Понижува (to humiliate) conjugation

Macedonian
18 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
понижувам
I humiliate
понижуваш
you humiliate
понижува
he/she/it humiliates
понижуваме
we humiliate
понижувате
you all humiliate
понижуваат
they humiliate
Future tense
ќе понижувам
I will humiliate
ќе понижуваш
you will humiliate
ќе понижува
he/she/it will humiliate
ќе понижуваме
we will humiliate
ќе понижувате
you all will humiliate
ќе понижуваат
they will humiliate
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би понижувал
I (masculine) would have humiliated
би понижувала
I (feminine) would have humiliated
би понижувал
you (masculine) would have humiliated
би понижувала
you (feminine) would have humiliated
би понижувал
he would have humiliated
би понижувала
she would have humiliated
би понижувало
it would have humiliated
би понижувале
we would have humiliated
би понижувале
you all would have humiliated
би понижувале
they would have humiliated
Past perfect tense
сум понижувал
I (masculine) have humiliated
сум понижувала
I (feminine) have humiliated
си понижувал
you (masculine) have humiliated
си понижувала
you (feminine) have humiliated
е понижувал
he has humiliated
е понижувала
she has humiliated
е понижувало
it has humiliated
сме понижувале
we have humiliated
сте понижувале
you all have humiliated
сум понижувале
they have humiliated
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
понижував
I was humiliating
понижуваше
you were humiliating
понижуваше
he/she/it was humiliating
понижувавме
we were humiliating
понижувавте
you all were humiliating
понижуваа
they were humiliating
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев понижувал
I (masculine) had humiliated
бев понижувала
I (feminine) had humiliated
беше понижувал
you (masculine) had humiliated
беше понижувала
you (feminine) had humiliated
беше понижувал
he had humiliated
беше понижувала
she had humiliated
беше понижувало
it had humiliated
бевме понижувале
we had humiliated
бевте понижувале
you all had humiliated
беа понижувале
they had humiliated
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе понижував
I will have humiliated
ќе понижуваше
you will have humiliated
ќе понижуваше
he/she/it will have humiliated
ќе понижувавме
we will have humiliated
ќе понижувавте
you all will have humiliated
ќе понижуваа
they will have humiliated
Past aorist tense
Imperative tense
-
понижувај
you humiliate
-
-
понижувајте
you all humiliate
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум понижувал
I (masculine) will humiliate
ќе сум понижувала
I (feminine) will humiliate
ќе си понижувал
you (masculine) will humiliate
ќе си понижувала
you (feminine) will humiliate
ќе е понижувал
he will humiliate
ќе е понижувала
she will humiliate
ќе е понижувало
it will humiliate
ќе сме понижувале
we will humiliate
ќе сте понижувале
you all will humiliate
ќе сум понижувале
they will humiliate
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
понижуван
humiliating
понижувајќи
humiliating
понижување
humiliating
понижувал
humiliating
понижувала
humiliating
понижувало
humiliating
понижувале
humiliating
humiliated
humiliated
humiliated
humiliated

Examples of понижува

Example in MacedonianTranslation in English
Како дел од онлајн кампањата на Фејсбук со цел да кажат, „Да се биде жена не значи да се биде инструмент за да се казнува или понижува некој“, неколкумина ирански мажи се фотографираа облечени како жени.Online, several Kurdish men have photographed themselves dressed as women as part of a Facebook campaign to say, "Being a woman is not an instrument to punish or humiliate anybody."
Ме понижува само со допир.- It humiliated me with playing me.
Не сфаќаме колкава привилегија е да остариме со некој кој не те тера да извршиш самоубиство или не те понижува.We don't realize what a privilege it is to grow old with someone... ...someone who doesn't drive you to commit murder. Or doesn't humiliate you beyond repair.
Љубовта те понижува.Love humiliates you.
Те понижува, кастрира...He's humiliated you, emasculated you.
Никогаш веќе нема да се понижувам пред таа женска.l won't be humiliated by her again.
- Нема да ти дозволам да ме понижуваш додека...I'm not going to stand here so you can humiliate me
Па, кога веќе ќе понижуваме некој, нека тој биде од ЛА полиција.Well, as long as we're gonna humiliate someone... might as well be LAPD.
Морате да ги понижувате противниците.No, you have to humiliate your opponent.
* Да ги поразиме сите оние кои измачуваат, убиваат и ги понижуваат луѓето* To overthrow all those who torture and kill people, and humiliate them
Секој пат кога излегувам ме понижуваат.Every time I go out, I'm humiliated.
Знаеш ли како е да те нарекуваат чудовиште, да те понижуваат ден за ден, се додека самопочитта ти е толку ниска, што би кружела цел километар... само за да избегнеш да се видиш во огледало?Do you know what it feels like to be called a freak, to be humiliated day in, day out until your self-esteem is so low, you'd -- you'd walk a mile out of your way just to avoid looking in a mirror?
Ќе ги научам да ме понижуваат.I'll teach them to humiliate me.
И се гледам, гледам како ме понижуваат.And I'm looking at meself, I'm looking at meself being humiliated.
Се забавуваш понижувајќи ме, без никаква причина?Are you having a good time humiliating me like this for no damn reason at all?
Навредувајќи и понижувајќи ме мене, тој те навреди и те понижи тебе!By insulting and humiliating me, he insulted and humiliated you!
Ракетен научник. Какво понижување.A rocket scientist, how humiliating.
Значи само малку понижување?So this is about humiliating me?

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

покажува
show
положува
place

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'humiliate':

None found.
Learning languages?