Позајмува (to borrow) conjugation

Macedonian
28 examples
This verb can also mean the following: lend

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
позајмувам
I borrow
позајмуваш
you borrow
позајмува
he/she/it borrows
позајмуваме
we borrow
позајмувате
you all borrow
позајмуваат
they borrow
Future tense
ќе позајмувам
I will borrow
ќе позајмуваш
you will borrow
ќе позајмува
he/she/it will borrow
ќе позајмуваме
we will borrow
ќе позајмувате
you all will borrow
ќе позајмуваат
they will borrow
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би позајмувал
I (masculine) would have borrowed
би позајмувала
I (feminine) would have borrowed
би позајмувал
you (masculine) would have borrowed
би позајмувала
you (feminine) would have borrowed
би позајмувал
he would have borrowed
би позајмувала
she would have borrowed
би позајмувало
it would have borrowed
би позајмувале
we would have borrowed
би позајмувале
you all would have borrowed
би позајмувале
they would have borrowed
Past perfect tense
сум позајмувал
I (masculine) have borrowed
сум позајмувала
I (feminine) have borrowed
си позајмувал
you (masculine) have borrowed
си позајмувала
you (feminine) have borrowed
е позајмувал
he has borrowed
е позајмувала
she has borrowed
е позајмувало
it has borrowed
сме позајмувале
we have borrowed
сте позајмувале
you all have borrowed
сум позајмувале
they have borrowed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
позајмував
I was borrowing
позајмуваше
you were borrowing
позајмуваше
he/she/it was borrowing
позајмувавме
we were borrowing
позајмувавте
you all were borrowing
позајмуваа
they were borrowing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев позајмувал
I (masculine) had borrowed
бев позајмувала
I (feminine) had borrowed
беше позајмувал
you (masculine) had borrowed
беше позајмувала
you (feminine) had borrowed
беше позајмувал
he had borrowed
беше позајмувала
she had borrowed
беше позајмувало
it had borrowed
бевме позајмувале
we had borrowed
бевте позајмувале
you all had borrowed
беа позајмувале
they had borrowed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе позајмував
I will have borrowed
ќе позајмуваше
you will have borrowed
ќе позајмуваше
he/she/it will have borrowed
ќе позајмувавме
we will have borrowed
ќе позајмувавте
you all will have borrowed
ќе позајмуваа
they will have borrowed
Past aorist tense
Imperative tense
-
позајмувај
you borrow
-
-
позајмувајте
you all borrow
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум позајмувал
I (masculine) will borrow
ќе сум позајмувала
I (feminine) will borrow
ќе си позајмувал
you (masculine) will borrow
ќе си позајмувала
you (feminine) will borrow
ќе е позајмувал
he will borrow
ќе е позајмувала
she will borrow
ќе е позајмувало
it will borrow
ќе сме позајмувале
we will borrow
ќе сте позајмувале
you all will borrow
ќе сум позајмувале
they will borrow
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
позајмуван
borrowing
позајмувајќи
borrowing
позајмување
borrowing
позајмувал
borrowing
позајмувала
borrowing
позајмувало
borrowing
позајмувале
borrowing
borrowed
borrowed
borrowed
borrowed

Examples of позајмува

Example in MacedonianTranslation in English
Владата на САД го изгуби својот кредибилитет затоа позајмува малку од мојот.The U.S. government has lost its credibility so it's borrowing some of mine.
Сега да замислиме како некој влегува во таа банка и позајмува 9 милијарди свежо создадени долари.Now let's assume that somebody walks into this bank and borrows the newly available nine billion dollars.
Кога владата позајмува пари од Федералниот Трезор, или кога тоа го прави некоја личност, во поголемиот дел од случаевите парите се враќаат со огромна камата.When the government borrows money from the FED, or when a person borrows money from a bank, it almost always has to be payed back with a crude interest.
-Уште полошо: позајмува.- Worse, he's borrowing it.
И позајмува палта?And he borrows coats?
Само ја позајмувам.I borrowed his powers.
Барем не сум алчна и безмилосна... ...па да позајмувам милион долари од лихвари.At least I'm not greedy and reckless... ...borrowing a million from loan sharks...
И позајмувам пари за тревка!I borrow money for my weed!
-Не требаше да позајмувам без да те прашам, но... навистина ми требаше и... го сакав само за една вечер.I shouldn't borrow things without asking, but I really needed it, and I thought you'd say no. - I only wanted it for one night.
Ќе ми го позајмуваш од време на време.Maybe you'll let me borrow it from time to time.
Ако го оставеше да ти купи нешто на старо, сега ќе го возеше тоа, неместо да го позајмуваш на мајка ти.You'd have let him buy you a clunker you'd be driving now, instead of borrowing Mom's hooptie.
А, тогаш, конечно, кога нема да остане ништо кога нема да можеш да позајмуваш од банката или да купиш пакет со алкохол ќе го срушиш локалот. Ќе запалиш кибрит.Then finally, when there's nothing left when you can't borrow another buck from the bank you bust thejoint out.
Земајќи ги остатоците од мене немаш живот освен оној што го позајмуваш од мене!Dining on my leftovers no life except the one you borrowed from me!
Можеш да го позајмуваш.You can borrow.
Само го позајмуваме.We're borrowin' it.
Само го позајмуваме возилото како би го фатиле бродот за Париз. Известете ги властите за тоа.We're borrowing this vehicle to catch our ship to Paris, if someone could inform the appropriate authorities.
Не крадеме, позајмуваме.We're not stealing, we're borrowing.
И ја позајмуваме.And we're borrowing.
Кога позајмувате пари, мора да вратите повеќе од она што сте го позајмиле, што значи дека вие, всушност создавате пари од ништо што, повторно, мора да биде опслужено со создавање уште повеќе пари.When you borrow money, you have to pay back more... than you borrowed, which means that you, in effect... create money out of thin air... again, which has to be serviced by creating still more money.
Така секој пат кога позајмувате пари од банка, без оглед дали е во прашање стембен кредит, ќеш кредит или кредитна картичка, парите кои вам ќе ви бидат дадена, не се само фалсификат, туку се и незаконит облик на "консидерација", односно сопственост.For every time you borrow money from a bank, whether it is a mortgage loan or a credit card charge, the money given to you is not only counterfeit, it is a illegitimate form of consideration.
Родителите кои не сакаат нивните деца да ги читаат овие книги ја имаат можноста да не ги позајмуваат, рекоа тие.Parents who don't want their children reading these books have the option of not borrowing them, they said.
Наскоро не можеа доволно брзо да ви најдат пари и неколку месеци подоцна немаа свои да ви позајмат така да почнаа да позајмуваат пари од Мекер.It was the easiest money they'd known. Soon they couldn't give you their money fast enough. A few months later they didn't have enough of their own to lend, so they started to borrow money off Macha.
Потрошувачите да позајмуваат пари со одредена камата за да создадат повеќе пари и очигледно, тоа не е возможно на ограничена планета.Consumers to borrow money at interest... to generate more money and obviously, that's not possible... on a finite planet.
И додека ние ги имаме видено помагањата на корпорациите и банките од страна на владите... кои, секако, комично ги позајмуваат нивните пари од банките за почеток.And while we have seen the bailouts of... corporations and banks by governments... which, of course, comically borrow... their money from banks to begin with.
Аха, значи сакаш да плаќаш алиментација позајмувајќи пари од мене за да пушиш трева?Just so I'm clear: You want to pay child support by borrowing money from me so you can buy pot?
-Тоа ти го нарекуваш позајмување?- You call that borrowing?!
Според тебе и брат ми тоа се вика позајмување.According to you and my brother... it's called borrowing.
Стоп за позајмување проблеми врз основа на басна.Stop borrowing trouble based on a fable.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'borrow':

None found.
Learning languages?