Погребува (to bury) conjugation

Macedonian
7 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
погребувам
I bury
погребуваш
you bury
погребува
he/she/it buries
погребуваме
we bury
погребувате
you all bury
погребуваат
they bury
Future tense
ќе погребувам
I will bury
ќе погребуваш
you will bury
ќе погребува
he/she/it will bury
ќе погребуваме
we will bury
ќе погребувате
you all will bury
ќе погребуваат
they will bury
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би погребувал
I (masculine) would have buried
би погребувала
I (feminine) would have buried
би погребувал
you (masculine) would have buried
би погребувала
you (feminine) would have buried
би погребувал
he would have buried
би погребувала
she would have buried
би погребувало
it would have buried
би погребувале
we would have buried
би погребувале
you all would have buried
би погребувале
they would have buried
Past perfect tense
сум погребувал
I (masculine) have buried
сум погребувала
I (feminine) have buried
си погребувал
you (masculine) have buried
си погребувала
you (feminine) have buried
е погребувал
he has buried
е погребувала
she has buried
е погребувало
it has buried
сме погребувале
we have buried
сте погребувале
you all have buried
сум погребувале
they have buried
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
погребував
I was burying
погребуваше
you were burying
погребуваше
he/she/it was burying
погребувавме
we were burying
погребувавте
you all were burying
погребуваа
they were burying
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев погребувал
I (masculine) had buried
бев погребувала
I (feminine) had buried
беше погребувал
you (masculine) had buried
беше погребувала
you (feminine) had buried
беше погребувал
he had buried
беше погребувала
she had buried
беше погребувало
it had buried
бевме погребувале
we had buried
бевте погребувале
you all had buried
беа погребувале
they had buried
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе погребував
I will have buried
ќе погребуваше
you will have buried
ќе погребуваше
he/she/it will have buried
ќе погребувавме
we will have buried
ќе погребувавте
you all will have buried
ќе погребуваа
they will have buried
Past aorist tense
Imperative tense
-
погребувај
you bury
-
-
погребувајте
you all bury
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум погребувал
I (masculine) will bury
ќе сум погребувала
I (feminine) will bury
ќе си погребувал
you (masculine) will bury
ќе си погребувала
you (feminine) will bury
ќе е погребувал
he will bury
ќе е погребувала
she will bury
ќе е погребувало
it will bury
ќе сме погребувале
we will bury
ќе сте погребувале
you all will bury
ќе сум погребувале
they will bury
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
погребуван
burying
погребувајќи
burying
погребување
burying
погребувал
burying
погребувала
burying
погребувало
burying
погребувале
burying
buried
buried
buried
buried

Examples of погребува

Example in MacedonianTranslation in English
Но ниеден родител не треба да го погребува своето дете.But no parent should have to bury their child.
За да ги ловувам и да ги погребувам.To hunt them and then bury them.
Сакаш ли нешто за подмачкување, за да се самозадоволиш. Додека погребуваш жив човек?You want some personal lubrication so you can pleasure yourself while you bury a human being alive?
Не е цивилизирано да не ги погребуваме.Be uncivilized not to bury them.
Ние ги погребуваме мртвите.We bury our dead.
Додека тие копилиња го погребуваат Лемарк, ние ќе ги закопаме нив.When these bastards try to bury Lamarque we'll bury them instead.
Има Мир кога синовите ги погребуваат татковците си, а во војна татковците ги погребуваат синовите си.In peace, sons bury their fathers. In war, fathers bury their sons.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'bury':

None found.
Learning languages?