guapo, probably the biggest actor to ever come outta Mexico.
Можеме да се појавиме во склад со првиот дел од барањата на Дубаку со повлекување на флотата назад.We can appear to comply with the first part of Dubaku's demand by pulling the fleet back.
Ако се обидам, Андо и јас можеме да се појавиме било каде.If I try, Ando and I can appear anywhere.
Разбирам. Ќе се појавиме наскоро.When we appear soon.
-Со овластување на конгресот на САД, вие сте обврзани да се појавите пред комитетот за неамерикански активности.... ....на посебно заседавање во Лос Анџелес, Калифорнија. ....и таму да сведочите за Комунистичката завера и субверзија. -Немате можност да одбиете.You are commanded to appear before the Committee on Un-American Activities... ...in special session in Los Angeles... ...and there testify on matters of Communist conspiracy and subversion.
-Со овластување на конгресот на САД, вие сте обврзани да се појавите пред комитетот за неамерикански активности.... ....на посебно заседавање во Лос Анџелес, Калифорнија. ....и таму да сведочите за Комунистичката завера и субверзија.You are commanded to appear before the Committee on Un-American Activities... ...in special session in Los Angeles... ...and there testify on matters of Communist conspiracy and subversion.
Со ова ви се наредува да се појавите пред Сенатот за вооружени услуги, изутрина во 9 часот.You are hereby ordered to appear before the Senate Armed Services Committee tomorrow morning at 9:00 a. m.
Околу 10 студенти беа повикани да се појават на суд.About 10 students were asked to appear in court.
Се што треба да направите за да почнете е да поставите видео со транскрипција на вашиот јазик и тогаш да побарате од другите да го постават нивниот превод на сајтот. Завршените преводи автоматски ќе се појават во видеото.All you need to do to get started is upload your video with a transcription in your language and then ask others to submit their translations on the site, Finished translations will automatically appear on the video.
Затоа во наредните неколку денови, како израз на мој револт кон сета таа провинциско - шовинистичка фарса, на овој блог ќе се појават раскази од познати бугарски писатели и уметници.Because of that in the next few days, as a reflection of my revolt against all this provincial-chauvinistic farce there will appear short stories by renowned Bulgarian writers and actors.
Ова останува отворено прашање, а Ванда од UrbanSprout предложи да се има контрола врз огласите кои смеат да се појават на вашиот сајт преку било кој избран метод на огласување.This remained an open question, though Wanda of UrbanSprout suggested having control over which ads can appear on your site with whichever method of ad service you pick.
Советот претходно имаше објавено дека други членови од фамилијата на Гадафи биле уапсени, за подоцна тие да се појават на вестите и да ги побијат тврдењата на НТС.It had previously announced the capture of other members of Gaddafi's family, for them to appear on news channels to dispute NTC's claims.
Со надеж дека ќе го исчистам името на мојата фамилија, да им дадам на моите деца дел од американскиот начин на живот без дамка на нивното име и потекло, се појавив пред овој одбор и пружив комплетна соработка.In the hopes of clearing my family name, to give my children their share of the American way of life without a blemish on their name and background, I have appeared before this committee and given it all my cooperation.
И затоа што знам дека тебе ти значи, се појавив пред градскиот совет.They're already at the warehouse. And because I know it mattered to you... I appeared before the City Council.
Прво ми подигна сомнение кога се појавивте на местото на смртта на Блоу и Дрејпер. И покрај фактот дека живеете и работите во центарот на селото.My suspicions were first aroused when you appeared at the scene of the Blower-Draper death, on the outskirts of Sandford, despite the fact you live and work in the center of the village.
Мило ми е што праша. Прво ми подигна сомнение кога се појавивте на местото на смртта на Блоу и Дрејпер. И покрај фактот дека живеете и работите во центарот на селото.My suspicions were first aroused when you appeared at the scene of the Blower-Draper death, on the outskirts of Sandford, despite the fact you live and work in the center of the village.
Дали се појавивте пред истражната порота?Is it true that you appeared before the grand jury?
Фотографиите се појавија на Фејсбук страницата „Kurd Men for Equality".The photos appeared on a Facebook page named "Kurd Men for Equality".
Во име на иранските затвореници, графити се појавија во Холандија, Нов Зеланд, Шведска, Египет, многу градови од САД и пошироко, каде лицата на затворениците за кои сме навикнати да ги гледаме на интернет сега се видливи и во реалниот свет.Graffiti on behalf of Iranian prisoners has appeared in The Netherlands, New Zealand, Sweden, Egypt, many United States cities and beyond, bringing the faces of political prisoners we have grown accustomed to seeing online into a real world environment.
Реакции на овие настани се појавија и на блогови, на Flaker.pl, во коментари на написи на веб-сајтови на мејнстрим медиумите, како и на Фејсбук, обединувајќи ги во протест луѓето на кои им се важни слободата на изразување и слободен пристап до интернет.Reactions to the developments appeared on blogs, Flaker.pl, in comments to mainstream media articles as well as on Facebook, where people who feel strongly about freedom of speech and free access to the internet unite in protests.
Поради ова, се појавија можности книгите да се донесат до заедниците со помош на библиотеки во коли, на магариња и мотори.Thus, library carts, donkey libraries and motorcycle libraries have appeared as viable options to bring books to the communities.
Оваа статија и радио вест на Давид Левеиј (англиски, како и сите останати линкови) за The World, најпрво се појавија на PRI.org на 2 март 2015, а овде е реобјавена како дел од договорот за споделување на содржини.This article and radio report by David Leveille for The World originally appeared on PRI.org on March 2, 2015, and is republished as part of a content-sharing agreement.
-И сите појави се против...-And all appearances are against...
Како да се појавил одеднаш.He just appeared out of the blue.
Следното утро Пеј Меј се појавил пред храмот на Шаолин и побарал од главниот свештеник на храмот да му го понуди својот врат на Пај Меј за да ја плати навредата.The next morning, Pai Mei appeared at the Shaolin temple... ...and demanded of the temple's head abbot that he offer Pai Mei his neck to repay the insult.
Многѕ слѕшатели ни се јавуваат од околината Космај. Велат дека над Сопот се појавил НлО. Зарем таму ќе одиме сега на Космај!They say that an unidentified flying object has appeared above Sopot, but we can't contact our reporter...
Да. - Што мислите, зошто Вам ви се појавил?- Why do you think it appeared to you?
Рекоа дека се појавило чудовиште.They said a monster appeared.
Исто така наведов некои нови проекти кои се појавиле оттогаш.I have also listed some new projects that have appeared since then.
Ни малку. Еј, туку што ти ги пратив по е-маил сите мои истраживања, за манекените што се појавиле на кампањите на Мугату.I just e-mailed you those searches on male models who've appeared in Mugatu campaigns.
Вистината е дека во времето, кога се појавиле загадочните рани, таа веќе започнала да се самоповредува. Тоа, просто го сторила на бодликавата ограда , кој го обградува домот на семејството Роуз.Because the truth is, by the time these miraculous wounds appeared... ...Emily had already shown a tendency to injure herself... ...and simply did so again on one of the barbed-wire fences... ...surrounding the Rose family farm.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'appear':

None found.
Learning languages?