Пофали (to praise) conjugation

Macedonian
7 examples
This verb can also mean the following: laud, commend

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
пофалам
I praise
пофалиш
you praise
пофали
he/she/it praises
пофалиме
we praise
пофалите
you all praise
пофалат
they praise
Future tense
ќе пофалам
I will praise
ќе пофалиш
you will praise
ќе пофали
he/she/it will praise
ќе пофалиме
we will praise
ќе пофалите
you all will praise
ќе пофалат
they will praise
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би пофалил
I (masculine) would have praised
би пофалила
I (feminine) would have praised
би пофалил
you (masculine) would have praised
би пофалила
you (feminine) would have praised
би пофалил
he would have praised
би пофалила
she would have praised
би пофалило
it would have praised
би пофалиле
we would have praised
би пофалиле
you all would have praised
би пофалиле
they would have praised
Past perfect tense
сум пофалил
I (masculine) have praised
сум пофалила
I (feminine) have praised
си пофалил
you (masculine) have praised
си пофалила
you (feminine) have praised
е пофалил
he has praised
е пофалила
she has praised
е пофалило
it has praised
сме пофалиле
we have praised
сте пофалиле
you all have praised
сум пофалиле
they have praised
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
пофалев
I was praising
пофалеше
you were praising
пофалеше
he/she/it was praising
пофалевме
we were praising
пофалевте
you all were praising
пофалеа
they were praising
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев пофалил
I (masculine) had praised
бев пофалила
I (feminine) had praised
беше пофалил
you (masculine) had praised
беше пофалила
you (feminine) had praised
беше пофалил
he had praised
беше пофалила
she had praised
беше пофалило
it had praised
бевме пофалиле
we had praised
бевте пофалиле
you all had praised
беа пофалиле
they had praised
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе пофалев
I will have praised
ќе пофалеше
you will have praised
ќе пофалеше
he/she/it will have praised
ќе пофалевме
we will have praised
ќе пофалевте
you all will have praised
ќе пофалеа
they will have praised
Past aorist tense
пофалив
I praised
пофали
you praised
пофали
he/she/it praised
пофаливме
we praised
пофаливте
you all praised
пофалија
they praised
Imperative tense
-
пофали
you praise
-
-
пофалете
you all praise
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум пофалел
I (masculine) will praise
ќе сум пофалела
I (feminine) will praise
ќе си пофалел
you (masculine) will praise
ќе си пофалела
you (feminine) will praise
ќе е пофалел
he will praise
ќе е пофалела
she will praise
ќе е пофалело
it will praise
ќе сме пофалеле
we will praise
ќе сте пофалеле
you all will praise
ќе сум пофалеле
they will praise
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
пофален
praising
praising
praising
пофалел
praising
пофалела
praising
пофалело
praising
пофалеле
praising
пофалил
praised
пофалила
praised
пофалило
praised
пофалиле
praised

Examples of пофали

Example in MacedonianTranslation in English
Откако Њујорк Тајмс ги пофали Лајвстејшн, интернет страницата english.aljazeera.net и Фејсбук страницата на каналот, голем број на Американци сакаат каналот да стане дел од нивните кабелски пакети.From the New York Times, which praisedLivestation, english.aljazeera.net, or the channel’s Facebook page), a contingent of Americans are fighting for the channel to become a part of their cable packages.
Сара Раслан го пофали говорот, велејќи:Sarah Raslan praised the speech saying:
Меѓународната заедница го пофали потпишаниот договорот.The international community has praised the signed agreement.
И додека авторот го пофали модерниот турски Истанбул како космополитска туристичка дестинација, овој напис го опишуваше настанот претежно од гледна точка на опсадените христијани.Even though the author praised modern Turkish Istanbul as a cosmopolitan tourist hot-spot, this extensive article described the event mainly from the viewpoint of the besieged Christians.
'Khmerization' го пофали спотот:Khmerization praises the video:
Да ја пофалиме новава технологија.Let us praise this new technology.
Неколку блогери исто така го пофалија интервјуто на македонскиот режисер Милчо Манчевски , дадено за грчкиот весник Елефтеротипија, и поставија линкови до преводите на англиски.A number of bloggers also praised the interview of the Macedonian director Milcho Manchevski , given to the Greek newspaper Eleftherotypia, and posted links to its English translations.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

исфали
praise lavishly
побели
turn white
погали
stroke
посоли
salt

Similar but longer

испофали
praise lavishly

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'praise':

None found.
Learning languages?