Сведочи (to testify) conjugation

Macedonian
33 examples
This verb can also mean the following: prove

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
сведочам
I testify
сведочиш
you testify
сведочи
he/she/it testifies
сведочиме
we testify
сведочите
you all testify
сведочат
they testify
Future tense
ќе сведочам
I will testify
ќе сведочиш
you will testify
ќе сведочи
he/she/it will testify
ќе сведочиме
we will testify
ќе сведочите
you all will testify
ќе сведочат
they will testify
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би сведочел
I (masculine) would have testified
би сведочела
I (feminine) would have testified
би сведочел
you (masculine) would have testified
би сведочела
you (feminine) would have testified
би сведочел
he would have testified
би сведочела
she would have testified
би сведочело
it would have testified
би сведочеле
we would have testified
би сведочеле
you all would have testified
би сведочеле
they would have testified
Past perfect tense
сум сведочел
I (masculine) have testified
сум сведочела
I (feminine) have testified
си сведочел
you (masculine) have testified
си сведочела
you (feminine) have testified
е сведочел
he has testified
е сведочела
she has testified
е сведочело
it has testified
сме сведочеле
we have testified
сте сведочеле
you all have testified
сум сведочеле
they have testified
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
сведочев
I was testifying
сведочеше
you were testifying
сведочеше
he/she/it was testifying
сведочевме
we were testifying
сведочевте
you all were testifying
сведочеа
they were testifying
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев сведочел
I (masculine) had testified
бев сведочела
I (feminine) had testified
беше сведочел
you (masculine) had testified
беше сведочела
you (feminine) had testified
беше сведочел
he had testified
беше сведочела
she had testified
беше сведочело
it had testified
бевме сведочеле
we had testified
бевте сведочеле
you all had testified
беа сведочеле
they had testified
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе сведочев
I will have testified
ќе сведочеше
you will have testified
ќе сведочеше
he/she/it will have testified
ќе сведочевме
we will have testified
ќе сведочевте
you all will have testified
ќе сведочеа
they will have testified
Past aorist tense
Imperative tense
-
сведочи
you testify
-
-
сведочете
you all testify
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум сведочел
I (masculine) will testify
ќе сум сведочела
I (feminine) will testify
ќе си сведочел
you (masculine) will testify
ќе си сведочела
you (feminine) will testify
ќе е сведочел
he will testify
ќе е сведочела
she will testify
ќе е сведочело
it will testify
ќе сме сведочеле
we will testify
ќе сте сведочеле
you all will testify
ќе сум сведочеле
they will testify

Examples of сведочи

Example in MacedonianTranslation in English
Барем еден сведок тврди дека бил застрашен за лажно да сведочи против Камбакш на неговото прво судење во јануари.At least one witness claimed he was intimidated into falsely testifying against Kambakhsh at his first trial in January.
Имаме сведок кој понатамошно ќе сведочи за владеењето на Мајкл Корлеоне со криминалната империја што го контролира целото коцкање.We have here a witness that will further testify to Michael Corleone's rule of a criminal empire that controls all gambling.
Рече дека ќе сведочи оти Социјалците беа пијани таа ноќ... и дека тие бараа да се тепаат.She said that she'd testify that the Socs were drunk... and they were the ones that were looking for the fight.
Сега, мораш да знаеш некој кој ќе може да сведочи... кој бил на колеџ... или има некаква диплома... или има некој начин на изразување... што ќе го натера судот да верува дека заслужуваш... да си ја вратиш ќерката назад.Now, you've got to know someone who can testify... who's been to college... or has a degree of some kind... or has some way of expressing themselves... that will make the court believe you deserve... to get your daughter back.
Знам дека треба да сведочам.I know that I'll have to testify.
Ако бараат да сведочам, ќе го кажам ова.And ifsomeone tries to make me testify, that"sjust what I"il say.
Но никогаш немате да добиете да сведочам против генералот.But you will never get me to testify against the general.
Нема да сведочам!- I'm not testifying!
Не сакам да сведочам!I will not testify!
Мораше да сведочиш против нив, иако ти се пријатели.You had to testify against them even after they threatened your family.
Дали ќе сведочиш?-You up for testifying?
-Навистина сакаш да сведочиш?-You up for testifying?
Ако ти одговорам на ова, ќе сведочиш?If I answer you to that will you testify?
Ќе сведочиш против нај гадниот цајкан во градот што? треба да е во судот во 10 саатот ја знаеме насоката, јасно?They showed me a picture, that was it. Well, congratulations, because you're about to testify against one of New York's worst. - What?
Сите ќе сведочиме.We'll all testify.
Ако сведочиме против Селф ќе добиеме целосен имунитет.If we testify against self, we get full immunity.
Линк и јас ќе сведочиме, а останатите...Linc and I will testify, but the others...
Ќе сведочиме наредниот вторник.We testify next Tuesday.
-Со овластување на конгресот на САД, вие сте обврзани да се појавите пред комитетот за неамерикански активности.... ....на посебно заседавање во Лос Анџелес, Калифорнија. ....и таму да сведочите за Комунистичката завера и субверзија. -Немате можност да одбиете.You are commanded to appear before the Committee on Un-American Activities... ...in special session in Los Angeles... ...and there testify on matters of Communist conspiracy and subversion.
-Со овластување на конгресот на САД, вие сте обврзани да се појавите пред комитетот за неамерикански активности.... ....на посебно заседавање во Лос Анџелес, Калифорнија. ....и таму да сведочите за Комунистичката завера и субверзија.You are commanded to appear before the Committee on Un-American Activities... ...in special session in Los Angeles... ...and there testify on matters of Communist conspiracy and subversion.
Генерале Маркс, би биле пресреќни да сведочите под заклетва и да му дозволите на судот целосно да ги испитаме потребните докази.You know, General Marks, we'd be only too happy to have you testify under oath... - And allow the court to fully explore our evidence.
Ќе сведочите детално за ова?You'll testify to all of this, in detail?
Надбискупијата нејќе да сведочите.The archdiocese doesn't want you to testify.
Први ќе сведочат ќерката на жртвата и неговата поранешна сопруга.First to testify are the victim's daughter and ex-wife.
Ми трерба листа со имиња од тебе... луѓе што ќе можат да сведочат дека си добар татко... без обзир на твојот хендикеп.I need that list of names from you... people who can testify that you're a good father... despite your handicap.
Вашето минато , вашиот IQ... вашите пријатели кои не умеат ни да сведочат.Your background, your IQ... your friends who can't even testify--
Иако и Рита не мисли дека се доволно паметни... да сведочат, тие ја сакаат Луси.Even if Rita didn't think they were smart enough... to testify, they love Lucy.
Тие сакаат да направам список на луѓе кои се спремни да сведочат.They want me to make a list of the men who are fit enough to testify.
Претпоставуваме дека вашиот човек бил дел од заверата... да се убие Сонг спречување при неговото апсење... и сведочење на вашиот суд, како што сакавте вие.We assume that your man was part of the conspiracy-- that he murdered Sung to keep him from being captured... and testifying in your courts, as you had requested.
Нема сведочење?No testifying?
Нема сведочење.No testifying.
Затоа твоето сведочење за криминалните активности на Волт, што и да знаеш, многу ќе ми помогне.So you testifying to Walt's criminal activity, whatever you know, goes a long, long way here.
Со сведочење за недолично однесување на Г-ѓа Китинг, ќе добие целосен имунитет во случајов, и фајловитеBy testifying to the misconduct of Miss Keating, he will receive full immunity in this case, as well as the closed file entitled

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'testify':

None found.
Learning languages?