Се навикнува (to get used to) conjugation

Macedonian
20 examples
This verb can also mean the following: get accustomed

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
се навикнувам
I get used to
се навикнуваш
you get used to
се навикнува
he/she/it gets used to
се навикнуваме
we get used to
се навикнувате
you all get used to
се навикнуваат
they get used to
Future tense
ќе се навикнувам
I will get used to
ќе се навикнуваш
you will get used to
ќе се навикнува
he/she/it will get used to
ќе се навикнуваме
we will get used to
ќе се навикнувате
you all will get used to
ќе се навикнуваат
they will get used to
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би се навикнувал
I (masculine) would have got used to
би се навикнувала
I (feminine) would have got used to
би се навикнувал
you (masculine) would have got used to
би се навикнувала
you (feminine) would have got used to
би се навикнувал
he would have got used to
би се навикнувала
she would have got used to
би се навикнувало
it would have got used to
би се навикнувале
we would have got used to
би се навикнувале
you all would have got used to
би се навикнувале
they would have got used to
Past perfect tense
сум се навикнувал
I (masculine) have got used to
сум се навикнувала
I (feminine) have got used to
си се навикнувал
you (masculine) have got used to
си се навикнувала
you (feminine) have got used to
е се навикнувал
he has got used to
е се навикнувала
she has got used to
е се навикнувало
it has got used to
сме се навикнувале
we have got used to
сте се навикнувале
you all have got used to
сум се навикнувале
they have got used to
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
се навикнував
I was getting used to
се навикнуваше
you were getting used to
се навикнуваше
he/she/it was getting used to
се навикнувавме
we were getting used to
се навикнувавте
you all were getting used to
се навикнуваа
they were getting used to
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев се навикнувал
I (masculine) had got used to
бев се навикнувала
I (feminine) had got used to
беше се навикнувал
you (masculine) had got used to
беше се навикнувала
you (feminine) had got used to
беше се навикнувал
he had got used to
беше се навикнувала
she had got used to
беше се навикнувало
it had got used to
бевме се навикнувале
we had got used to
бевте се навикнувале
you all had got used to
беа се навикнувале
they had got used to
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе се навикнував
I will have got used to
ќе се навикнуваше
you will have got used to
ќе се навикнуваше
he/she/it will have got used to
ќе се навикнувавме
we will have got used to
ќе се навикнувавте
you all will have got used to
ќе се навикнуваа
they will have got used to
Past aorist tense
Imperative tense
-
навикнувај се
you get used to
-
-
навикнувајте се
you all get used to
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум се навикнувал
I (masculine) will get used to
ќе сум се навикнувала
I (feminine) will get used to
ќе си се навикнувал
you (masculine) will get used to
ќе си се навикнувала
you (feminine) will get used to
ќе е се навикнувал
he will get used to
ќе е се навикнувала
she will get used to
ќе е се навикнувало
it will get used to
ќе сме се навикнувале
we will get used to
ќе сте се навикнувале
you all will get used to
ќе сум се навикнувале
they will get used to

Examples of се навикнува

Example in MacedonianTranslation in English
Ова е импресивно. Човек се навикнува. Во Марсеј секој ден е вака!Impressive - You get used to it.
Жив човек на се се навикнува.One can get used to anything.
Човек се навикнува.- You get used to it.
Човек се навикнува. Во Марсеј секој ден е вака!- You get used to it.
Да, човек брзо се навикнува.You soon get used to them.
Никогаш не се навикнувам.I never get used to them.
Па, започнувам да се навикнувам на ова, претпоставувам.But I can get used to this too, I guess.
Нема што да се навикнувам, мојата мачка треба да се навикне!I don't wanna get used to it. My car couldn't.
Да не се навикнувам.Don't get used to it.
Никогаш немој да се навикнуваш на вакви места.Don"t ever get used to a place like this, Lesra.
Смешно е како се навикнуваш на некои работи во животот.You know, it's funny how you get used to certain things in life, you know ?
Интересно е како се навикнуваш на толку многу луѓе наоколу.Funny how you get used to all those people being around the place.
Мислам, се навикнуваш.I mean, you get used to it.
Да не се навикнуваме на смрт“.Let's not get used to death".
Викаат дека се навикнувате на бучавата.They say you get used to the noise.
Крадењето на статуи во толкав број станува вообичаена работа и луѓето се навикнуваат на тоа... Градоначалниците, наместо да ги запрат овие грабежи, им објаснуваат на медиумите и на новинарите дека станува збор за група од крадци со високи способности и планирање... како Иранците да не разбираат дека крадењето на статуа тешка 400 килограми на дневна светлина, не е дело на обични крадци...stealing statues in such numbers is becoming an ordinary thing and people started to get used to that...Mayor officials instead of stopping this robbery explaining to media and reporters that it is a group of thieves with high ability and planning...as if Iranians did not understand that stealing a 400kg statue in daylight is not a work of ordinary thieves.
Луѓето се навикнуваат да живеат во порекнување.People get used to living in denial.
Ние се навикнувавме на празнината што ја остави Јутјуб, кога одеднаш, Дејлимоушн, друга веб страница за видеа беше забранета исто така.We were getting used to the void left by YouTube when suddenly, Dailymotion, another video streaming website got banned also.
- Да, не навикнувај се на тоа.- Yeah, don't get used to it.
Во ред е, навикнувајте се на тоа.It's all right, just get used to it.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'get used to':

None found.
Learning languages?