Се колне (to swear) conjugation

Macedonian
27 examples
This verb can also mean the following: vow

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
се колнам
I swear
се колнеш
you swear
се колне
he/she/it swears
се колнеме
we swear
се колнете
you all swear
се колнат
they swear
Future tense
ќе се колнам
I will swear
ќе се колнеш
you will swear
ќе се колне
he/she/it will swear
ќе се колнеме
we will swear
ќе се колнете
you all will swear
ќе се колнат
they will swear
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би се колнел
I (masculine) would have sworn
би се колнела
I (feminine) would have sworn
би се колнел
you (masculine) would have sworn
би се колнела
you (feminine) would have sworn
би се колнел
he would have sworn
би се колнела
she would have sworn
би се колнело
it would have sworn
би се колнеле
we would have sworn
би се колнеле
you all would have sworn
би се колнеле
they would have sworn
Past perfect tense
сум се колнел
I (masculine) have sworn
сум се колнела
I (feminine) have sworn
си се колнел
you (masculine) have sworn
си се колнела
you (feminine) have sworn
е се колнел
he has sworn
е се колнела
she has sworn
е се колнело
it has sworn
сме се колнеле
we have sworn
сте се колнеле
you all have sworn
сум се колнеле
they have sworn
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
се колнев
I was swearing
се колнеше
you were swearing
се колнеше
he/she/it was swearing
се колневме
we were swearing
се колневте
you all were swearing
се колнеа
they were swearing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев се колнел
I (masculine) had sworn
бев се колнела
I (feminine) had sworn
беше се колнел
you (masculine) had sworn
беше се колнела
you (feminine) had sworn
беше се колнел
he had sworn
беше се колнела
she had sworn
беше се колнело
it had sworn
бевме се колнеле
we had sworn
бевте се колнеле
you all had sworn
беа се колнеле
they had sworn
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе се колнев
I will have sworn
ќе се колнеше
you will have sworn
ќе се колнеше
he/she/it will have sworn
ќе се колневме
we will have sworn
ќе се колневте
you all will have sworn
ќе се колнеа
they will have sworn
Past aorist tense
Imperative tense
-
колни се
you swear
-
-
колнете се
you all swear
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум се колнел
I (masculine) will swear
ќе сум се колнела
I (feminine) will swear
ќе си се колнел
you (masculine) will swear
ќе си се колнела
you (feminine) will swear
ќе е се колнел
he will swear
ќе е се колнела
she will swear
ќе е се колнело
it will swear
ќе сме се колнеле
we will swear
ќе сте се колнеле
you all will swear
ќе сум се колнеле
they will swear

Examples of се колне

Example in MacedonianTranslation in English
Знаеш, свештеник не треба да се колне.- You know, a priest shouldn't swear.
Таа излегла некаде и се колне, дека те видела со некаков обоенокожец негде во Франклин.She's... Well, she's just been on some kind of rampage, swearing up and down that she saw you and a colored man somewhere out on Franklin
Момчето се колне дека неговата вера не е завршена.The boy swears his faith not complete.
Лесно е за предавник да се колне.It's easy work for an informer to be swearing oaths.
Ништо друго, се колнам, тоа е се. Знаеш, свештеник не треба да се колне.- You know, a priest shouldn't swear.
Го носам назад, ти се колнам.I'm taking him back, I swear it.
Но, обиди се да го земеш и се колнам...But you try to take him away from me, I swear to you...
Но, покрај тоа... ...се колнам... ...во душата на моите внуци, дека јас нема да го прекршам примирјето што го склучивме денес.But, that aside... ...let me say that I swear... ...on the souls of my grandchildren, that I will not be the one to break the peace we've made here today.
-Не знаев, се колнам.I swear I didn't know.
Ти се колнам, добро се сложувавме се додека моите не загинаа.I swear, we used to get along just fine till Mom and Dad died.
-Дали се колнеш дека сведочењето што треба да го дадеш пред овој комитет.... ....ќе биде вистина, целосна вистина и ништо освен вистина, со помош на Бога? -Да. -Седнете.Do you swear the testimony you’re about to give... ...will be the truth, the whole truth and nothing but the truth?
-Дали се колнеш дека сведочењето што треба да го дадеш пред овој комитет.... ....ќе биде вистина, целосна вистина и ништо освен вистина, со помош на Бога?Do you swear the testimony you’re about to give... ...will be the truth, the whole truth and nothing but the truth?
И дали се колнеш дека ќе ги одржуваш вредностите на братството?And do you solemnly swear to uphold the values of brotherhood?
Дали се колнеш?Do you so swear?
Што се колнеш дека си чесен и добронамерен?- Oh, you swear what? That you're honest and forthright?
- Ако се колнеме тогаш, би сакал неколку луѓе да се заколнат.Then if we're taking oaths, there's a few people I'd like to swear in.
Само не тераат да се колнеме.They make you swear and swear.
Во случајот на народот од државата Њујорк... ...против Џон Рајли и Томас Маркано... ...дали се колнете дека доказот кој ќе го дадете е вистина... ...целата вистина и ништо друго освен вистината, со помош на Господ?Do you swear the evidence you are about to give is the truth... the whole truth and nothing but the truth, so help you God?
Дали се колнете дека ќе ја зборувате вистината... целата вистина и ништо друго освен вистината, па нека ви помогне Господ?Do you swear to tell the truth, the whole truth... and nothing but the truth, so help you God? - I do.
Во случајот на народот од државата Њујорк против Џон Рајли и Томас Маркано дали се колнете дека доказот кој ќе го дадете е вистина целата вистина и ништо друго освен вистината, со помош на Господ?The case of the people of the state of Nevv York against John Reilly and Thomas Marcano. Do you swear that the evidence you are about to give is the truth, the whole truth, and nothing but the truth, so help you God?
Дали се колнете и потрдувате дека исказот е точен и прецизен, колку што знаете?Do you solemnly swear and affirm that the affidavit is true... and accurate to the best of your knowledge?
Љубовниците се оние кои се колнат во една партија, и без ралика колку добра или лоша одлука ќе донесе партијата, не мрднуваат ни сантиметар кон тоа да не се согласат со истата.The Lovers are the ones who swear by one party, and regardless of how good or bad the decision the party makes they will not move an inch into disagreement.
Продавачите се колнат во неа.Salesmen swear by her.
Не таму, 'таму одат луѓето што се колнат.'cause that's where people who swear go.
Летачката машина оди према Кралската академија, и очевидците се колнат дека тоа е Филиас Фог.A flying machine is headed for the Royal Academy, and witnesses swear that it's Phileas Fogg.
Русите се колнат во него.The Russians swear by him.
Добро. Тогаш, колни се на овие.Then swear on these.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

се заколне
vow

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'swear':

None found.
Learning languages?