Прибира (to gather) conjugation

Macedonian
3 examples
This verb can also mean the following: bring back home, bring

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
прибирам
I gather
прибираш
you gather
прибира
he/she/it gathers
прибираме
we gather
прибирате
you all gather
прибираат
they gather
Future tense
ќе прибирам
I will gather
ќе прибираш
you will gather
ќе прибира
he/she/it will gather
ќе прибираме
we will gather
ќе прибирате
you all will gather
ќе прибираат
they will gather
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би прибирал
I (masculine) would have gathered
би прибирала
I (feminine) would have gathered
би прибирал
you (masculine) would have gathered
би прибирала
you (feminine) would have gathered
би прибирал
he would have gathered
би прибирала
she would have gathered
би прибирало
it would have gathered
би прибирале
we would have gathered
би прибирале
you all would have gathered
би прибирале
they would have gathered
Past perfect tense
сум прибирал
I (masculine) have gathered
сум прибирала
I (feminine) have gathered
си прибирал
you (masculine) have gathered
си прибирала
you (feminine) have gathered
е прибирал
he has gathered
е прибирала
she has gathered
е прибирало
it has gathered
сме прибирале
we have gathered
сте прибирале
you all have gathered
сум прибирале
they have gathered
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
прибирав
I was gathering
прибираше
you were gathering
прибираше
he/she/it was gathering
прибиравме
we were gathering
прибиравте
you all were gathering
прибираа
they were gathering
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев прибирал
I (masculine) had gathered
бев прибирала
I (feminine) had gathered
беше прибирал
you (masculine) had gathered
беше прибирала
you (feminine) had gathered
беше прибирал
he had gathered
беше прибирала
she had gathered
беше прибирало
it had gathered
бевме прибирале
we had gathered
бевте прибирале
you all had gathered
беа прибирале
they had gathered
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе прибирав
I will have gathered
ќе прибираше
you will have gathered
ќе прибираше
he/she/it will have gathered
ќе прибиравме
we will have gathered
ќе прибиравте
you all will have gathered
ќе прибираа
they will have gathered
Past aorist tense
Imperative tense
-
прибирај
you gather
-
-
прибирајте
you all gather
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум прибирал
I (masculine) will gather
ќе сум прибирала
I (feminine) will gather
ќе си прибирал
you (masculine) will gather
ќе си прибирала
you (feminine) will gather
ќе е прибирал
he will gather
ќе е прибирала
she will gather
ќе е прибирало
it will gather
ќе сме прибирале
we will gather
ќе сте прибирале
you all will gather
ќе сум прибирале
they will gather
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
прибиран
gathering
прибирајќи
gathering
прибирање
gathering
прибирал
gathering
прибирала
gathering
прибирало
gathering
прибирале
gathering
gathered
gathered
gathered
gathered

Examples of прибира

Example in MacedonianTranslation in English
Информациите кои ги прибираме за овој тип на проверка на досие се строго доверливи.The information that we gather for these types of background checks is strictly confidential.
Се состои од 48-часовно прибирање идеи, луѓе и дигитални алатки наменети за кеирање нови веб-базирани и мобилни решенија чија цел е да го подобрат учењето меѓу основците и средношколците во Нигерија.“.Tech in Education is a 48hr gathering of ideas, people and digital tools aimed at creating novel web and mobile solutions to improve learning amongst primary and secondary school students in Nigeria."
На 30 март, конгресот на Перу гласаше за отстранување на премиерката Ана Хара Веласкез, на кое претходеше неодамнешното обелоденување на незаконско прибирање податоци од страна на државната служба за безбедност, позната како (DINI) - Дирекција за национална интелигенција.On March 30, Peru's Congress voted to censure Prime Minster Ana Jara Velásquez, in the wake of recent disclosures of inappropriate information-gathering by the country's intelligence agency, known as the Dirección Nacional de Inteligencia (DINI).

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

пребира
be picky
примора
compel
продира
penetrate

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'gather':

None found.
Learning languages?