Се опушта (to relax) conjugation

Macedonian
10 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
се опуштам
I relax
се опушташ
you relax
се опушта
he/she/it relaxes
се опуштаме
we relax
се опуштате
you all relax
се опуштаат
they relax
Future tense
ќе се опуштам
I will relax
ќе се опушташ
you will relax
ќе се опушта
he/she/it will relax
ќе се опуштаме
we will relax
ќе се опуштате
you all will relax
ќе се опуштаат
they will relax
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би се опуштал
I (masculine) would have relaxed
би се опуштала
I (feminine) would have relaxed
би се опуштал
you (masculine) would have relaxed
би се опуштала
you (feminine) would have relaxed
би се опуштал
he would have relaxed
би се опуштала
she would have relaxed
би се опуштало
it would have relaxed
би се опуштале
we would have relaxed
би се опуштале
you all would have relaxed
би се опуштале
they would have relaxed
Past perfect tense
сум се опуштал
I (masculine) have relaxed
сум се опуштала
I (feminine) have relaxed
си се опуштал
you (masculine) have relaxed
си се опуштала
you (feminine) have relaxed
е се опуштал
he has relaxed
е се опуштала
she has relaxed
е се опуштало
it has relaxed
сме се опуштале
we have relaxed
сте се опуштале
you all have relaxed
сум се опуштале
they have relaxed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
се опуштав
I was relaxing
се опушташе
you were relaxing
се опушташе
he/she/it was relaxing
се опуштавме
we were relaxing
се опуштавте
you all were relaxing
се опуштаа
they were relaxing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев се опуштал
I (masculine) had relaxed
бев се опуштала
I (feminine) had relaxed
беше се опуштал
you (masculine) had relaxed
беше се опуштала
you (feminine) had relaxed
беше се опуштал
he had relaxed
беше се опуштала
she had relaxed
беше се опуштало
it had relaxed
бевме се опуштале
we had relaxed
бевте се опуштале
you all had relaxed
беа се опуштале
they had relaxed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе се опуштав
I will have relaxed
ќе се опушташе
you will have relaxed
ќе се опушташе
he/she/it will have relaxed
ќе се опуштавме
we will have relaxed
ќе се опуштавте
you all will have relaxed
ќе се опуштаа
they will have relaxed
Past aorist tense
Imperative tense
-
опуштај се
you relax
-
-
опуштајте се
you all relax
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум се опуштал
I (masculine) will relax
ќе сум се опуштала
I (feminine) will relax
ќе си се опуштал
you (masculine) will relax
ќе си се опуштала
you (feminine) will relax
ќе е се опуштал
he will relax
ќе е се опуштала
she will relax
ќе е се опуштало
it will relax
ќе сме се опуштале
we will relax
ќе сте се опуштале
you all will relax
ќе сум се опуштале
they will relax

Examples of се опушта

Example in MacedonianTranslation in English
Ми се чини дека некој многу се опушта сега.It looks like somebody is really relaxing now.
-Помогни ми да се опуштам.- Help me to relax.
Ајде. Не ми е лесно да се опуштам, знаеш?- It's not easy for me to relax.
Добро, види, Френк, ако ти не се опуштиш, јас не можам да се опуштам.If you don't relax, I can't relax. All right?
Но знаеш што навистина би ми помогнало да се опуштам?You're right. But you know what would really help me to relax?
Не сум сигурна дека можам да се опуштам.I'm not sure I can relax,
Треба повеќе да се опушташ.You need to relax more, man.
Седиме овде, се опуштаме, пијалок.Sit down, relax, have a drink.
Прво, го правам истото што и сега.Седиме овде, се опуштаме,пијалок.Well, before, I do what we're doing: Sit down, relax, have a drink.
После тежок ден и пловење по канализациски цевки, нема ништо подобро од опуштање во Џакузи бања.After a hard day navigating sewer pipes, there's nothing better than relaxing in a Jacuzzi whirlpool bath.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

се опушти
relax

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'relax':

None found.
Learning languages?