Се здобие (to acquire) conjugation

Macedonian
10 examples
This verb can also mean the following: gain

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
се здобијам
I acquire
се здобиеш
you acquire
се здобие
he/she/it acquires
се здобиеме
we acquire
се здобиете
you all acquire
се здобијат
they acquire
Future tense
ќе се здобијам
I will acquire
ќе се здобиеш
you will acquire
ќе се здобие
he/she/it will acquire
ќе се здобиеме
we will acquire
ќе се здобиете
you all will acquire
ќе се здобијат
they will acquire
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би се здобил
I (masculine) would have acquired
би се здобила
I (feminine) would have acquired
би се здобил
you (masculine) would have acquired
би се здобила
you (feminine) would have acquired
би се здобил
he would have acquired
би се здобила
she would have acquired
би се здобило
it would have acquired
би се здобиле
we would have acquired
би се здобиле
you all would have acquired
би се здобиле
they would have acquired
Past perfect tense
сум се здобил
I (masculine) have acquired
сум се здобила
I (feminine) have acquired
си се здобил
you (masculine) have acquired
си се здобила
you (feminine) have acquired
е се здобил
he has acquired
е се здобила
she has acquired
е се здобило
it has acquired
сме се здобиле
we have acquired
сте се здобиле
you all have acquired
сум се здобиле
they have acquired
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
се здобиев
I was acquiring
се здобиеше
you were acquiring
се здобиеше
he/she/it was acquiring
се здобиевме
we were acquiring
се здобиевте
you all were acquiring
се здобиеја
they were acquiring
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев се здобил
I (masculine) had acquired
бев се здобила
I (feminine) had acquired
беше се здобил
you (masculine) had acquired
беше се здобила
you (feminine) had acquired
беше се здобил
he had acquired
беше се здобила
she had acquired
беше се здобило
it had acquired
бевме се здобиле
we had acquired
бевте се здобиле
you all had acquired
беа се здобиле
they had acquired
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе се здобиев
I will have acquired
ќе се здобиеше
you will have acquired
ќе се здобиеше
he/she/it will have acquired
ќе се здобиевме
we will have acquired
ќе се здобиевте
you all will have acquired
ќе се здобиеја
they will have acquired
Past aorist tense
се здобив
I acquired
се здоби
you acquired
се здоби
he/she/it acquired
се здобивме
we acquired
се здобивте
you all acquired
се здобија
they acquired
Imperative tense
-
здобиј се
you acquire
-
-
здобијте се
you all acquire
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум се здобиел
I (masculine) will acquire
ќе сум се здобиела
I (feminine) will acquire
ќе си се здобиел
you (masculine) will acquire
ќе си се здобиела
you (feminine) will acquire
ќе е се здобиел
he will acquire
ќе е се здобиела
she will acquire
ќе е се здобиело
it will acquire
ќе сме се здобиеле
we will acquire
ќе сте се здобиеле
you all will acquire
ќе сум се здобиеле
they will acquire

Examples of се здобие

Example in MacedonianTranslation in English
АТЕ сега верува дека исто така тој се обидува да се здобие со оружје збогатено со ураниум.CTU now believes he's also trying to acquire weapons-grade uranium.
АТЕ сега верува дека исто така се обидува да се здобие со оружје збогатено со ураниум.CTU now believes he's also trying to acquire weapons-grade uranium.
Тоа е да се има љубопитен ум и да се запрашаме што се крие зад очигледното, тоа е да се здобиеме со вештини, да се вежба паралелното мислење, дивергентно размислување кои многумина го нарекуваат „размислување надвор од кутијата“.It is about having an inquisitive mind and wondering about what hides behind the obvious, it is to acquire skills, to exercise your lateral thinking, a divergent thinking that many call "thinking outside of the box".
Велат дека сте станале многу амбциозен како зреете. И сега сакате да се здобиете со свој бизнис, како мојот. Но и двајцата знаеме што си, зар не Џејк ?They say you've become very ambitious in your maturing, and you now wish to acquire yourself a business, a business like my business?
Велат дека сте станале многу амбциозен како зреете. И сега сакате да се здобиете со свој бизнис, како мојот. Но и двајцата знаеме што си, зар не Џејк ?They say you've become very ambitious in your maturing, and you now wish to acquire yourself a business, a business like my business?
Велат дека сте станале многу амбциозен како зреете. И сега сакате да се здобиете со свој бизнис, како мојот.They say you've become very ambitious in your maturing, and you now wish to acquire yourself a business,
Јапонците имаат обичај да бидат во допир со нешта кои влеваат надеж за време на новогодишните празници, како на пример, подготвуваат посебни специјалитети каде јадењата и состојките имаат некакво значење поврзано со способностите со коишто тие сакаат да се здобијат, го набљудуваат изгревањето на сонцето на новогодишното утро со цел да добијат благослов од сонцето или се молат за добра година во храмовите или светилиштата.Japanese people have customs to be in touch with auspicious things during the New Year's holiday, such as special meals where each of the dishes and ingredients have a meaning related to the good abilities that human beings want to acquire, watching the rising sun on the morning of the new year’s day to receive the blessing from the sun, or praying for a good year at temples or shrines.
Сите Холандски сликари со самопочит порано или подоцна одеја во Италија да гледаат, да учат (x2), и исто така, за да се здобијат со неопходната аура на сликарска автентичност.All self-respecting Dutch painters sooner or later went to Italy to look, study, and learn, and also to acquire a necessary aura of painterly authentication.
Изгледа, фактот дека Riario би загрози официјална посета да се здобијат со оваа е ти го кажувам.Look, the fact that Riario would jeopardize a formal visit to acquire this is telling.
По десет години вежбање се здобив со посебен стил.After 10 years of practice, I acquired a unique skill

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

се здобива
acquire

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'acquire':

None found.
Learning languages?