Произведе (to produce) conjugation

Macedonian
23 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
произведам
I produce
произведеш
you produce
произведе
he/she/it produces
произведеме
we produce
произведете
you all produce
произведат
they produce
Future tense
ќе произведам
I will produce
ќе произведеш
you will produce
ќе произведе
he/she/it will produce
ќе произведеме
we will produce
ќе произведете
you all will produce
ќе произведат
they will produce
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би произвел
I (masculine) would have produced
би произвела
I (feminine) would have produced
би произвел
you (masculine) would have produced
би произвела
you (feminine) would have produced
би произвел
he would have produced
би произвела
she would have produced
би произвело
it would have produced
би произвеле
we would have produced
би произвеле
you all would have produced
би произвеле
they would have produced
Past perfect tense
сум произвел
I (masculine) have produced
сум произвела
I (feminine) have produced
си произвел
you (masculine) have produced
си произвела
you (feminine) have produced
е произвел
he has produced
е произвела
she has produced
е произвело
it has produced
сме произвеле
we have produced
сте произвеле
you all have produced
сум произвеле
they have produced
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
произведев
I was producing
произведеше
you were producing
произведеше
he/she/it was producing
произведевме
we were producing
произведевте
you all were producing
произведеа
they were producing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев произвел
I (masculine) had produced
бев произвела
I (feminine) had produced
беше произвел
you (masculine) had produced
беше произвела
you (feminine) had produced
беше произвел
he had produced
беше произвела
she had produced
беше произвело
it had produced
бевме произвеле
we had produced
бевте произвеле
you all had produced
беа произвеле
they had produced
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе произведев
I will have produced
ќе произведеше
you will have produced
ќе произведеше
he/she/it will have produced
ќе произведевме
we will have produced
ќе произведевте
you all will have produced
ќе произведеа
they will have produced
Past aorist tense
произведов
I produced
произведе
you produced
произведе
he/she/it produced
произведовме
we produced
произведовте
you all produced
произведоа
they produced
Imperative tense
-
произведи
you produce
-
-
произведете
you all produce
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум произведел
I (masculine) will produce
ќе сум произведела
I (feminine) will produce
ќе си произведел
you (masculine) will produce
ќе си произведела
you (feminine) will produce
ќе е произведел
he will produce
ќе е произведела
she will produce
ќе е произведело
it will produce
ќе сме произведеле
we will produce
ќе сте произведеле
you all will produce
ќе сум произведеле
they will produce
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
произведен
producing
producing
producing
произведел
producing
произведела
producing
произведело
producing
произведеле
producing
произвел
produced
произвела
produced
произвело
produced
произвеле
produced

Examples of произведе

Example in MacedonianTranslation in English
Да разберете дека „оваа позната војна против дрогата не ги произведе резултатите кои се очекуваа од неа ги влоши проблемите кои требаше да се решат”.To understand that “this famous war on drugs has not produced the results that were expected of it worsened the problems it had set out to solve”.
Музичката поп индустрија произведе голем број на песни поврзани со Фејсбук.The pop music industry has produced a number of songs related to Facebook.
Враќањето на добиената мешавина не е пријатно, но не е ништо поразлично од други задачи на кои се навикнати луѓето таму. На овој начин нема да се произведе доволно гас за греењето на целата куќа, но доволно е за повремено греење, за готвење и за производство на топла вода на здрав начин.Recovery of the produced slurry later is unpleasant but no different than similar tasks attended to.It is not a convenient way to produce enough gas for household heating, but certainly sufficient to support incidental heating for cooking and producing hot water in a healthy way."
Моќниот Bene Gesserit клан за 90 генерации... манипулираше со крвните групи... да го произведе Kwisatz Haderach, супер суштество.The powerful Bene Gesserit sisterhood for 90 generations... has been manipulating bloodlines... to produce the Kwisatz Haderach, a super being.
Кажете ми дека регуларната доза на серумот го произведе ова.Are you telling me a regular dosage of serum is what's produced this?
Ако јас не можам да произведам барем еден батлер во кој секој ќе има доверба на овој курс, тогаш си го трошам времето.That's what makes the world go round. If I haven't been able to produce at least one trustworthy butler out of this course, then I've wasted my time.
Дали можеш да произведеш една?- Can you produce one? - Believe I can.
Колку можеш да произведеш годишно?How many can you produce in a year?
Имаме доволно да произведеме неограничен борј вакцини...Enough to produce an endless supply of vaccine.
Тоа е многу, многу злоупотребувачки и апсурдно затоа што ја имаме сета потребна технологија денес за да произведеме изобилство насекаде во светот за сите луѓе.It's really very, very abusive and absurd because we have all the technology today to produce abundance all over the world for everyone.
После добар тренинг, ќе можете да произведете вода за пиење од од најодвратна, барска... инфицирана, загадена вода.After careful training, you will be able to produce... potable water from the most disgusting, swampy... - parasite-infected, diseased water.
Дистрибуирање на мп3 рекордери на локалните НВО кои работат на проблеми од палиативна грижа (привремени мерки за ублажување на болка) и да им се помогне месечно да произведат аудио сведоштва и/или интервјуа кои ќе прикажуваат стории и искуства на учесниците, за да се постават на веб страницата на НВО.Distribute mp3 recorders to a local NGO working on palliative care issues, and help them produce monthly audio testimonials and/or interviews featuring stories and experiences of participants, for uploading to the NGO's website.
Без земјиште, тие не може да произведат ресурси за да ги прехранат своите семејства или да генерираат приходи и тоа резултира со продолжување на циклусот на сиромаштија на нивните деца.Without land, they cannot produce resources to feed their family or generate income, and this results in extending the poverty cycle to their children.
Да се произведуваат добра на еден континент и да се испорачуваат на друг има смисла само ако побаруваните добра едноставно не можат да се произведат на одредената територија.Producing goods in one continent and shipping them over to another... only makes sense if the goods in question simply cannot... be produced in the target area.
Се обидоа масовно да ја произведат и да ја дистрибуираат меѓу луѓето.They tried to mass produce and distribute it among humans.
човечкото тело реагира на надворешната околина долго време земете ги на пример болестите ако во телото ви влезе вирус, тогаш клетките ќе ви произведат антитела неколку годиниThe body remembers outside contacts. It's like vaccines: Exposure to a virus makes you produce antibodies for years.
Ние произведовме голем број на пченка, а они ги создадоа различните начини на употреба за нив..We produced a lot of corn and they came up with uses for it. Larry Johnson:
Сепак, според нашиот систем според кој победник е оној кој ќе освои најмногу гласови во една изборна единица, изборите произведоа нејасен победник, кој ќе го има мандатот на иден претседател.Nevertheless, under our first-past-the-post system, the election has produced an unambiguous winner, who has the mandate to be the next President
Ова е последниот модел што го произведоа Русите.This was the last model the Soviets produced.
Целосно оформен Патронус е најтешко да се произведи... ...но нецелосни форми можат да бидат исто така корисни во одредени ситуации.A full-bodied Patronus is the most difficult to produce... ...but shield forms can also be equally useful against a variety of opponents.
Целосно оформен Патронус е најтешко да се произведи но нецелосни форми можат да бидат исто така корисни во одредени ситуации.A full-bodied Patronus is the most difficult to produce... ...but shield forms can also be equally useful against a variety of opponents.
Кравата која го произвела овој џигер беше вегетаријанец, свињите кои завршиле во кобасиците биле вегетаријанци.The cow that produced this liver was vegetarian, the pigs that went into these sausages were vegetarian.
2 што го произвело човештвото уште од индустриската револуција.2 produced by humankind since the industrial revolution.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'produce':

None found.
Learning languages?