Се коцка (to gamble) conjugation

Macedonian
36 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
се коцкам
I gamble
се коцкаш
you gamble
се коцка
he/she/it gambles
се коцкаме
we gamble
се коцкате
you all gamble
се коцкаат
they gamble
Future tense
ќе се коцкам
I will gamble
ќе се коцкаш
you will gamble
ќе се коцка
he/she/it will gamble
ќе се коцкаме
we will gamble
ќе се коцкате
you all will gamble
ќе се коцкаат
they will gamble
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би се коцкал
I (masculine) would have gambled
би се коцкала
I (feminine) would have gambled
би се коцкал
you (masculine) would have gambled
би се коцкала
you (feminine) would have gambled
би се коцкал
he would have gambled
би се коцкала
she would have gambled
би се коцкало
it would have gambled
би се коцкале
we would have gambled
би се коцкале
you all would have gambled
би се коцкале
they would have gambled
Past perfect tense
сум се коцкал
I (masculine) have gambled
сум се коцкала
I (feminine) have gambled
си се коцкал
you (masculine) have gambled
си се коцкала
you (feminine) have gambled
е се коцкал
he has gambled
е се коцкала
she has gambled
е се коцкало
it has gambled
сме се коцкале
we have gambled
сте се коцкале
you all have gambled
сум се коцкале
they have gambled
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
се коцкав
I was gambling
се коцкаше
you were gambling
се коцкаше
he/she/it was gambling
се коцкавме
we were gambling
се коцкавте
you all were gambling
се коцкаа
they were gambling
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев се коцкал
I (masculine) had gambled
бев се коцкала
I (feminine) had gambled
беше се коцкал
you (masculine) had gambled
беше се коцкала
you (feminine) had gambled
беше се коцкал
he had gambled
беше се коцкала
she had gambled
беше се коцкало
it had gambled
бевме се коцкале
we had gambled
бевте се коцкале
you all had gambled
беа се коцкале
they had gambled
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе се коцкав
I will have gambled
ќе се коцкаше
you will have gambled
ќе се коцкаше
he/she/it will have gambled
ќе се коцкавме
we will have gambled
ќе се коцкавте
you all will have gambled
ќе се коцкаа
they will have gambled
Past aorist tense
Imperative tense
-
коцкај се
you gamble
-
-
коцкајте се
you all gamble
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум се коцкал
I (masculine) will gamble
ќе сум се коцкала
I (feminine) will gamble
ќе си се коцкал
you (masculine) will gamble
ќе си се коцкала
you (feminine) will gamble
ќе е се коцкал
he will gamble
ќе е се коцкала
she will gamble
ќе е се коцкало
it will gamble
ќе сме се коцкале
we will gamble
ќе сте се коцкале
you all will gamble
ќе сум се коцкале
they will gamble

Examples of се коцка

Example in MacedonianTranslation in English
Ќе Ви покажам како се коцка.I'll show you how to gamble.
Сака да се коцка.He loves to gamble.
Тој пие, пуши, и се коцка.He drinks, smokes, and he gambles.
Трејси рече да не му дозволуваме да се коцка или да пие премногу.Tracy did mention that we shouldn't let him gamble. Or drink too much.
Како? Тој пие, пуши, и се коцка.He drinks, smokes, and he gambles.
-Во ред, ќе се коцкам.- That's okay, I'll gamble.
Нема да се коцкам со животот на син ми.I'm not going to gamble with my son's life.
Не, но од каде знаеш, дека не се коцкам и не одам по барови?No, of course not, but how do you know I don't gamble, go to bars?
Можеби пијам и се коцкам!Maybe I drink and gamble. Maybe that's my thing.
Јас не се коцкам.I don't gamble.
Моите пари ти овозможија да пиеш, да се коцкаш и да уживаш во светот.My money has helped you drink and gamble and enjoy the world as you wished.
Сакаш да пиеш и да се коцкаш.You like to drink, and you like to gamble.
Ми се чини дека сакаш да се коцкаш со твојот живот.Guess you wanna gamble with your life.
- Дали се коцкаш?- Do you gamble?
Не се коцкаш, не посетуваш барови и немаш љубовница.You don't gamble. You don't go to bars. You're not seeing another woman.
Не смееме да се коцкаме?One cannot gamble?
Ајде да се коцкаме.Let's gamble.
Не можеме да се коцкаме за ова.- We can't afford to gamble on this play.
Ние имаме одговорност да ја предупредиме Британската влада. И да не се коцкаме со животот на премиерот, Итан.We have a responsibility to warn the British government, and not gamble with the Prime Minister's life.
-Сакате ли да се коцкате?- Do you like to gamble?
- Дали се коцкате, поручнику?- Do you gamble, Lieutenant?
Подобро е да се коцкате со човек кој го познавате, отколку со странци кои не ги познавате?Better to gamble on the man you know than the strangers you don't?
-А зошто, педерите не знаат да се коцкаат?Why is that? Are gay men notorious bad gamblers?
Имам еден сон - црните луѓе и белите луѓе дури и кинезите да се коцкаат заедно без различни чипови!I have a dream... that white people and black people... and even Chinese people can gamble together... without gettin' different chips!
Американците сакаат да се коцкаат, нели?Americans love to gamble, don't they, Mr. Reign?
Вие би можеле да им помогне на вашите богати пријатели. Да биднат уште по побогати, со намалување на нивните даноци. И да им исплатувате (Помагате), кога тие ќе се коцкаат и ќе губат.You could help your rich friends get richer by cutting their taxes and bailing them out when they gamble and lose.
Вие би можеле да им помогне на вашите богати пријатели. Да биднат уште по побогати, со намалување на нивните даноци. И да им исплатувате (Помагате), кога тие ќе се коцкаат и ќе губат.You could help your rich friends get richer by cutting their taxes and bailing them out when they gamble and lose.
Во тоа време се коцкав не водев сметка за ќерка ми Жена ми ме оставиThere was this drug money piled in a warehouse. And by this time I was gambling away most of my daughter's college tuition, my wife was about to leave me or throw me out.
Знаев дека не може да те...всушност...-Следниот пат... коцкај се со својот живот.I knew he wouldn't have it in him to actually... Next time you gamble, bet your own life!
-Следниот пат... коцкај се со својот живот.Next time you gamble, bet your own life!
Тој можеби содржи: детска порнографија, коцкање, содржина која е навредлива за јавноста, содржина неодобрена од Министерството за информатичко општество.It could have contained: child pornography, gambling, content offending the public, content unapproved by the Ministry of Information.
Колку што се сеќавам ова се злочините на луѓето во мојата ќелија: напад со нанесување повреди, грабеж, злочини поврзани со дрога, црн пазар на ДВД, силување, јавно вознемирување (демнач), потпалување, нелегално коцкање, употреба на малолетни проститутки, фалсификација на официјални документи, измама, фалсификат, провалување и кражба, уцена, заканување, насилна опструкција на бизнис, нелегално влегување и нарушување на законот за контрола на оружјето...As far as I remember these were the crimes of the people in my cell: injurious assault, robbery, drug related crimes, DVD black market, rape, indecent assault, public nuisance (stalker), arson, illegal gambling, use of underage prostitutes, falsification of official documents, fraud, counterfeiting, burglary, blackmail, threats, forcible obstruction of business, trespassing and violation of the gun control law…
Нема да ми бидат пријатели за долго ако почнам со дрога, наместо со коцкање, што го гледаат како безопасен порок, но дрогата е валкан бизнис.They wouldn't be friendly long if I was involved in drugs instead of gambling, which they regard as a harmless vice, but drugs is a dirty business.
Дури и полицијата што ни помагаше во минатото со коцкање и други работи ќе одбијат да ни помогнат кога станува збор за наркотици.Even the police that have helped us in the past with gambling and other things are going to refuse to help us when it comes to narcotics.
Имаме сведок кој понатамошно ќе сведочи за владеењето на Мајкл Корлеоне со криминалната империја што го контролира целото коцкање.We have here a witness that will further testify to Michael Corleone's rule of a criminal empire that controls all gambling.
Тој се коцкал, и тоа во задимена просторија.He was gambling, and he was gambling in a smoky room.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'gamble':

None found.
Learning languages?