Се вљуби (to fall in love) conjugation

Macedonian
30 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
се вљубам
I fall in love
се вљубиш
you fall in love
се вљуби
he/she/it falls in love
се вљубиме
we fall in love
се вљубите
you all fall in love
се вљубат
they fall in love
Future tense
ќе се вљубам
I will fall in love
ќе се вљубиш
you will fall in love
ќе се вљуби
he/she/it will fall in love
ќе се вљубиме
we will fall in love
ќе се вљубите
you all will fall in love
ќе се вљубат
they will fall in love
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би се вљубил
I (masculine) would have fallen in love
би се вљубила
I (feminine) would have fallen in love
би се вљубил
you (masculine) would have fallen in love
би се вљубила
you (feminine) would have fallen in love
би се вљубил
he would have fallen in love
би се вљубила
she would have fallen in love
би се вљубило
it would have fallen in love
би се вљубиле
we would have fallen in love
би се вљубиле
you all would have fallen in love
би се вљубиле
they would have fallen in love
Past perfect tense
сум се вљубил
I (masculine) have fallen in love
сум се вљубила
I (feminine) have fallen in love
си се вљубил
you (masculine) have fallen in love
си се вљубила
you (feminine) have fallen in love
е се вљубил
he has fallen in love
е се вљубила
she has fallen in love
е се вљубило
it has fallen in love
сме се вљубиле
we have fallen in love
сте се вљубиле
you all have fallen in love
сум се вљубиле
they have fallen in love
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
се вљубев
I was falling in love
се вљубеше
you were falling in love
се вљубеше
he/she/it was falling in love
се вљубевме
we were falling in love
се вљубевте
you all were falling in love
се вљубеа
they were falling in love
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев се вљубил
I (masculine) had fallen in love
бев се вљубила
I (feminine) had fallen in love
беше се вљубил
you (masculine) had fallen in love
беше се вљубила
you (feminine) had fallen in love
беше се вљубил
he had fallen in love
беше се вљубила
she had fallen in love
беше се вљубило
it had fallen in love
бевме се вљубиле
we had fallen in love
бевте се вљубиле
you all had fallen in love
беа се вљубиле
they had fallen in love
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе се вљубев
I will have fallen in love
ќе се вљубеше
you will have fallen in love
ќе се вљубеше
he/she/it will have fallen in love
ќе се вљубевме
we will have fallen in love
ќе се вљубевте
you all will have fallen in love
ќе се вљубеа
they will have fallen in love
Past aorist tense
се вљубив
I fell in love
се вљуби
you fell in love
се вљуби
he/she/it fell in love
се вљубивме
we fell in love
се вљубивте
you all fell in love
се вљубија
they fell in love
Imperative tense
-
вљуби се
you fall in love
-
-
вљубете се
you all fall in love
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум се вљубел
I (masculine) will fall in love
ќе сум се вљубела
I (feminine) will fall in love
ќе си се вљубел
you (masculine) will fall in love
ќе си се вљубела
you (feminine) will fall in love
ќе е се вљубел
he will fall in love
ќе е се вљубела
she will fall in love
ќе е се вљубело
it will fall in love
ќе сме се вљубеле
we will fall in love
ќе сте се вљубеле
you all will fall in love
ќе сум се вљубеле
they will fall in love
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
вљубен
falling in love
falling in love
falling in love
се вљубел
falling in love
се вљубела
falling in love
се вљубело
falling in love
се вљубеле
falling in love
се вљубил
fallen in love
се вљубила
fallen in love
се вљубило
fallen in love
се вљубиле
fallen in love

Examples of се вљуби

Example in MacedonianTranslation in English
Освен ако, мојата бивша жена не реши пак да се вљуби во мене, да.Unless my ex-wife decides to fall in love with me again, or for the first time, yeah.
Светот е сигурно полн со мажи, кои ...би сакале да бидат со лакома жена, која не може да се вљуби.The world is be full of men who'd die... ...to be with a compulsive eater who can't fall in love.
Мислев, ако бидам во бендот и свирам супер, можеби ќе се вљуби во мене.I thought if I was in the band and played superbly, she might fall in love with me.
Ќе направиш жена да се вљуби во тебе поради дијамантот, Бенџамин? Тешко тебе.Make a woman fall in love_BAR_with diamonds, Benjamin... or with you?
Дали мислиш дека може да се вљуби некоја во тебе дотоrаш?Do you think you could make a woman fall in love with you_BAR_by then?
Се надевам дека нема повторно да го сретнам Далас, оти ќе се вљубам во него.I hope I never see Dallas Winston again. If I do, I'd probably fall in love with him.
Бидејќи мислам дека тоа е личност во која би можел да се вљубам.Because I think that's the kind of person that... ...I could fall in love with.
Пробував да се вљубам во други момци.I tried to fall in love with boys
и многу убава. Бидејќи мислам дека тоа е личност во која би можел да се вљубам.Because I think that's the kind of person that I could fall in love with.
„Во нашето општество, девојките мора да се однесуваат достоинствено, бидејќи најважно за една девојка во ова општество е нејзината репутација,“ вели А. , една од интервјуираните девојките за истражувањето. „Во бедуинското општество забрането е да се разговара со момче, да му се испрати писмо и да се вљубиш во него.. но во chat room никој не знае дали ти разговараш со момче.“In our society, the girl must be respectable and act moderately, because what’s important for a girl in this society is her reputation,” said A., one of the girls interviewed for the research. “In Bedouin society, it is forbidden to talk to a boy, to send him letters and to fall in love with him … but in a chat room, no one knows if you’re talking to boys there.
Љубов... Верувај ми, не сакаш да се вљубиш во тип како мене.Baby, you don't want to fall in love with a guy like me.
Мораш да ветиш дека нема да се вљубиш во мене.You have to promise you won't fall in love with me.
Требаше да го регрутираме, а не да се вљубиш во него.You were supposed to recruit the man, not fall in love with him.
Само така... ... ќе се вљубиш и сакаш романтична љубов.You fall in love with me and want a romantic relationship.
- Не, грешиш. - Ти ни даде можност да се вљубиме.You gave us a chance to fall in love again.
Во таквата ситуација, ние требаше да се вљубиме. Како Пак и Џејми.You know the "forest situation" was supposed to help us fall in love like with Pack and Jamie.
Останатите работат во Шпанија или се дел од она што некои луѓе го нарекуваат "розова емиграција" т.е тоа се оние кои што ќе се вљубат во Шпанец или Шпанка.The others are working in Spain or have become a part of what some people call the "pink migration" for those that fall in love with a Spaniard.
Сакав да одам во познати угостителски школи, да пишувам готвачи, да се вљубат во пекарството пак.I was going to go to a fancy cooking school. Write cookbooks. Make people fall in love with baking again.
Понекогаш, некои луѓе бараат оправдувања за да не се вљубат.So often, people find excuses not to fall in love again.
Дури се случува две лица да се вљубат истовремено, и двете музики да се усогласат меѓусебно.Sometimes two people fall in love at the same time and the two pieces of music match.
Мајка ми раскажуваше една приказна за рибата и патката кои се обиделе да се вљубат. Но, не успеало. Затоа што се разликуваат.My mom used to tell me a story about a fish and a duck who tried to fall in love but it wouldn't work because they were so different.
На некој начин како да се вљубив во неа таа вечер.Well, uh... I kinda fell in love with her that night. What?
Тоа е девојката во која се вљубив... но која нема ништо освен платонски чувства за мене, за несреќа.That is the girl that I fell in love with... but harbours nothing but platonic feelings for me, unfortunately.
Опасно се вљубив во Кајтлин Бри во гимназија.I fell in love hard with Caitlin Bree when we were in high school. Physical penetration.
Првата личност во која што се вљубив ми ги даде.The first person I fell in love with gave them to me.
Ја однесов на рехабилитација, се вљубивме, и ете ти.Got in rehab and we fell in love and there you go.
Војникот и Тајната агентка се вљубија, како и Џинот и Малата феја.The soldier and spy fell in love, as did the giant and the pixie.
Оди вљуби се сега.Now go fall in love.
Знаеш, со задоволство би те шутнал, зашто има една жена во која мисламдека сум вљубен."I'd really like to blow you off 'cause there's a woman here I'm falling in love with. - Can you find your own way home?"
Огарот се вљубил во принцезата.The ogre has fallen in love with the princess!

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Random

распука
crack
раструби
spread rumours
регулира
regulate
сади
plant
се венча
get married
се влошува
worsen
се вмеша
interfere
се возбуди
get excited
се досели
come live in some place
се завее
get stuck in the snow

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'fall in love':

None found.
Learning languages?