Пешачи (to walk) conjugation

Macedonian
36 examples
This verb can also mean the following: go by foot

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
пешачам
I walk
пешачиш
you walk
пешачи
he/she/it walks
пешачиме
we walk
пешачите
you all walk
пешачат
they walk
Future tense
ќе пешачам
I will walk
ќе пешачиш
you will walk
ќе пешачи
he/she/it will walk
ќе пешачиме
we will walk
ќе пешачите
you all will walk
ќе пешачат
they will walk
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би пешачел
I (masculine) would have walked
би пешачела
I (feminine) would have walked
би пешачел
you (masculine) would have walked
би пешачела
you (feminine) would have walked
би пешачел
he would have walked
би пешачела
she would have walked
би пешачело
it would have walked
би пешачеле
we would have walked
би пешачеле
you all would have walked
би пешачеле
they would have walked
Past perfect tense
сум пешачел
I (masculine) have walked
сум пешачела
I (feminine) have walked
си пешачел
you (masculine) have walked
си пешачела
you (feminine) have walked
е пешачел
he has walked
е пешачела
she has walked
е пешачело
it has walked
сме пешачеле
we have walked
сте пешачеле
you all have walked
сум пешачеле
they have walked
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
пешачев
I was walking
пешачеше
you were walking
пешачеше
he/she/it was walking
пешачевме
we were walking
пешачевте
you all were walking
пешачеа
they were walking
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев пешачел
I (masculine) had walked
бев пешачела
I (feminine) had walked
беше пешачел
you (masculine) had walked
беше пешачела
you (feminine) had walked
беше пешачел
he had walked
беше пешачела
she had walked
беше пешачело
it had walked
бевме пешачеле
we had walked
бевте пешачеле
you all had walked
беа пешачеле
they had walked
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе пешачев
I will have walked
ќе пешачеше
you will have walked
ќе пешачеше
he/she/it will have walked
ќе пешачевме
we will have walked
ќе пешачевте
you all will have walked
ќе пешачеа
they will have walked
Past aorist tense
Imperative tense
-
пешачи
you walk
-
-
пешачете
you all walk
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум пешачел
I (masculine) will walk
ќе сум пешачела
I (feminine) will walk
ќе си пешачел
you (masculine) will walk
ќе си пешачела
you (feminine) will walk
ќе е пешачел
he will walk
ќе е пешачела
she will walk
ќе е пешачело
it will walk
ќе сме пешачеле
we will walk
ќе сте пешачеле
you all will walk
ќе сум пешачеле
they will walk

Examples of пешачи

Example in MacedonianTranslation in English
Да се пешачи – да не се пешачиWalk - don't walk
Доколку жената е многу мотивирана и дисциплинирана да работи во нејзиниот дом, не секоја жена може лесно да го среди распоредот за да излезе и да пешачи или да организира превоз и да плати трошоци за да се запише во приватен фитнес-центар.Unless a woman is very motivated and disciplined to work out within her home, not every woman can easily arrange her schedule to go out and walk or organize transport and pay the fees to join a private fitness center.
@DrSsebo Кога ќе биде ослободен и кога ќе реши да пешачи до дома, ќе биде ли пак уапсен? или однесен со полициски превоз #пешачење до работа #пешачење во Уганда@DrSsebo So when he is released and decides to walk home will he be arrested again? or goin back on police transpot #walk2work #ugandawalks
Нека пешачи.Her ass can walk.
Одеше да пешачи.He'd take walks.
сè уште пешачам како и сите други во Токио, возовите застанаа а такси возилата се преполни. на автобуските линии чекаат редици луѓе. морам да одам на север но заглавен сум во Токио. #quake12still walking like everyone else in Tokyo. trains stopped. taxis full. long lines at bus stops. need to get north but stuck in Tokyo. #quake12
Сакам да пешачам.I want to walk.
Колку блокови треба да пешачам?How many blocks I need to walk?
Доволно е близу за да пешачам од тука.It's close enough to walk from here.
Чекај, нема да пешачам.I'm not walking one foot--
Прво, скоро да нема пристојни патеки за пешачење, правејќи го целото искуство ‘обиди се да не бидеш прегазен од автомобил додека пешачиш покрај патот' вежба..First, there are hardly any decent paths for pedestrians to walk on, making the whole experience a 'try not to get hit by car as you walk on side of road' exercise.
Значи во #Уганда доколку немаш пари и решиш утре да #пешачиш до работа, претпоставувам дека треба да знаеш дека ќе поминеш некое време во притвор.So in #uganda if u hv no money and decide to #walk2work tomorrow I guess you will be looking at some jail time.
Ќе мора да пешачиш. -Да.- There will be walking.
Ако те видам тука уште еднаш. Ќе те натерам да пешачиш до дома.I see you down here again, I'll make you walk home.
Не можеш да пешачиш до дома.You can't walk all the way home.
Можеби треба да пешачиме.Maybe we should just walk.
- Ќе мораме да пешачиме.- We've got to walk.
Сега ќе пешачиме. Едноставно е.Now we're just going to walk.
Не, и ние одиме на еден прием само два блока подалеку, па... Ќе пешачиме.Remember, we're going to a party just a few blocks away, so we'll walk.
Да. - Ќе пешачиме?And we are walking?
Требаше да пешачите 30 километри до школо по снег без чевли. ...луѓето се грижеа што се случува во светот.You had to walk 20 miles to school in the snow with no shoes? ...people cared about what went on in the world.
-Рано е.Можете да пешачите.- It's early. You can walk.
Не можете да пешачите до Северниот пол.You can't walk to the North Pole. It's too far.
Ќе пешачите до аеродромот?But, You can not walk to the airport!
За возрасните жени кои сакаат да пешачат или да вежбаат во мир?Hell, for grown women who just want to walk, or exercise in peace?
Ќе започнеме со Aмаро, кој ги жали сите посетители кои се во Бахреин за Формула еден Гранд При што се одржува во моментов, размислувајќи дека тие можеби и се обидуваат да пешачат наоколу:We start with Ammaro, who feels sorry for all the visitors currently in Bahrain for the Formula One Grand Prix currently taking place, who imagine they might be able to walk around:
Возејќи околу Манама гледам случајни минувачи од разни националности како пешачат по тротоарите: Американци, Европејци, Кинези итн.Driving around Manama I see random nationalities walking on the sidewalks; Americans, Europeans, Chinese, and so on.
Тие пешачат затоа што, за разлика од нас тие го сметаат пешачењето за разумен начин да се движат наоколу.They're walking because, unlike us, they actually consider walking a reasonable means of getting around.
Сепак, јас се уште можам да видам туристи како пешачат по краевите на патот, на полунаправени тротоари, врз нерамни површини, изгледајќи по малку исфрустрирани.Still, I do see the tourists walking from place to place, walking on the edges of the roads, on half built pavement, over uneven surfaces, looking a little frustrated.
- А поголемиот дел пешачев кон градов!- And most of that was walking back to town!
Ја имав можноста да го видам задоволството од зоните за пешачење на градот.I had the opportunity to see the pleasure of the walking zones of the city.
@gaetanokagwa лудост #пешачење до работа, со сигурност пешачењето на работа е здраво и го намалува сообраќајот@gaetanokagwa crazy stuff #walk2work, surely walking to work is healthy but also reduces traffic
- Мачно ми е од пешачење.- И мене.- I'm sick of walking dude. - Me too.
- Мачно ми е од пешачење.-I'm sick of walking, dude. -Me too.
Ни мртов не би пешачел.Wouldn't be caught dead walking.
Денес, пред неколку часа, во отприлика 18:00 часот по локално време, Амина пешачела во област кај автобуската станица Абасид, близу улицата Фарес ак Хури.Earlier today, at approximately 6:00 pm Damascus time, Amina was walking in the area of the Abbasid bus station, near Fares al Khouri Street.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

покачи
increase

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'walk':

None found.
Learning languages?