Прошета (to walk) conjugation

Macedonian
34 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
прошетам
I walk
прошеташ
you walk
прошета
he/she/it walks
прошетаме
we walk
прошетате
you all walk
прошетаат
they walk
Future tense
ќе прошетам
I will walk
ќе прошеташ
you will walk
ќе прошета
he/she/it will walk
ќе прошетаме
we will walk
ќе прошетате
you all will walk
ќе прошетаат
they will walk
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би прошетал
I (masculine) would have walked
би прошетала
I (feminine) would have walked
би прошетал
you (masculine) would have walked
би прошетала
you (feminine) would have walked
би прошетал
he would have walked
би прошетала
she would have walked
би прошетало
it would have walked
би прошетале
we would have walked
би прошетале
you all would have walked
би прошетале
they would have walked
Past perfect tense
сум прошетал
I (masculine) have walked
сум прошетала
I (feminine) have walked
си прошетал
you (masculine) have walked
си прошетала
you (feminine) have walked
е прошетал
he has walked
е прошетала
she has walked
е прошетало
it has walked
сме прошетале
we have walked
сте прошетале
you all have walked
сум прошетале
they have walked
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
прошетав
I was walking
прошеташе
you were walking
прошеташе
he/she/it was walking
прошетавме
we were walking
прошетавте
you all were walking
прошетаа
they were walking
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев прошетал
I (masculine) had walked
бев прошетала
I (feminine) had walked
беше прошетал
you (masculine) had walked
беше прошетала
you (feminine) had walked
беше прошетал
he had walked
беше прошетала
she had walked
беше прошетало
it had walked
бевме прошетале
we had walked
бевте прошетале
you all had walked
беа прошетале
they had walked
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе прошетав
I will have walked
ќе прошеташе
you will have walked
ќе прошеташе
he/she/it will have walked
ќе прошетавме
we will have walked
ќе прошетавте
you all will have walked
ќе прошетаа
they will have walked
Past aorist tense
прошетав
I walked
прошета
you walked
прошета
he/she/it walked
прошетавме
we walked
прошетавте
you all walked
прошетаа
they walked
Imperative tense
-
прошетај
you walk
-
-
прошетајте
you all walk
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум прошетал
I (masculine) will walk
ќе сум прошетала
I (feminine) will walk
ќе си прошетал
you (masculine) will walk
ќе си прошетала
you (feminine) will walk
ќе е прошетал
he will walk
ќе е прошетала
she will walk
ќе е прошетало
it will walk
ќе сме прошетале
we will walk
ќе сте прошетале
you all will walk
ќе сум прошетале
they will walk
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
прошетан
walking
walking
walking
прошетал
walking
прошетала
walking
прошетало
walking
прошетале
walking
прошетал
walked
прошетала
walked
прошетало
walked
прошетале
walked

Examples of прошета

Example in MacedonianTranslation in English
а сега ти си тој кој ќе оди да се прошета.You were the one who wanted to go for a walk.
Цел свет прошета околу телото.The entire world walked around this body.
Мислевме дека таа прва ќе се прошета до олтарот... а сега е потполно потоната.We thought she'd be the first to walk down the aisle... and now she's totally adrift.
Мислам дека само сака да прошета со нив, малку на воздух.I think he just wants to walk out with them, get a bit of air.
Ако стаорец прошета овде, додека јас зборувам... дали би го понудиле со ова вкусно млеко?If a rat were to walk in here, right now, as I'm talking would you greet it with a saucer of your delicious milk?
Потоа, мама замина во хотелот за да се одмори, Па излегов да се прошетам да го разгледам главниот град.After that, Mama went to the hotel to lay down, so I went out for a walk to see our capital.
Мислам дека ќе одам да прошетам.Think I'll go for a walk.
- Мислам дека треба да прошетам.- I think I need to walk.
Одам да прошетам.I'm going for a walk.
-Одам да го прошетам Руфус.- Where you going? - I'm gonna walk Rufus.
'Зошто не можеш да се истушираш или да прошеташ?'Why can’t you just take a shower and go for a walk?
Сакаш да се прошеташ?You want to take a little walk?
Зошто не одиш да се прошеташ?Go for a walk.
Ако сакаш да одиш да се прошеташ, нема да стигнеш ниту до првиот агол.You wanna take a walk? You won't make it out of here.
Сакаш да се прошеташ момче?You want to go for a walk, boy?
Па, може да се прошетаме и да ме бакнеш на верандата.Well, we could take a walk and you could kiss me on the veranda.
Ајде да се прошетаме.Let's take a little walk around.
Сакаш да се прошетаме?You want to go for a walk?
Еве ајде да прошетаме?Here, want to go for a walk?
Мислите дека едноставно ќе се прошетате до главниот сервер?You think you're just going to walk up To a main server?
Мојот пријател сака да знае дали ќе се прошетате во паркот со него.My friend wants to know if you'll take a walk in the park with him.
Не е во ред кога има илјадници посетители кои сакаат на пристоен начин да се прошетаат пешки низ градот. … Па запомнете, драги посетители на Бахреин; нашата земја има многу да понуди, многу работи да се видат, многу места за вас да посетите; само осигурајте се дека ќе стасате таму со возило!Not fine when you have thousands of people visiting and would like to have a decent walk around town. ... So remember, dear Bahrain visitors; our country has a lot to offer, lots of things for you to see, and lots of places for you to go; just make sure you drive there!
Мораат да ме прошетаат бред летот.I gotta be walked before my flight.
Оваа работа лесно ќе ја завршиме, ако некој малку прошетаат, -Дока!This business would be finished easily, if only some of us went for a walk... - Doka!
Извинете ме сега. Мораат да ме прошетаат бред летот.Now if you'll excuse me, I gotta be walked before my flight.
Еднаш тие одлучиле да се прошетаат, додека им се олади кашата.One day when their porridge was too hot, they took a walk.
-Поинаку кажано, прошетај.In other words, take a walk Just a very short one
Ајде прошетај.Go for a walk.
Ај прошетај малку надвор!Why don't you take a walk outside!
Сега прошетај.Now walk away. Stubborn son of a bitch.
Сега прошетај. глупав кучи син.Now walk away. Stubborn son of a bitch.
Го слушнавте Човекот, ова е приватна забава! Затоа прошетајте!Hey, hey, hey... you heard the man, it's private party so take a walk.
Сфаќам дека ви треба време, прошетајте околу, размислете...I understand - you want some time to walk around, think about it.
Затоа прошетајте!It's a private party, so take a walk.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

прочита
read

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'walk':

None found.
Learning languages?