Се плаши (to be afraid) conjugation

Macedonian
33 examples
This verb can also mean the following: fear

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
се плашам
I am afraid
се плашиш
you are afraid
се плаши
he/she/it is afraid
се плашиме
we are afraid
се плашите
you all are afraid
се плашат
they are afraid
Future tense
ќе се плашам
I will be afraid
ќе се плашиш
you will be afraid
ќе се плаши
he/she/it will be afraid
ќе се плашиме
we will be afraid
ќе се плашите
you all will be afraid
ќе се плашат
they will be afraid
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би се плашел
I (masculine) would have been afraid
би се плашела
I (feminine) would have been afraid
би се плашел
you (masculine) would have been afraid
би се плашела
you (feminine) would have been afraid
би се плашел
he would have been afraid
би се плашела
she would have been afraid
би се плашело
it would have been afraid
би се плашеле
we would have been afraid
би се плашеле
you all would have been afraid
би се плашеле
they would have been afraid
Past perfect tense
сум се плашел
I (masculine) have been afraid
сум се плашела
I (feminine) have been afraid
си се плашел
you (masculine) have been afraid
си се плашела
you (feminine) have been afraid
е се плашел
he has been afraid
е се плашела
she has been afraid
е се плашело
it has been afraid
сме се плашеле
we have been afraid
сте се плашеле
you all have been afraid
сум се плашеле
they have been afraid
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
се плашев
I was being afraid
се плашеше
you were being afraid
се плашеше
he/she/it was being afraid
се плашевме
we were being afraid
се плашевте
you all were being afraid
се плашеа
they were being afraid
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев се плашел
I (masculine) had been afraid
бев се плашела
I (feminine) had been afraid
беше се плашел
you (masculine) had been afraid
беше се плашела
you (feminine) had been afraid
беше се плашел
he had been afraid
беше се плашела
she had been afraid
беше се плашело
it had been afraid
бевме се плашеле
we had been afraid
бевте се плашеле
you all had been afraid
беа се плашеле
they had been afraid
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе се плашев
I will have been afraid
ќе се плашеше
you will have been afraid
ќе се плашеше
he/she/it will have been afraid
ќе се плашевме
we will have been afraid
ќе се плашевте
you all will have been afraid
ќе се плашеа
they will have been afraid
Past aorist tense
Imperative tense
-
плаши се
you be afraid
-
-
плашете се
you all be afraid
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум се плашел
I (masculine) will be afraid
ќе сум се плашела
I (feminine) will be afraid
ќе си се плашел
you (masculine) will be afraid
ќе си се плашела
you (feminine) will be afraid
ќе е се плашел
he will be afraid
ќе е се плашела
she will be afraid
ќе е се плашело
it will be afraid
ќе сме се плашеле
we will be afraid
ќе сте се плашеле
you all will be afraid
ќе сум се плашеле
they will be afraid

Examples of се плаши

Example in MacedonianTranslation in English
Доколку станува збор за второто, СБЈ (Сусило Бамбанг Јудојоно) не треба да се плаши.If the latter, SBY should not be afraid.
Не се плаши Карло.Don't be afraid, Carlo.
Не се плаши да им кажеш!Don't be afraid to tell them!
Не се плаши.Don't be afraid.
Не се плаши, моја гулабице.Do not be afraid, my dove.
Тоа би било добро, но гледајќи кои се првите изјави на г-н Фико, во однос на проектите за јавно-приватно партнерство и планираниот прогресивен данок, се плашам дека ќе биде исто како пред две години.It would be nice, but seeing what the first statements of Mr. Fico are, in terms of PPP projects and the planned progressive taxation, I am afraid that it will be exactly what we had here two years ago.
Mојот став против оваа идеја не е поради религиозни или морални причини, и не е бидејќи јас се плашам од тоа што ќе каже општеството за една девојка која живее сама во посебна куќа додека нејзините родители живеат во истиот град!!My stance against this idea is not because of religious or moral reasons, and not because I am afraid of what society will say about a girl who lives alone in a separate house while here parents live in the same city!!
الناس بتسأل ايه اللي ممكن يتعمل عشان كريم و أنا خايف يتوه في هوجة الانتخابات هل من نصائح؟ Луѓето прашуваат што треба да се направи за Карим, а јас се плашам дека ќе биде заборавен за време на изборната фама.الناس بتسأل ايه اللي ممكن يتعمل عشان كريم و أنا خايف يتوه في هوجة الانتخابات هل من نصائح؟ People are asking what should be done for Kareem as I am afraid he will be forgotten during the election rush.
Вашата денешна облека, која е екстремно извонредна, е толку разнобојна, што се плашам дека ќе доминира на фотографијата и ќе ја намали вашата природна убавина.Your garment du jour, while extremely magnificent, is so colorful, I am afraid it will dominate the photograph and detract from your natural beauty.
Па, твоите планови се изменети. Па, се плашам дека ќе згрешам и ќе кажам погрешни зборови... ...ќе направам погрешен потег некаде. Не би сакале да го прифатите тој ризик.Well, I am afraid that I'll make a mistake and say the wrong thing... and, you know, uh, uh, uh, make a wrong turn somewhere... and you don't wanna take that risk.
Ти се плашиш.And you are afraid.
Дали се плашиш.You are afraid.
Тој е луд и ти се плашиш од него.John is a very great prophet. He's a madman, and you are afraid of him.
Ти се плашиш, нели? Навистина се плашиш од местово.You really are afraid of this place.
Ти, Џони, се плашиш дека си лажен... па, ќе се впуштш во секоја борба само да докажеш дека не си.You, Johnny, are afraid you're a fake... so you'll rush into any fight just to prove you're not.
Другиот пат мораме да се бориме и кога се плашиме.And other times we have to fight. Even if we are afraid.
Гледате, мислам дека од оној од кој навистина се плашите сум јас.You see, I think what you really are afraid of is me.
Каде и да не сакаш да одиш е местото каде што ќе го најдеш, од што се плашите г-не Грин ?Wherever you don't want to go is where you will find him. What is it that you are afraid of, Mr. Green?
Затоа што се плашите од нашите дарби.Because you are afraid of our gifts.
Ај што луѓево одамна се плашат да проговорат, туку сега и оние што ќе сакаат да проговорат ќе нема кој да ги пренесе.For a long time people are afraid to speak out, but now even those who wish to speak will have no one to present their statements.
Дaвид Гуамба од Ecuador Noticias објаснува од што се состои евалуацијата и се прашува од што се плашат наставниците:David Guamba of Ecuador Noticias explains what the evaluation consists of and wonders what the teachers are afraid of:
Американците се плашат од војна, сега за нив е најдобро да војуваат во информациската сфера.Americans are afraid of war, right now it's best for them to wage war in the information sphere.
Дури и нивните се плашат од нив.Even their own are afraid of them.
Другите се плашат од мене, но ти не.The others are afraid of me, but not you.
Не плаши се.Don't be afraid.
Не плаши се, нема да те убиеме.Don't be afraid, we're not gonna kill you.
Не плаши се Дејвид.Don't be afraid, David.
Тоа е глас... и вели... “Не плаши се."Do not be afraid. Ninety-nine will die.
Тој рече... “Не плаши се."Do not be afraid.
На персиски е напишан еден протестантски слоган: „Не плашете се, сите сме заедно.“The words in Persian spell out one of the protesters' slogans: "Don't be afraid we are all together"
Не плашете се, не боли .Don't be afraid. It won't hurt.
Не плашете се.Don't be afraid.
Не плашете се од Него.Don't be afraid of him.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'be afraid':

None found.
Learning languages?