Приспособи (to adjust) conjugation

Macedonian
8 examples
This verb can also mean the following: adapt

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
приспособам
I adjust
приспособиш
you adjust
приспособи
he/she/it adjusts
приспособиме
we adjust
приспособите
you all adjust
приспособат
they adjust
Future tense
ќе приспособам
I will adjust
ќе приспособиш
you will adjust
ќе приспособи
he/she/it will adjust
ќе приспособиме
we will adjust
ќе приспособите
you all will adjust
ќе приспособат
they will adjust
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би приспособил
I (masculine) would have adjusted
би приспособила
I (feminine) would have adjusted
би приспособил
you (masculine) would have adjusted
би приспособила
you (feminine) would have adjusted
би приспособил
he would have adjusted
би приспособила
she would have adjusted
би приспособило
it would have adjusted
би приспособиле
we would have adjusted
би приспособиле
you all would have adjusted
би приспособиле
they would have adjusted
Past perfect tense
сум приспособил
I (masculine) have adjusted
сум приспособила
I (feminine) have adjusted
си приспособил
you (masculine) have adjusted
си приспособила
you (feminine) have adjusted
е приспособил
he has adjusted
е приспособила
she has adjusted
е приспособило
it has adjusted
сме приспособиле
we have adjusted
сте приспособиле
you all have adjusted
сум приспособиле
they have adjusted
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
приспособев
I was adjusting
приспособеше
you were adjusting
приспособеше
he/she/it was adjusting
приспособевме
we were adjusting
приспособевте
you all were adjusting
приспособеа
they were adjusting
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев приспособил
I (masculine) had adjusted
бев приспособила
I (feminine) had adjusted
беше приспособил
you (masculine) had adjusted
беше приспособила
you (feminine) had adjusted
беше приспособил
he had adjusted
беше приспособила
she had adjusted
беше приспособило
it had adjusted
бевме приспособиле
we had adjusted
бевте приспособиле
you all had adjusted
беа приспособиле
they had adjusted
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе приспособев
I will have adjusted
ќе приспособеше
you will have adjusted
ќе приспособеше
he/she/it will have adjusted
ќе приспособевме
we will have adjusted
ќе приспособевте
you all will have adjusted
ќе приспособеа
they will have adjusted
Past aorist tense
приспособив
I adjusted
приспособи
you adjusted
приспособи
he/she/it adjusted
приспособивме
we adjusted
приспособивте
you all adjusted
приспособија
they adjusted
Imperative tense
-
приспособи
you adjust
-
-
приспособете
you all adjust
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум приспособел
I (masculine) will adjust
ќе сум приспособела
I (feminine) will adjust
ќе си приспособел
you (masculine) will adjust
ќе си приспособела
you (feminine) will adjust
ќе е приспособел
he will adjust
ќе е приспособела
she will adjust
ќе е приспособело
it will adjust
ќе сме приспособеле
we will adjust
ќе сте приспособеле
you all will adjust
ќе сум приспособеле
they will adjust
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
приспособен
adjusting
adjusting
adjusting
приспособел
adjusting
приспособела
adjusting
приспособело
adjusting
приспособеле
adjusting
приспособил
adjusted
приспособила
adjusted
приспособило
adjusted
приспособиле
adjusted

Examples of приспособи

Example in MacedonianTranslation in English
Всушност се обидов да се приспособам на големината на бакнежот.I actually--I tried to adjust to the kiss size.
Ако некој ме предупредеше на прост англиски колку тешко ќе му биде враќањето дома, дека треба да ги приспособам моите очекувања...If someone had actually warned me in plain English how hard coming home would be for him, that I'd need to adjust my expectations...
Ако цифрата не ви одговара, ќе ја приспособиме.If the fee bothers you, we'll adjust it.
Во меѓувреме, може да ги приспособите штрафовите на зумот?In the meantime, could you tighten the adjusting screws on the sight?
Би сакала да кажам, дали станува збор за скокање од зграда или да неможеш да си приуштиш тула луѓето можат да се приспособат на тие работи!I'd like to say, be it jumping from the building or not able to afford a brick, people can adjust to (those things)!
Судска наредба? Не, не... Тие се добри момци, само имаат проблем да се приспособат.Court order... no no no, these guys are good guys they're just having problems adjusting.
Тие се добри момци, само имаат проблем да се приспособат.They're just having problems adjusting.
Вашите коски ќе се приспособат.You're young. Your bones will readjust.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'adjust':

None found.
Learning languages?