Се остварува (to come true) conjugation

Macedonian
9 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
се остварувам
I come true
се остваруваш
you come true
се остварува
he/she/it comes true
се остваруваме
we come true
се остварувате
you all come true
се остваруваат
they come true
Future tense
ќе се остварувам
I will come true
ќе се остваруваш
you will come true
ќе се остварува
he/she/it will come true
ќе се остваруваме
we will come true
ќе се остварувате
you all will come true
ќе се остваруваат
they will come true
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би се остварувал
I (masculine) would have come true
би се остварувала
I (feminine) would have come true
би се остварувал
you (masculine) would have come true
би се остварувала
you (feminine) would have come true
би се остварувал
he would have come true
би се остварувала
she would have come true
би се остварувало
it would have come true
би се остварувале
we would have come true
би се остварувале
you all would have come true
би се остварувале
they would have come true
Past perfect tense
сум се остварувал
I (masculine) have come true
сум се остварувала
I (feminine) have come true
си се остварувал
you (masculine) have come true
си се остварувала
you (feminine) have come true
е се остварувал
he has come true
е се остварувала
she has come true
е се остварувало
it has come true
сме се остварувале
we have come true
сте се остварувале
you all have come true
сум се остварувале
they have come true
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
се остварував
I was coming true
се остваруваше
you were coming true
се остваруваше
he/she/it was coming true
се остварувавме
we were coming true
се остварувавте
you all were coming true
се остваруваа
they were coming true
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев се остварувал
I (masculine) had come true
бев се остварувала
I (feminine) had come true
беше се остварувал
you (masculine) had come true
беше се остварувала
you (feminine) had come true
беше се остварувал
he had come true
беше се остварувала
she had come true
беше се остварувало
it had come true
бевме се остварувале
we had come true
бевте се остварувале
you all had come true
беа се остварувале
they had come true
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе се остварував
I will have come true
ќе се остваруваше
you will have come true
ќе се остваруваше
he/she/it will have come true
ќе се остварувавме
we will have come true
ќе се остварувавте
you all will have come true
ќе се остваруваа
they will have come true
Past aorist tense
Imperative tense
-
остварувај се
you come true
-
-
остварувајте се
you all come true
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум се остварувал
I (masculine) will come true
ќе сум се остварувала
I (feminine) will come true
ќе си се остварувал
you (masculine) will come true
ќе си се остварувала
you (feminine) will come true
ќе е се остварувал
he will come true
ќе е се остварувала
she will come true
ќе е се остварувало
it will come true
ќе сме се остварувале
we will come true
ќе сте се остварувале
you all will come true
ќе сум се остварувале
they will come true

Examples of се остварува

Example in MacedonianTranslation in English
-Што?-Мојот сон се остварува.What? My dream come true.
Се’ што ќе нацрта се остварува.Everything that ends up on this pad seems to become true.
-Мојот сон се остварува.My dream come true.
Тука ти се остварува сонот.Dream come true for you, this place.
Соништата се остваруваат, добрите победуваат, луѓето живеат среќно засекогаш и сите тие гомнарии.Dreams come true The good guy wins People live happily ever after All that crap
Соништата понекогаш се остваруваат.I know it sounds like a dream come true.
И во сонови што се остваруваат.And dreams that come true?
-Соништата навистина се остваруваат.- Oh Wade! Dreams really do come true.
Кој вели дека соништата не се остваруваат?Who says dreams don't come true?

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'come true':

None found.
Learning languages?