Пристигнува (to arrive) conjugation

Macedonian
13 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
пристигнувам
I arrive
пристигнуваш
you arrive
пристигнува
he/she/it arrives
пристигнуваме
we arrive
пристигнувате
you all arrive
пристигнуваат
they arrive
Future tense
ќе пристигнувам
I will arrive
ќе пристигнуваш
you will arrive
ќе пристигнува
he/she/it will arrive
ќе пристигнуваме
we will arrive
ќе пристигнувате
you all will arrive
ќе пристигнуваат
they will arrive
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би пристигнувал
I (masculine) would have arrived
би пристигнувала
I (feminine) would have arrived
би пристигнувал
you (masculine) would have arrived
би пристигнувала
you (feminine) would have arrived
би пристигнувал
he would have arrived
би пристигнувала
she would have arrived
би пристигнувало
it would have arrived
би пристигнувале
we would have arrived
би пристигнувале
you all would have arrived
би пристигнувале
they would have arrived
Past perfect tense
сум пристигнувал
I (masculine) have arrived
сум пристигнувала
I (feminine) have arrived
си пристигнувал
you (masculine) have arrived
си пристигнувала
you (feminine) have arrived
е пристигнувал
he has arrived
е пристигнувала
she has arrived
е пристигнувало
it has arrived
сме пристигнувале
we have arrived
сте пристигнувале
you all have arrived
сум пристигнувале
they have arrived
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
пристигнував
I was arriving
пристигнуваше
you were arriving
пристигнуваше
he/she/it was arriving
пристигнувавме
we were arriving
пристигнувавте
you all were arriving
пристигнуваа
they were arriving
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев пристигнувал
I (masculine) had arrived
бев пристигнувала
I (feminine) had arrived
беше пристигнувал
you (masculine) had arrived
беше пристигнувала
you (feminine) had arrived
беше пристигнувал
he had arrived
беше пристигнувала
she had arrived
беше пристигнувало
it had arrived
бевме пристигнувале
we had arrived
бевте пристигнувале
you all had arrived
беа пристигнувале
they had arrived
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе пристигнував
I will have arrived
ќе пристигнуваше
you will have arrived
ќе пристигнуваше
he/she/it will have arrived
ќе пристигнувавме
we will have arrived
ќе пристигнувавте
you all will have arrived
ќе пристигнуваа
they will have arrived
Past aorist tense
Imperative tense
-
пристигнувај
you arrive
-
-
пристигнувајте
you all arrive
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум пристигнувал
I (masculine) will arrive
ќе сум пристигнувала
I (feminine) will arrive
ќе си пристигнувал
you (masculine) will arrive
ќе си пристигнувала
you (feminine) will arrive
ќе е пристигнувал
he will arrive
ќе е пристигнувала
she will arrive
ќе е пристигнувало
it will arrive
ќе сме пристигнувале
we will arrive
ќе сте пристигнувале
you all will arrive
ќе сум пристигнувале
they will arrive

Examples of пристигнува

Example in MacedonianTranslation in English
Следува видео приказна за дете кое ја гледа библиотеката на камила како пристигнува, зима книга и потоа како го учи неговиот татко бројки од една од книгите која ја носи дома:Following is a video story of a child seeing the camel library arrive, taking out books and then teaching his father numbers from one of the books he takes home:
Замбискиот политичар Мајкл Сата, Патриотски фронт, пристигнува во Врховнит суд и бара пребројување на гласовите на претседателските избори во 2008 година.Zambian politician, Patriotic Front's Michael Sata, arrives at the Supreme Court in a bid to recount the 2008 presidential election.
Синтерклас пристигнува со брод во Арнхерм, ноември 2011 година, од Бас Боерман (CC-BY-NC)Sinterklaas arrives by boat in Arnhem, November 2011, by Bas Boerman (CC-BY-NC)
Оди двапати дневно во поштенскиот уред во Порво за поштата на Терек, која пристигнува по специјална испорака.Goes to the Porvoo post office twice a day for Terek's mail which arrives general delivery.
Поништено,мртво,зграбено пристигнува во лош момент "Rollback, dead, caught, arrived at a bad moment.
Секогаш пристигнувам во последен момент.I always arrive just in the nick of time.
Фри шопот е отворен, а ние пристигнуваме во Киел...Our duty free store is open and we arrive at the Kiel ...
Многу луѓе пристигнуваат од рурална област во Ел Алто и се населуваат каде можат.A lot of people arrive from rural area to El Alto and establish wherever they can.
Нови инструкции пристигнуваат секој ден преку меилови, преку кои се специфицира што да се објави и каде да се објави, се со цел да се подржи кампањата на Путин во време на војна и економска криза.Fresh instructions arrive every day in emails, specifying what to say and where to post it, all with the aim of bolstering Putin’s presidency amidst war and economic crisis.
Имигранти од Мјанмар и Бангладеш пристигнуваат во Лангса, Источен Ацех во Индонезија.Immigrants from Myanmar and Bangladesh arrive in Langsa, East Aceh in Indonesia.
Доаѓаат огромни количини на пари, пристигнуваат се повеќе и повеќе засилувања меѓутоа епидемијата полека се шири секој ден....Huge amounts of money are coming in, more and more reinforcements arrive and still the epidemic wins more ground every day.... Follow our in-depth coverage: The Struggle to #StopEbola in West Africa
Првите гости почнаа да пристигнуваат пред еден час,... ...и дочекани се во атмосфера дворска забава,... ...која е организирана за да ги забавува,... ...додека другите го проверуваа силното обезбедување.The first dignitaries started to arrive about an hour ago, greeted with a sort of garden-party atmosphere, which was designed to entertain them, - as the others traversed the rigid security. - [Alarm Wails]
Според блогот A REPÜLÉS Szakmai (професионалниот блог на авијацијата), Малев за последен пат слета во Будимпешта во петок во 08:46 според универзално време (09:46 наутро во Унгарија), пристигнувајќи од Хелсинки.According to A REPÜLÉS Szakmai blog (THE AVIATION Professional blog) , the last Malév flight landed in Budapest on Friday at 08:46 UTC (09:46 AM in Hungary), arriving from Helsinki.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'arrive':

None found.
Learning languages?