Се искачи (to climb) conjugation

Macedonian
32 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
се искачам
I climb
се искачиш
you climb
се искачи
he/she/it climbs
се искачиме
we climb
се искачите
you all climb
се искачат
they climb
Future tense
ќе се искачам
I will climb
ќе се искачиш
you will climb
ќе се искачи
he/she/it will climb
ќе се искачиме
we will climb
ќе се искачите
you all will climb
ќе се искачат
they will climb
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би се искачил
I (masculine) would have climbed
би се искачила
I (feminine) would have climbed
би се искачил
you (masculine) would have climbed
би се искачила
you (feminine) would have climbed
би се искачил
he would have climbed
би се искачила
she would have climbed
би се искачило
it would have climbed
би се искачиле
we would have climbed
би се искачиле
you all would have climbed
би се искачиле
they would have climbed
Past perfect tense
сум се искачил
I (masculine) have climbed
сум се искачила
I (feminine) have climbed
си се искачил
you (masculine) have climbed
си се искачила
you (feminine) have climbed
е се искачил
he has climbed
е се искачила
she has climbed
е се искачило
it has climbed
сме се искачиле
we have climbed
сте се искачиле
you all have climbed
сум се искачиле
they have climbed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
се искачев
I was climbing
се искачеше
you were climbing
се искачеше
he/she/it was climbing
се искачевме
we were climbing
се искачевте
you all were climbing
се искачеа
they were climbing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев се искачил
I (masculine) had climbed
бев се искачила
I (feminine) had climbed
беше се искачил
you (masculine) had climbed
беше се искачила
you (feminine) had climbed
беше се искачил
he had climbed
беше се искачила
she had climbed
беше се искачило
it had climbed
бевме се искачиле
we had climbed
бевте се искачиле
you all had climbed
беа се искачиле
they had climbed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе се искачев
I will have climbed
ќе се искачеше
you will have climbed
ќе се искачеше
he/she/it will have climbed
ќе се искачевме
we will have climbed
ќе се искачевте
you all will have climbed
ќе се искачеа
they will have climbed
Past aorist tense
се искачив
I climbed
се искачи
you climbed
се искачи
he/she/it climbed
се искачивме
we climbed
се искачивте
you all climbed
се искачија
they climbed
Imperative tense
-
искачи се
you climb
-
-
искачете се
you all climb
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум се искачел
I (masculine) will climb
ќе сум се искачела
I (feminine) will climb
ќе си се искачел
you (masculine) will climb
ќе си се искачела
you (feminine) will climb
ќе е се искачел
he will climb
ќе е се искачела
she will climb
ќе е се искачело
it will climb
ќе сме се искачеле
we will climb
ќе сте се искачеле
you all will climb
ќе сум се искачеле
they will climb

Examples of се искачи

Example in MacedonianTranslation in English
Водена од значителното зголемување на цените на храната и непрехранбените продукти, брзината на инфлација во текот на првиот месец на тековната фискална година се искачи на алармантни 13,1 проценти за разлика од рекордните 6,3 проценти во текот на истиот период од минатата година.Propelled by a remarkable rise in the prices of food and non-food commodities, the rate of inflation during the first month of the current fiscal year climbed to an alarming 13.1 percent from 6.3 percent recorded during the same period last year.”
Знае тој како се копа доволно голема дупка никогаш да не се искачи.He knows what it's like to dig a hole so deep you can't climb out. Call it what you want.
Сали се искачи на врвот, би требало да речам и никој не и помогна за да слези.Well, of Sally climbing up on to the top, and of her helping them out... and me helping them down.
Знаеш, можеби треба да привршуваме... Па, тогаш, Хари реши дека сака да се искачи на буквата Х од знакот “Холивуд“, затоа што мислеше дека така би изгледала како скала.Uh, you know, maybe we should call it... so, then, harry decides that he wants to climb on the "h" of the ililywood sign because he thinks it looks like a ladder.
Кога бев дете во час по физичко ... мораше да се искачи на јаже .When I was a kid in gym class... We had to climb the rope.
Притисни малку, за да можам да се искачам назад.Put your weight on it, so I can climb back.
Затоа мора да се запрашаш себеси кога конечно ќе го добијам крајното унапредување кога ќе ја направам крајната набавка кога ќе го купам крајниот дом кога ќе обезбедам финансиска сигурност и ќе ја искачам скалата на успехот до највисокиот ранг на кој би можеле да се искачам... И возбудата ќе исчезне, а ке исчезне...So you have to ask yourself... when you finally get the ultimate promotion... when you have made the ultimate purchase... when you buy the ultimate home... when you have stored up financial security... and climbed the ladder of success to the... highest rung you can possibly climb it... and the thrill wears off...
Освен тоа, ако сакав дрога веднаш можам дноставно да се искачам по прозорецот, независно дали си тука или не.Besides, if I wanted drugs, I could always just climb out the window, whether you're here or not.
Наскоро ќе се искачам преку тој твој ѕид на лутина и ќе биде величенствено.I"m gonna climb over that anger Wall of yours one of these days, and it"s gonna be glorious.
Затоа мора да се запрашаш себеси кога конечно ќе го добијам крајното унапредување кога ќе ја направам крајната набавка кога ќе го купам крајниот дом кога ќе обезбедам финансиска сигурност и ќе ја искачам скалата на успехот до највисокиот ранг на кој би можеле да се искачам...So you have to ask yourself when you finally get the ultimate promotion when you have made the ultimate purchase when you buy the ultimate home when you have stored up financial security and climbed the ladder of success to the highest rung you can possibly climb it... and the thrill wears off
том еднаш слезеш низ скалата, тешко е пак да се искачиш.Once you're that far down it 's hard to climb back up.
Тоа звучи забавно. Те предизвикувам да се искачиш на ТВ антената!You A. challenge.. climb the antenna of television.
-И не мора да се трга многу јако за да се искачиш, а и можеме да ти ја оставиме задната врата отворена.Yeah, and you really don't have to pull that hard to climb it. You know, we could even leave the back door open for you.
Те предизвикувам да се искачиш на ТВ антената!I dare you to climb the TV antenna!
-Овде ќе се искачиме.- This is where we'll climb up.
- Можеме да се искачиме.- We can climb out.
Не е ли подобро да се искачиме по ѕидот или да ископаме тунел?Shouldn't we discreetly climb a wall or dig a tunnel.
Ако сакате можеме да пробаме да се искачиме.We'll have to try climb the mountain.
Дозволено ви е да се искачите на 3400.You're clear to climb to 3,400.
Луѓето да не мора да зависат од врските на своите родители за да се искачат повисоко на општествената скала, повеќе еднакви можности; 10.People don't have to depend on their parent's connections to climb up the social ladder, more equal opportunities; 10.
Oд луѓето кои успеале да се искачат на него, секој десети го загубил животот.Of those humans who've tried to climb it one in ten have lost their lives.
Ако на нив не им е дозволено да се искачат, повисоко од бруталните животни. Ти и луѓето како тебе, ќе треба одговарате за тоа.If they are allowed to climb no higher than brute animals... you and men like you will have to answer for it.
Тогаш кога ми кажа дека нема куче, се искачив низ кучешкиот прозорец и имаше куче.That time you told me there wasn't a dog, I climbed into a doggy window and there was a dog.
Тукушто се искачив 12 катови... Жешко ми е, жедна сум, и да бидам искрена... Се прашувам што барам овде горе.I just climbed up 12 floors, I'm hot, I'm thirsty, and I'm wondering what I'm doing.
Јас се искачив од јамата.I climbed out of the pit.
Само се искачивме таму горе и ја изградивме.Just climbed up there and built it.
- И се искачивме...- And we climbed-
Малку се искачил потоа почнал да се тресе, се навалил на десно и започнал да се врти.It climbed like that for a while, then shuddered, tipped to the right and went into a tailspin.
Лола, стојам пред хотелот Готам Виста, каде што конгресменот Хектор Алехандро Ночес се искачил на работ на 40-катницата, и бара целосен нуклеарен напад врз Корто Малтезе.Lola, I'm standing outside the Gotham Vista Hotel... ... where Congressman Hector Alejandro Noches... ... has climbed out onto a 40th-story ledge... ... and is demanding a full nuclear strike against Corto Maltese.
Мравката се искачила низ планината.The ant has climbed her mountain.
Откако големата желка се искачила од морето со земја на грбот.Since the Great Turtle climbed out of the sea with Earth on its back.
Македонските алпинисти Илина Арсова и Илија Ристовски успешно се искачиле на врвот на планината Ама Даблам на Хималаите на 18.11.2011.Macedonian climbers Ilina Arsova and Ilija Ristovski have successfully climbed the Himalayan summit of Ama Dablam, on Nov.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

се искези
grin
се искупи
atone
се откачи
go off rocker

Similar but longer

Not found
We have none.

Random

се збогува
say goodbye
се збоктиса
become boring
се изживува
torture someone
се излути
burn tongue by eating
се изначека
wait for a long time
се изнервира
get annoyed
се исели
move out
се искези
grin
се искомплексира
develop insecurities
се крши
break

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'climb':

None found.
Learning languages?