Отвора (to open) conjugation

Macedonian
49 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
отворам
I open
отвораш
you open
отвора
he/she/it opens
отвораме
we open
отворате
you all open
отвораат
they open
Future tense
ќе отворам
I will open
ќе отвораш
you will open
ќе отвора
he/she/it will open
ќе отвораме
we will open
ќе отворате
you all will open
ќе отвораат
they will open
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би отворал
I (masculine) would have opened
би отворала
I (feminine) would have opened
би отворал
you (masculine) would have opened
би отворала
you (feminine) would have opened
би отворал
he would have opened
би отворала
she would have opened
би отворало
it would have opened
би отворале
we would have opened
би отворале
you all would have opened
би отворале
they would have opened
Past perfect tense
сум отворал
I (masculine) have opened
сум отворала
I (feminine) have opened
си отворал
you (masculine) have opened
си отворала
you (feminine) have opened
е отворал
he has opened
е отворала
she has opened
е отворало
it has opened
сме отворале
we have opened
сте отворале
you all have opened
сум отворале
they have opened
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
отворав
I was opening
отвораше
you were opening
отвораше
he/she/it was opening
отворавме
we were opening
отворавте
you all were opening
отвораа
they were opening
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев отворал
I (masculine) had opened
бев отворала
I (feminine) had opened
беше отворал
you (masculine) had opened
беше отворала
you (feminine) had opened
беше отворал
he had opened
беше отворала
she had opened
беше отворало
it had opened
бевме отворале
we had opened
бевте отворале
you all had opened
беа отворале
they had opened
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе отворав
I will have opened
ќе отвораше
you will have opened
ќе отвораше
he/she/it will have opened
ќе отворавме
we will have opened
ќе отворавте
you all will have opened
ќе отвораа
they will have opened
Past aorist tense
Imperative tense
-
отворај
you open
-
-
отворајте
you all open
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум отворал
I (masculine) will open
ќе сум отворала
I (feminine) will open
ќе си отворал
you (masculine) will open
ќе си отворала
you (feminine) will open
ќе е отворал
he will open
ќе е отворала
she will open
ќе е отворало
it will open
ќе сме отворале
we will open
ќе сте отворале
you all will open
ќе сум отворале
they will open
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
отворан
opening
отворајќи
opening
отворање
opening
отворал
opening
отворала
opening
отворало
opening
отворале
opening
opened
opened
opened
opened

Examples of отвора

Example in MacedonianTranslation in English
Меѓутоа, многу анти-абортус групи го осудија потегот, аргументирајќи дека на пример американските даночни пари не треба да се трошат за да се поддржи абортусот и дека со ова се отвора можност за повеќе абортуси низ светот.However, many anti-abortion groups have condemned the move, arguing, for instance, that U.S. taxpayer dollars shouldn't be spent supporting abortion and that this opens the door to more abortions worldwide.
Во видеото направено од Гринпис, гледаме еден канцелариски службеник кој отвора чоколадо КитКат за да „паузира“ од работата, но кога го загризува чоколадото, гледаме дека наместо чоколадо загризува прст од орангутан.The video, by Greenpeace, has an office-worker opening a KitKat to "take a break", but biting into what appears to be an orangutan's finger, rather than a chocolate wafer finger.
Чиле: Рафинеријата се отвора повторно и покрај труењето на ученицитеChile: Refinery Reopens in Spite of Intoxication in School · Global Voices
Нивната иницијатива ја отвора можноста за вклучување на повеќе технологии и уште повеќе иницијативи за во иднина - можеби дури преку користење на социјалните медиуми да пријават случаи на корупција во Сообраќајната полиција.But their initiative opens the possibility of inclusion of more technologies and further such initiatives in future — perhaps even using social media to report cases of corruption in the Traffic Police force.
Иако Букарски и Павлов имаат различни мислења по многу прашања, помеѓу нив се разви пријателство кое доведе до издавањето на дебитантската збирка кратки раскази на Букарски наречена „Луѓе на кои не им се отвора падобранот“ на бугарски јазик.Although Boukarski and Pavlov differ in their views on a number of questions, between them there has developed a friendship that led to the appearance in Bulgarian of a debut collection of short stories by Boukarski titled "People whose parachute does not open."
Тој додава: „кога сајтот ќе има доволен број на апликации, ќе го отворам кодот и ќе ги повикам развивачите на софтвер и новинарите да го подобрат, со цел да лансираат свои верзии на сајтот.“And he adds: "once the site is working with a healthy amount of applications, I will make the code open source and invite developers and journalists to improve it so they can launch their own versions of the site".
РЛ: Јозеф Гарахан, аниматорот во нашата група, предложи да отворам блог и да им дозволам на луѓето да влезат во нашите мали авантури.RL: Joseph Garrahan, the animator in our group, suggested I open up a blog to let people in on our little adventures.
-Не додека не ти ги отворам очите.- Not till I open your eyes.
Да ги отворам ли очите сега?Shall I open my eyes now?
Да ти ја отворам вратата.Let me open the door, all right?
-Како да отвораш конзерва со сардина.-Like opening a can of sardines.
Колку повеќе зборувате за една личност како социјална творба... или како собирање на сили... или како фрагментирана или маргинализирана, толку повеќе отвораш цел нов свет на извинувања.The more thatyou talk about a person as a social construction... or as a confluence offorces... or as fragmented or marginalized, whatyou do is you open up a whole new world of excuses.
Зошто тогаш им ја отвораш вратата на муштериите?Why open the door then?
Добро, а сега слушни. Немој-немој да ја отвораш вратата за никој. Добро?Okay, now listen... ...don't, don't open the door for anybody, all right?
Немој уште да ја отвораш вратата.Don't open the door yet. Hold on.
Сега е добар момент да го прочитате есејот на Pu Zhiqiang за 4ти јуни. „Ако секој заборави, дали ние со тоа не ја отвораме вратата за мазакрирањата?" http://t.co/TXTI1kYizI — Sui-Lee Wee 黄瑞黎 (@suilee) 6ти мај, 2014"If every1 forgets, are we not opening the door to future massacres?" http://t.co/TXTI1kYizI — Sui-Lee Wee 黄瑞黎 (@suilee) May 6, 2014
Потпирајќи се на прозорчињата од своите затворени соби, светот го гледаме само преку она што може да го видиме додека го отвораме и затвораме прозорчето.Leaning against the windows of their closed rooms, we are looking at only the part of the world that we can see when opening or closing the window.
-Да не ја отвораме темата уште повеќе.Let’s not open this any further.
Добро, отвораме со Ларош, тој е смешен, вели дека сака да ги мутира растенијата.We open with Laroche. He's funny. He says, "I love to mutate plants. "
Но тука, имаме вечера во 6.00... и ги отвораме подароците во 8.00.But here, we have dinner at 6:00... and we open presents at 8:00. And we hope we see you.
Ама ја отворате страната кога мислите дека имате предност.Yet you open flank to injury when perceived advantage is pressed.
Ја знаете процедурата, ги отворате пред спиење.You open those up before bedtime.
Извинете, кога отворате?Excuse me. What time do you open?
Ја отворате и гледате внатре.You open it, you take a look at what's inside.
Не морате повторно да отворате бидејќи не затворивте.But you wouldn't really have to reopen because you haven't closed yet.
На небото повторно се собираат облаци, и се отвораат како рана, додека за оваа недела повторно се прогнозираат поинтензивни бури.The sky is clouding up, and opening like a wound, while menacing storms are once again forecast for the remainder of this week.
Со зајдисонцето, сè повеќе хотели, училишта и ресторани ги отвораат своите врати.The sun has gone down and hotels, schools, restaurants, and more are opening up their doors.
Сега, капоеира направи полн круг и се врати во Африка, каде што голем број училишта се отвораат.Capoeira has now made a full circle and has returned to Africa, where many schools are opening.
Откако завршила војната, многу Виетнамци од северот се преселиле на југот и тогаш почнале да се отвораат ресторани со кучешко месо.After the war ended, a lot of Northern Vietnamese settled in the South, and one began to see dogmeat restaurants open up....
Конечно, прилагодена кола во саудиски стил, каде предните врати се отвораат нагоре, задните врати се отвораат наназад, багажникот се отвора на страна и една од вратите се врти околу нејзините оски.Finally, a customized car, Saudi style, where the front doors slide up, the back doors open to the back, the trunk opens on the side and one of the doors swivels on its axis.
Ви кажав дека отворав...- I told you I was opening a...
Не го отворај тоа!Don't open that up!
- Не отворај го тоа!-Don't open that.
Ќе ти даде торба, не гледај во торбата, не ја отворај и не ја оставај торбата.He'll hand you a bag. Don't look in the bag... don't open the bag, don't let go of the bag.
Не ја отворај !Don`t open it!
Еј, еј, отвори го ова веднаш, отворај.Hey! Hey, open this back up!
Не отворајте ја мојата остава, оче, еден од нив заклучив таму.And don't open my pantry, Father. I found one of them in there and locked him in.
- Не го отворајте.- Don't open that.
Не ги отворајте моите! Озбилно ви кажувам.Don't open any of mine.
Г-дине Ван Ортон, не отворајте ги очите.Mr. Van Orton, don't open your eyes.
Не отворајте се додека имате воздух, ме разбираш?As long as you got air you don't open up, you understand?
Хусен вели Во Едмонтон, Алберта, сомалиските Канаѓани заживеаја цели населби, отворајќи мали бизниси, ресторани и продавници.Hussen says In Edmonton, Alberta, Canadian Somalis have revitalized entire neighborhoods, opening small businesses, restaurants and shops.
Ти дојде во овој свет отворајќи пукнатина во просторот и времето.You came to this world by opening a crack in space and time.
Неколку часа по несреќата, грузискиот олимписки тим, носејќи црни марами и знаме со црна трака, беа поздравени со овации на церемонијата за отворање на игрите.Several hours after the accident, Georgia's Olympic Team, wearing black scarves and armbands and carrying a flag with a black ribbon, was greeted with a standing ovation at the opening ceremony.
Грузискиот претседател Михаил Сакашвили, кој беше во Канада на дводневна посета, се сретна со седмочлениот олимпискиот тим на Грузија и ги замоли да учествуваат на церемонија за отворање.Georgia's President Mikheil Saakashvili, who was in Canada for a two-day visit, met with seven-person Georgian Olympic team and also asking them to attend the opening ceremony.
Креирање „ботови“ (скратено од роботи) и отворање стотици лажни блог-профили дури стана вработување со полно работно време за луѓе кои не се колебаат да ги користат празните онлајн персони за стекнување разни видови корист.Creating the "bots" to do this, and the opening hundreds of fake blog accounts has even became a full-time job for people, who do not hesitate to use the blank spaces of online persona to their advantage.
Церемонијата на отворање на Светското првенство заврши...доста скромно отворање, без потребното "WOW", но сепак е прифатливоإنتهاء الإحتفال بإفتتاح كأس العالم ... إفتتاح متواضع وبدون إبهار ولكنه مقبول The World Cup opening ceremony is over... a very modest opening, without that wow factor but acceptable
Според нашето мислење, беше затворен поради формално оправдување и имаме причини да бараме повторно отворање на овој случај и ќе го постигнеме тоа летово.In our opinion, it was closed due to formal justification, and we have all the reasons to demand the re-opening of this case, and we will do it this summer.
Тој најверојатно одамна е заминат до сега, но додека тие не го најдат, јас не би ја отворал вратата без возрасен.He's probably long gone by now, but till they find him, I wouldn't be opening the door without an adult.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

одмора
rest
отвори
open

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'open':

None found.
Learning languages?