Раководи (to manage) conjugation

Macedonian
16 examples
This verb can also mean the following: direct

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
раководам
I manage
раководиш
you manage
раководи
he/she/it manages
раководиме
we manage
раководите
you all manage
раководат
they manage
Future tense
ќе раководам
I will manage
ќе раководиш
you will manage
ќе раководи
he/she/it will manage
ќе раководиме
we will manage
ќе раководите
you all will manage
ќе раководат
they will manage
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би раководел
I (masculine) would have managed
би раководела
I (feminine) would have managed
би раководел
you (masculine) would have managed
би раководела
you (feminine) would have managed
би раководел
he would have managed
би раководела
she would have managed
би раководело
it would have managed
би раководеле
we would have managed
би раководеле
you all would have managed
би раководеле
they would have managed
Past perfect tense
сум раководел
I (masculine) have managed
сум раководела
I (feminine) have managed
си раководел
you (masculine) have managed
си раководела
you (feminine) have managed
е раководел
he has managed
е раководела
she has managed
е раководело
it has managed
сме раководеле
we have managed
сте раководеле
you all have managed
сум раководеле
they have managed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
раководев
I was managing
раководеше
you were managing
раководеше
he/she/it was managing
раководевме
we were managing
раководевте
you all were managing
раководеа
they were managing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев раководел
I (masculine) had managed
бев раководела
I (feminine) had managed
беше раководел
you (masculine) had managed
беше раководела
you (feminine) had managed
беше раководел
he had managed
беше раководела
she had managed
беше раководело
it had managed
бевме раководеле
we had managed
бевте раководеле
you all had managed
беа раководеле
they had managed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе раководев
I will have managed
ќе раководеше
you will have managed
ќе раководеше
he/she/it will have managed
ќе раководевме
we will have managed
ќе раководевте
you all will have managed
ќе раководеа
they will have managed
Past aorist tense
Imperative tense
-
раководи
you manage
-
-
раководете
you all manage
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум раководел
I (masculine) will manage
ќе сум раководела
I (feminine) will manage
ќе си раководел
you (masculine) will manage
ќе си раководела
you (feminine) will manage
ќе е раководел
he will manage
ќе е раководела
she will manage
ќе е раководело
it will manage
ќе сме раководеле
we will manage
ќе сте раководеле
you all will manage
ќе сум раководеле
they will manage
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
раководен
managing
раководејќи
managing
раководење
managing
раководел
managing
раководела
managing
раководело
managing
раководеле
managing
managed
managed
managed
managed

Examples of раководи

Example in MacedonianTranslation in English
Судот посебно внимава на додавање вредноста на финансиското раководење преку неговата ревизорска работа , не само со нагласување на недостатоците, туку и преку предлозите како би можело подобро да се раководи со фондовите на Европската унија..The Court pays particular attention to adding valueto financial managementthrough its audit work notby just highlighting weaknesses, but by identifying how European Union funds can be better managed.
Stefan Bøgh-Andersen, кој го раководи данскиот RSS пребарувач Overskrift.dk води евиденција на неговиот блог од данските медиуми, блогови и Twitter реакции за скандалот во периодот на мај.Stefan Bøgh-Andersen who manages the Danish RSS feed search engine Overskrift.dk has kept a thorough time line on his blog of the Danish media, blog, and Twitter reactions to the scandal throughout the month of May.
Во февруари, ја унапредивме Џорџија Поплевел, претходно раководен уредник, во раководен директор, со што таа ќе ги раководи секојдневните операции во нашата интернационална заедница.In February, we promoted Georgia Popplewell, formerly our managing editor, to Managing Director, where she manages the day to day operations of our international community.
Марина Литвановиќ исто така повика на волонтирање за тимот кој ќе ги раководи и координира информациите на новата платформа.Marina Litvinovich also called for volunteers to join to the team that will manage and contribute information to the new platform.
Блогерите подготвија и поднесоа отворено писмо до менаџментот на СУП, московска компанија која раководи со LiveJournal.Bloggers have prepared and submitted an open letter to the management of SUP, a Moscow-based company that runs LiveJournal.
- Јас раководам со нив.- I manage them.
Па не баш,сигурно е дека сме пријатели... ...јас ја пишувам вашата музика, знаете раководам со вашата кариера... ...Ни правиш џемперчиња,не храниш,... ни дозволуваш да спиеме во твојот кревет кога имаме кошмари...Well, not really. I mean, we're friends for sure. And I write your music, you know, manage your career.
- Голема е одговорноста, ама тоа ми се допаѓа, приликата да раководам со целата единица е некако...Well, I'll tell you, Dina, it's a lot of responsibility on my plate. But that's kind of what I love about it. I mean, the opportunity to manage an entire unit, in a way, it's kind of like...
Ти доверивме да раководиш со нашите пари во казината.We trusted you to manage our money in the casinos.
Ако судиката, Др. Фенандерз, го разбере ова, таа ќе разбере дека ние можеме сами да раководиме и менаџираме со фабриката.If the judge, Dr. Fernandez, understood this, she would understand that we can self-manage the factory.
Ревизиите на Судот можат да се извршат во самите институции на Европската унија, во просториите на органите или правните лица, кои што во име на Унијата раководат со средствата и во земјите членки и кориснички на сите рамништа на управување, A5_ до конечниот примач на средствата на ЕУ.The Court's audits canbe performed on-the-spot in the European Union institutions, at the premises of the bodies or legal persons that managefunds on behalf of the Union and in the Member and beneficiary States, including all levels of administration throughto the final recipient of the EU funds.
Вложен е голем труд за да се раководат истовремено двата проекти, тестирајќи притоа колаборативни методи на преведување и запознавајќи се со онлајн платформата на La Stampa.It is hard work to manage both projects, testing collaborative translation methods, and getting to know La Stampa's online platform all at once.
Премалку енти да раководат со нив.Too few of us Ents left to manage them.
Во февруари, ја унапредивме Џорџија Поплевел, претходно раководен уредник, во раководен директор, со што таа ќе ги раководи секојдневните операции во нашата интернационална заедница.In February, we promoted Georgia Popplewell, formerly our managing editor, to Managing Director, where she manages the day to day operations of our international community.
Меѓутоа, работењето на Судот се користи за унапредување на финансиското раководење на тие кои што се одговорни за донесување прописи, раководење и администрирање на на програмите и финансиите на ЕУ.The Court does not have judicial powersand thus neither its reports nor its opinions are legally binding.However, the Court's work is used to improve financial management by those responsible for legislating for,managing and administering EU programmes and finances.
-Парите одлично ги трошев, но живеев во изобилство. Не знам ништо со раководење на парите.I'm quite good at spending money, but a lifetime of outrageous wealth hasn't taught me much about managing it.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'manage':

None found.
Learning languages?