Потпишува (to sign) conjugation

Macedonian
39 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
потпишувам
I sign
потпишуваш
you sign
потпишува
he/she/it signs
потпишуваме
we sign
потпишувате
you all sign
потпишуваат
they sign
Future tense
ќе потпишувам
I will sign
ќе потпишуваш
you will sign
ќе потпишува
he/she/it will sign
ќе потпишуваме
we will sign
ќе потпишувате
you all will sign
ќе потпишуваат
they will sign
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би потпишувал
I (masculine) would have signed
би потпишувала
I (feminine) would have signed
би потпишувал
you (masculine) would have signed
би потпишувала
you (feminine) would have signed
би потпишувал
he would have signed
би потпишувала
she would have signed
би потпишувало
it would have signed
би потпишувале
we would have signed
би потпишувале
you all would have signed
би потпишувале
they would have signed
Past perfect tense
сум потпишувал
I (masculine) have signed
сум потпишувала
I (feminine) have signed
си потпишувал
you (masculine) have signed
си потпишувала
you (feminine) have signed
е потпишувал
he has signed
е потпишувала
she has signed
е потпишувало
it has signed
сме потпишувале
we have signed
сте потпишувале
you all have signed
сум потпишувале
they have signed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
потпишував
I was signing
потпишуваше
you were signing
потпишуваше
he/she/it was signing
потпишувавме
we were signing
потпишувавте
you all were signing
потпишуваа
they were signing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев потпишувал
I (masculine) had signed
бев потпишувала
I (feminine) had signed
беше потпишувал
you (masculine) had signed
беше потпишувала
you (feminine) had signed
беше потпишувал
he had signed
беше потпишувала
she had signed
беше потпишувало
it had signed
бевме потпишувале
we had signed
бевте потпишувале
you all had signed
беа потпишувале
they had signed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе потпишував
I will have signed
ќе потпишуваше
you will have signed
ќе потпишуваше
he/she/it will have signed
ќе потпишувавме
we will have signed
ќе потпишувавте
you all will have signed
ќе потпишуваа
they will have signed
Past aorist tense
Imperative tense
-
потпишувај
you sign
-
-
потпишувајте
you all sign
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум потпишувал
I (masculine) will sign
ќе сум потпишувала
I (feminine) will sign
ќе си потпишувал
you (masculine) will sign
ќе си потпишувала
you (feminine) will sign
ќе е потпишувал
he will sign
ќе е потпишувала
she will sign
ќе е потпишувало
it will sign
ќе сме потпишувале
we will sign
ќе сте потпишувале
you all will sign
ќе сум потпишувале
they will sign
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
потпишуван
signing
потпишувајќи
signing
потпишување
signing
потпишувал
signing
потпишувала
signing
потпишувало
signing
потпишувале
signing
signed
signed
signed
signed

Examples of потпишува

Example in MacedonianTranslation in English
Договорот се потпишува во присуство на нотар (потребно е да се плати за нотарот сума од 150 хривнии ).The agreement is signed in the presence of a notary public (the notary public service fee is 150 hryvnias ).
Нека не се потпишува за нивно одржување.Make sure he signs them out from maintenance.
Најдобри алатки, лопати. Нека не се потпишува за нивно одржување.Make sure he signs them out from maintenance.
Таа ги потпишува сите нејзини писма бидејќи таа...She signs all of her letters with that.
-Што потпишува сега?Sign them both. - What's he signing now?
Тогаш не потпишувамI sign nothing, then.
Сакам да ги потпишувам моите погодоци .No, but i want to leave a signature.
На газовите не се потпишувам. Се зезам.You want me to sign your shirt or your forehead?
Ќе се потпишувам како Корделија.I'll sign my letters "Cordelia"
- Не потпишувам автограми.- I don't sign autographs.
Немаше да бидеш каде што си сега, да потпишуваш автограми.You wouldn 't be where you are now, standing there, signing autographs.
Освен кога ги потпишуваш моите чекови?Except maybe when you're signing checks?
Ако победам, потпишуваш.I win, you sign.
На кој му е гајле како се потпишуваш?Who cares what you sign?
Ние не сакаме повеќе да потпишуваме бланко чекови на политичките партии.We don't want to sign blank cheques to political parties anymore.
Ќе потпишуваме се,се ќе доведеме до апсурд, до бесмисленост.We'll sign everything, we'll bring it to absurdity, to absolute nonsense.
Треба да ги прочитате за да знаете што потпишувате.You should read them so you know what you're signing.
Били Едвардс зборува во автобусот дека и кога многу сте пијани, Вие сте пријателски настроени и се потпишувате на бејзбол топчиња, и не ви е тешко.Billy Edwards on my bus says that when you get really drunk, you get friendly and you sign baseballs without bitching about it.
Дали имате навика,да потпишувате работи без да ги прегледате?Are you in the habit of signing things without looking at them?
-Па, потпишувате со бендот?- So, you're signing the band? - [Groans]
Бакнувате книга, потпишувате заклетва, и Вие сте Крал.Kiss the bοοk, sign the οath, and yοu're King.
Исто така имаше барања за дискусии на шпански јазик, и објавен е преводот на петицијата која што ја потпишуваат.There have also been requests for discussion threads in Spanish, and a translation of the petition they are signing has been posted.
Тие потпишуваат договор за нашите услуги, но ако не ја извршат работата за кои се повикани, девојките ни плаќаат нас.They sign a contract with us for personal services... ... and they pay us so much for each call, and the girls pay us. - They show you proof of their age?
Не го потпишуваат договорот.- They don't want to sign the agreement.
Ти се потпишуваат автограми вечерва, Џеки?- Why? Do you feel like signing some autographs tonight, Jackie?
Само еднаш беше различно- кога ги потпишував документите во собата влезе Ромка заедно со нејзиниот маж и почна да удира по масата: „Дајте ми работа!Just once it was different - when I was signing the papers a Gypsy woman broke into the room with her husband and started hitting the table: "Give me a job!
Не потпишувајNot sign.
Не потпишувај.Don't sign.
Не потпишувај ништо пред да ти се јавам.Don't be signing off on nothing till I get back to you.
Никогаш не потпишувај предбрачен договор.Never sign a prenup.
"Ако не разбираш, не потпишувај"."If in doubt, don't sign."
Па, тогаш не потпишувајте.Well, then don't sign it.
Во Перу, официјалното потпишување на Одлуката 003 на 15 април, која дозволува увоз на генетски модифицирани (ГМ) семиња во земјата, продолжува да разгорува дебата меѓу оние во чија корист е генералната употреба на генетско модифицирани организми (ГМО) и оние кои се плашат од нејзината штетност на биодиверзитетот во земјата и здравјето на нејзините луѓе.In Peru, the official signing of Decree 003 on April 15, which permits the import of genetically modified (GM) seeds into the country, continues to generate debate between those in favor of the widespread use of genetically modified organisms (GMOs) and those who fear it would be harmful to the country's biodiversity and the health of its people.
Начини на кои може да се инволвирате како што е потпишување петиција, вклучување во некоја асоцијација, или контакти со политичарот или соодветните политичари.Ways to get involved such as signing a petition, involvement in an association, or contact with the politician or politicians concerned.
Таа е тука истиот викенд за потпишување книги.She's in town that same weekend for a book signing.
Пред околу една година. Дојде на едно мое потпишување овде.She came to a signing in Nightmute.
Неколку години подоцна, тој фин млад човек од англија Тргнал дома да го види својот син и потпишувал некои автограми.Some years later, that nice young man from England was on his way home to see his little boy and was signing some autographs.
Неколку години подоцна, тој фин млад човек од англија Тргнал дома да го види својот син и потпишувал некои автограми. Без некоја одредена причина, некој го застрелал.Some years later, that nice young man from England was on his way home to see his little boy and was signing some autographs, and for no particular reason at all, somebody shot him.
Дотолку повеќе што пратеникот Тин Маунг У изјави дека дел од луѓето, што ја потпишале петицијата, можеби не знаеле што потпишувале.Moreover, some of the people who wrote their names, says MP Tin Maung Oo, might not have fully understood what they were signing.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

припишува
ascribe

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'sign':

None found.
Learning languages?