Се обиде (to try) conjugation

Macedonian
74 examples
This verb can also mean the following: attempt

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
се обидам
I try
се обидеш
you try
се обиде
he/she/it tries
се обидеме
we try
се обидете
you all try
се обидат
they try
Future tense
ќе се обидам
I will try
ќе се обидеш
you will try
ќе се обиде
he/she/it will try
ќе се обидеме
we will try
ќе се обидете
you all will try
ќе се обидат
they will try
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би се обидол
I (masculine) would have tried
би се обидла
I (feminine) would have tried
би се обидол
you (masculine) would have tried
би се обидла
you (feminine) would have tried
би се обидол
he would have tried
би се обидла
she would have tried
би се обидло
it would have tried
би се обидле
we would have tried
би се обидле
you all would have tried
би се обидле
they would have tried
Past perfect tense
сум се обидол
I (masculine) have tried
сум се обидла
I (feminine) have tried
си се обидол
you (masculine) have tried
си се обидла
you (feminine) have tried
е се обидол
he has tried
е се обидла
she has tried
е се обидло
it has tried
сме се обидле
we have tried
сте се обидле
you all have tried
сум се обидле
they have tried
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
се обидев
I was trying
се обидеше
you were trying
се обидеше
he/she/it was trying
се обидевме
we were trying
се обидевте
you all were trying
се обидеа
they were trying
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев се обидол
I (masculine) had tried
бев се обидла
I (feminine) had tried
беше се обидол
you (masculine) had tried
беше се обидла
you (feminine) had tried
беше се обидол
he had tried
беше се обидла
she had tried
беше се обидло
it had tried
бевме се обидле
we had tried
бевте се обидле
you all had tried
беа се обидле
they had tried
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе се обидев
I will have tried
ќе се обидеше
you will have tried
ќе се обидеше
he/she/it will have tried
ќе се обидевме
we will have tried
ќе се обидевте
you all will have tried
ќе се обидеа
they will have tried
Past aorist tense
се обидов
I tried
се обиде
you tried
се обиде
he/she/it tried
се обидовме
we tried
се обидовте
you all tried
се обидоа
they tried
Imperative tense
-
обиди се
you try
-
-
обидете се
you all try
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум се обидел
I (masculine) will try
ќе сум се обидела
I (feminine) will try
ќе си се обидел
you (masculine) will try
ќе си се обидела
you (feminine) will try
ќе е се обидел
he will try
ќе е се обидела
she will try
ќе е се обидело
it will try
ќе сме се обиделе
we will try
ќе сте се обиделе
you all will try
ќе сум се обиделе
they will try

Examples of се обиде

Example in MacedonianTranslation in English
Но, сепак му давам признание на Џими што се обиде.But hey, I give Jimmy credit for at least trying.
Еден од преведувачите на проектот Лингва од Глобал војсис на шпански, Лаура Видал, толку многу уживаше во нејзиното искуство, што посака да биде уште повеќе вклучена и да се обиде да пишува за блоговите во нејзината земја Венецуела.One of the Lingua translators from Global Voices in Spanish, Laura Vidal, enjoyed her experience so much, that she wanted to become more involved and try her hand at writing about blogs in her native country of Venezuela.
Некој од нас ќе мора да се обиде и да отпатува за да се осигураме дека има промена.One of us will have to try and travel to make sure there is a change
Или можеби владата треба да се обиде да изготви закон за соодветно родителство, според кој на родителите ќе им се нудат соодветни обуки или симпозиуми кои ќе ги опремат со соодветното знаење за да можат правилно да ги водат своите деца како што тие растат.Or maybe government should try to impose a law of proper parenting, where in parents are given some constant trainings or symposiums that will equip them with proper knowledge in giving their children the right guidance as they grow up.
Повеќето Американци, исто така, го избегнуваат и Пакистан, нешто за кое што креаторот на Луѓето од Лахор (Humans of Lahore) е свесен и затоа тврди дека целта на страницата е „да се обиде да направи придонес кон овој дел од светот, кој честопати е погрешно разбран и прикажан.“ Прикажувајќи фотографии од занаетчии, сиромашни дечиња, Хинду прослави, продавачи на зачини и жени на мотоцикли, прикажувајќи вистински мозаик на една разновидна и заносна земја-токму тоа и го прават.Pakistan is similarly avoided by most Americans, a fact of which the creator of Humans of Lahore is clearly aware, stating the purpose of the page as “Trying to chip in from this part of the world which is oft misunderstood and gravely misrepresented.” And represent they do, showing photographs of artisans, poor children, Hindu celebrations, spice sellers, and women on motorbikes, a veritable mosaic of a diverse and fascinating country.
Лично, ќе се обидам да понесам колку што е можно повеќе копии од Законите 550 и 60 за да ги дадам на жандармите на Универзитетскиот Плоштад.Personally, I will try to get as many people to come with copies of Laws 550 and 60 to hand to gendarmes on University Square.
Од сега па до 12 август, кој е интернационален ден на младоста, се надевам дека од ЈуТјуберите ќе добијам некои од прашањата и вообичаените стереотипи кои тие ги имаат слушнато за арапскиот свет, кои јас ќе се обидам да ги срушам еден по еден.In the video, Queen Rania extends an invitation to vloggers to send her some of the misconceptions about the Arab world and says: From now until August the 12th, which is International Youth Day, I hope to be receiving from YouTubers some of the questions that they have and some of the common stereotypes that they hear about the Arab world and I will try to break them down one by one and address them.
Тешка задача е да се коментира овој монструозен цинизам, така што ќе се обидам да подгреам малку со неколку факти од прогресивната кариера на господинот „Силна Рака“.It seems to be a difficult task for one to comment on this monstrous cynicism, so I will try to warm up with some facts about the progressive career of Mr. "Strong Arm".
Сепак, ќе се обидам да го постигнам истото. Да ја фатам убавината на едноставните работи, со помош на фотоапарат или пак со мојот мобилен телефон, во овој град кој е загаден од истрели.Anyways I'll try to do the same: Capture the beauty of the simple things using either a shoot camera or my cell phone in a city full of gun shots.
Тоа е она што ќе се обидам да бидам за овој блог - млада Етиопјанка - Американка, од неодамна (во тек) дипломирана на колеџ, која се обидува да го пронајде своето место и да го добие своето знаење во животот, која може да подари два цента понекогаш.So that’s who I’ll try to be for this blog– a young Ethiopian-American, recent (well, in the works) college grad, trying to figure out my place and get my grounding in life, who can put in her two cents every now and then.
Тогаш што не се обидеш на мој начин?Then why don't you try it my way?
Ќе се обидеш!Well, you're damn well gonna try.
Една работа што ја научив од тато... ...е да се обидеш да размислуваш како што размислуваат луѓето околу тебе.One thing I learned from Pop... ...was to try to think as people around you think.
Една работа што ја научив од тато... ... е да се обидеш да размислуваш како што размислуваат луѓето околу тебе.One thing I learned from Pop... was to try to think as people around you think.
"Кога нема дожд, ние жените треба да работиме многу напорно во полињата и да се обидеме да одгледуваме земјоделски култури.“When there is no rain, we women have to work really hard in the fields to try and grow crops.
Многу тажен ден #et409 -утре ќе се обидеме да отидеме до плажата.Such a sad day #et409 - tomorrow we'll try to get down to the beach.
Еден начин за да се помогне е да погледнете што точно ИКТ за развој треба да прави, ајде да се обидеме да погледнеме преку очите на еден компјутерски научник.One way to help look at what exactly ICT4Ds are supposed to do, let’s try to view them through the eyes of a computer scientist.
Да се обидеме да ја разбереме жртвата во име на идеја, што ќе нè обедини наместо да нè разедини.Let us try to understand the sacrifice for the sake of an idea, and it will unite us rather than divide us.
Затоа е многу важно да ги споиме нашите сили, заедно да се обидеме да ги срушиме тие недоразбирања.So it is important for all of us to join forces, come together and try to bring down those misconceptions.
Ќе се обидете ли да си го подобрите животот со здобивање енормни богатства и национални блага – големи луксузни куќи, автомобили од најпознатите светски брендови, јахти, куќи на морскиот брег и големи бизниси – или, ќе се обидете да ја смените ситуацијата во земјата на подобро со трошење на сите пари на, да речеме, развој на образованието во земјата?Will you try to make your life better by gaining enormous fortunes and taking your nation's wealth – big luxurious houses, top brand cars, yacht, house on the seashore and big businesses – or, will you try to change the situation in the country for the better by spending all the money for, say, development of education in the country?
А подоцна сите се смеевме. И вие треба да се обидете некому да донесете насмевка, не штети.And later we all ended up laughing. :) You should try it too, bring a smile to someone, it doesn't hurt.
Истите тие, би ви ја отсекле раката ако за време на натпревар во кој се емотивно ангажирани се обидете да намалите тон (ич да не правам муабет за менување канал - веројатно следи кастрација).They could cut off your hand if you try to lower the volume during a game in which they have an emotional engagement. I wouldn't mention changing the channel, probably your just punishment would be castration.
-Ќе се обидете за Винчестерката?You boys gonna try for the Winchester?
Зошто не се обидете?Why don't you try?
МСФ испратил тим на експерти во Касаи да се обидат да ја задржат и оваа епидемија исто така.MSF has sent a team of experts to Kasai to try and contain this outbreak as well.
Утре во 12 часот, на плоштад во Скопје, најверојатно, збирштина од геј и атеисти ќе се обидат да шират гадости под закрила за грижа на архитектурата на градот, а против изградба на црква.Tomorrow at 12 pm, on the square of Skopje, probably a group of gays and atheists will gather and try to spread rubbish under the hidden motive of caring for the architecture of the city, and against the church.
Мислам дека муслиманите прво треба да направат филм со кој ќе се оспори влијанието на Фитна, а потоа да се обидат да дознаат зошто луѓето не гледаат така.I think Muslims should first produce films to counter Fitna's impact, and then try to think what makes people see us like this.
Илјадници млади невработени лица побрзаа да се обидат да најдат работа која би ги задржала во земјата.Thousands of jobless youth flocked for a shot at a career that would keep them in the country.
Јазан Бадран, заедно со Џилијан Јорк и Рената Авила ќе се обидат да покажат што велат блогерите од Сахрави секој недела, на арапски, англиски и шпански.I, alongside Jillian York and Renata Avila will try to shed light on what the Sahrawi bloggers are saying each week, in Arabic, English and Spanish.
Мислам дека го забораваш целото тоа кога се обидеа да ни ги откорнат главите и да ни го јадат мозокот.I think you are forgetting the whole thing... when they were trying to rip off our heads and suck out our brains.
По три месеци чекање, се обидов да го дознам мислењето на моите луѓе во врска со најзначајното прашање за Ирачаните.After more than three months of waiting, I tried to know the opinions of my people about Iraqis' most important issue.
Неколку недели подоцна, несмасно се обидов да проголтам поголема количина таблети – Excedrin Extra Strength поточно.A few weeks later I tried clumsily to swallow a bunch of tablets – Excedrin Extra Strength to be precise.
Во мојот случај, кога се обидов да се обесам од „pull-up" шипката за вежбање во мојата соба пред 5 недели, не мислев на себе, туку на моите пријатели и роднини.In my own case, when I tried to hang myself from the pull up bar in my room five weeks ago, I thought not of myself but of my friends and family.
Всушност се обидов да се приспособам на големината на бакнежот.I actually--I tried to adjust to the kiss size.
Да, но се обидов!Yeah, but I tried!
Група од неколку луѓе се обидовме да го избегнеме ова со претставување на Етички кодекс за анти-омраза (http://www.bahraincodeofethics.com) и преферираме секој навредувачки сајт да биде прогонуван на суд со шанса да се одбрани наместо да се применува овој стар и неефективен метод.A group of us tried to avoid this by introducing the Anti Hate Code of Ethics (http://www.bahraincodeofethics.com) and prefer that any offending website be prosecuted under the law with a chance of representation rather than resort to this old and ineffective method.
Но, се надевам дека некој ќе ги однесе овие потписи некаде и Софија ќе почувствува дека нејзините напори се исплателе, дека се обидовме по секоја цена.But, hopefully one can take those papers somewhere so that Sofia can feel that her efforts were worth it, that we tried at all costs.
И се обидовме... но не можевме, па таа...Yeah, yeah. And we tried to-- but we couldn't, and he--
Перси, ние веќе се обидовме.Percy, we already tried that.
Верувајте ми, се обидовме.Believe me, we tried.
Значи вие двајца се обидовте да ми го уништите бизнисот додека ме немаше.You are the two that tried to muscle in on my businesses while I was gone.
Дали се обидовте со пердиња?- Have you tried curtains?
Фала за се’ што се обидовте да направите за Ерик и Ненси.Thank you for everything you tried to do for Eric and Nancy.
Потоа не ли се обидовте да го најдете?You never tried to see him again?
Тука сме да ви го земеме тоа што вие се обидовте да го земете од нас:We're here to take from you what you tried to take from us:
Покрај тоа, техничките служби на ФСБ (Федерална служба за безбедност) и Министерството за внатрешни работи се обидоа да ги идентификуваат корисниците на Интернет кои „шират провокативни озборувања за неодамнешните настани во Москва“, велат изворите.Moreover, the technical departments of FSB (Federal Security Service) and the Ministry of Interior tried to identify Internet users who “spread the provocative rumors in regard to the recent events in Moscow,” the source said.
Еве неколку совети од оние кои се обидоа и успеаја!Here are a few tips from those who tried and succeeded!
Откако гласачките места беа затворени, илјадници луѓе се собраа во центарот на Минск да протестираат против изборната измама (неколку фотографии и видео записи може да ги најдете тука), но кога се обидоа да навлезат во владините канцеларии и зградата на централната изборна комисија, тие беа разделени од полицијата задолжена за протести.Thousands of people gathered in the center of Minsk to protest electoral fraud after the polls closed (some photos and video are here), but as they tried to storm the government headquarters and the central election commission building, they were soon dispersed by riot police.
Иако националистичките партии се обидоа да соберат политички поени, учесниците се спротивставија, извикувајќи „Без партии!“Although nationalist parties tried to gain political advantage, protesters stood up against such manipulation, shouting "No parties!"
Но, украинските претприемачи корисници на социјални мрежи се обидоа да погледнат на посветлата страна—преку кампања за добивање идеи од граѓаните за тоа што може да купите во Киев, главниот град на Украина, со само 1 долар.But enterprising Ukrainian social media users have tried to find the bright side—by crowdsourcing ideas about what you could afford in Kyiv, the Ukrainian capital, with only a dollar to your name.
Прво, скоро да нема пристојни патеки за пешачење, правејќи го целото искуство ‘обиди се да не бидеш прегазен од автомобил додека пешачиш покрај патот' вежба..First, there are hardly any decent paths for pedestrians to walk on, making the whole experience a 'try not to get hit by car as you walk on side of road' exercise.
Еве, обиди се со ова.Here, try it with this.
Но, обиди се да го земеш и се колнам...But you try to take him away from me, I swear to you...
Мислам, обиди се.I mean, just try.
Барем обиди се да се однесуваш така.At least try to act like one.
Наместо тоа, обидете се да бидете поинакви и да размислувате поинаку.Instead, try to act and think differently...
Како и да е, обидете се да си ги повратите парите од откажаниот билет- е тогаш ќе се соочите со музиката.However, try to get some refunds for a canceled ticket, and then you will face the music.
Гледајте ме за измените и обидете се да ме пратите, во ред?Watch me for the changes, and try and keep up, okay?
Следете ме за промените и обидете се да не заостанувате, во ред?Watch me for the changes, and try and keep up, okay?
Ве молам, обидете се повторно!Please try again.
Тој се обидел да им објасни дека ја работи таа работа оти нема избор во борбата за преживување.He tried to explain to them that what he was doing was not his choice that he was just trying to survive.
И покрај брзата исправка и извинување, блогот беше обвинет од адвокатите дека намерно и со умисла се обидел да нанесе штета на угледот на Нил Адаир.Despite a quick erratum and an apology, the blog was accused by the solicitors of deliberately and purposely trying to cause damage to Neil Adair's reputation.
Не е да не сум се обидел.Dude, it's not like I haven't been trying to get laid.
Се чини дека Нострадамус се обидел да го објасни глобалното загревање, како пожар на небото, како заслепувачко Сонце.Nostradamus is trying to global warming to propose, as a fire in the sky, as a species using storm Sunday
А кој се обидел да пристапи?And who was trying to access it?
Мислиш дека не знаела дека нејзината сестра се обидела да те намести, човече?You think she didn't know her sister was trying to set you up, man?
Дека индиректно, сум се обидела да и ја пратам таа порака.indirectly, l was trying to give her the message.
Најверојатно се обидела да избега.She was probably trying to escape.
Што ако личноста што ја убила Валери Кастиљо се обидела да ја искрвари каок Убиецот со камион за ладење ама не знаела како?Was trying to bleed her out like the ice-Truck killer But didn't know how?
Навистина, многу пати сум се обидела да правам вежби.Really, who am l trying to educate about exercising.
Сте се обиделе да му го украдете часовникот... се противеше, па го избоде?What is it, you were trying to rob this man"s gold watch... and he fought back, and so you stabbed him?
Сте се обиделе да го разнесете сефот?Were y'all trying to blow open the safe?
Пред 500 години, Португалците и Шпанците дошле овде и се обиделе да им ја земам земјата на домородците.Five hundred years ago, the Portuguese and the Spanish came here, each trying to get the country from their natives.
Не знам, можеби се обиделе да помогнат!I don't know. Maybe they were trying to help.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'try':

None found.
Learning languages?