Осудува (to judge) conjugation

Macedonian
33 examples
This verb can also mean the following: condemn, sentence

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
осудувам
I judge
осудуваш
you judge
осудува
he/she/it judges
осудуваме
we judge
осудувате
you all judge
осудуваат
they judge
Future tense
ќе осудувам
I will judge
ќе осудуваш
you will judge
ќе осудува
he/she/it will judge
ќе осудуваме
we will judge
ќе осудувате
you all will judge
ќе осудуваат
they will judge
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би осудувал
I (masculine) would have judged
би осудувала
I (feminine) would have judged
би осудувал
you (masculine) would have judged
би осудувала
you (feminine) would have judged
би осудувал
he would have judged
би осудувала
she would have judged
би осудувало
it would have judged
би осудувале
we would have judged
би осудувале
you all would have judged
би осудувале
they would have judged
Past perfect tense
сум осудувал
I (masculine) have judged
сум осудувала
I (feminine) have judged
си осудувал
you (masculine) have judged
си осудувала
you (feminine) have judged
е осудувал
he has judged
е осудувала
she has judged
е осудувало
it has judged
сме осудувале
we have judged
сте осудувале
you all have judged
сум осудувале
they have judged
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
осудував
I was judging
осудуваше
you were judging
осудуваше
he/she/it was judging
осудувавме
we were judging
осудувавте
you all were judging
осудуваа
they were judging
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев осудувал
I (masculine) had judged
бев осудувала
I (feminine) had judged
беше осудувал
you (masculine) had judged
беше осудувала
you (feminine) had judged
беше осудувал
he had judged
беше осудувала
she had judged
беше осудувало
it had judged
бевме осудувале
we had judged
бевте осудувале
you all had judged
беа осудувале
they had judged
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе осудував
I will have judged
ќе осудуваше
you will have judged
ќе осудуваше
he/she/it will have judged
ќе осудувавме
we will have judged
ќе осудувавте
you all will have judged
ќе осудуваа
they will have judged
Past aorist tense
Imperative tense
-
осудувај
you judge
-
-
осудувајте
you all judge
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум осудувал
I (masculine) will judge
ќе сум осудувала
I (feminine) will judge
ќе си осудувал
you (masculine) will judge
ќе си осудувала
you (feminine) will judge
ќе е осудувал
he will judge
ќе е осудувала
she will judge
ќе е осудувало
it will judge
ќе сме осудувале
we will judge
ќе сте осудувале
you all will judge
ќе сум осудувале
they will judge
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
осудуван
judging
осудувајќи
judging
осудување
judging
осудувал
judging
осудувала
judging
осудувало
judging
осудувале
judging
judged
judged
judged
judged

Examples of осудува

Example in MacedonianTranslation in English
Не разбирам зошто толку ме осудува.I don't understand why everybody has to be so judgemental
Разбирам зошто мама ме осудува.I understand why Mom's judgemental
За тоа ви зборувам. Таа ме осудува толку сурово.She judges me so harshly.
Згора на тоа, апсурно е и нетолерантно што еден претставник на Куба се осмелува да ја осудува независноста на Венецуела, кое е единствено право на народот на Венецуела.Moreover, it is simply absurd and intolerable... ...thataCubanrepresentative... ...daresto makejudgements about Venezuelan sovereignty...
Мислам дека не сум јас таа што треба да те осудува.Not for me to judge you.
Нема да те осудувам.I won't judge you.
Не земам мито... и не го осудувам.I don't like cream... ...and I don't judge.
Не те осудувам.I don't judge.
Не те осудувам за ништо.Seriously. I mean it. I mean, judge me how you think.
Па,можеби не би требало да ги осудуваш луѓето додека не ги запознаеш.Well, maybe you shouldn't judge people before you get to know them.
Tи не го осудуваш?You don't judge?
Само сакам да те прашам нешто, но немој да ме осудуваш.I just have to ask you one question, and do not judge me.
Еј, ти што осудуваш.Hey, judgey.
И не сакав еден ден да ме осудуваш.Or you to judge me.
Човек во години дава коментар, без разлика дали е соодветен или не, ние можеме сите да се осудуваме себеси, но според мое мислење патетично е да се тужи за вакво нешто.An aged man has made a comment, whether appropriate or not we can all judge ourselves, but in my opinion it’s pathetic to sue for something like that.
Добро, знаеш, кажи му на Рики Џејмисон дека во оваа куќа не ги осудуваме луѓето што не ги знаеме.Okay, well, you know, you tell Ricky Jamieson that in this house we don't judge people that we do not know.
Дали тоа значи дека ги осудуваме луѓето што ги знаеме?Does that mean that we judge people that we do know?
Не осудуваме никого.We don't judge anyone.
И самиот кажа. Не треба ние да осудуваме.No, you said it yourself -- it's not on us to judge.
Многу од овие колиби кои ги осудувате дека се ужасни, се резултат на прекрасен труд, декорирани и одржувани со гордост и љубовLots of those shacks that you judge to be so terrible are incredible works of labour,decorated and looked after with pride and Love
Тоа не значи дека треба да не осудувате.But that don't mean we ought to be judged.
И сите вие кои осудувате...Note to all of you who judge- Mitchell!
Внимателно ме слушајте, и немојте да ме осудувате додека не завршам.You will listen closely and you will not judge me until I am finished.
Поостро ќе те осудуваат.They're gonna judge you more harshly.
- Оди, Давиде, доведи ја Витсавеа овде за да се соочи со оние што ја осудуваат.Go, David, and bring Bathsheba here to face her judges.
Навистина? Не мислиш дела ќе ме осудуваат и ќе ми се подсмеваат?You don't think they'll judge me?
Тешко ми е да ги судам луѓето а и ним им е тешко... да не ме осудуваат.It's hard for me to judge people and it's hard for them... not to judge me.
Бидејќи баш тоа ми треба. Цело време да ме осудуваат!'Cause that's exactly what I need, to be judged all the time!
- Не ме осудувај!-Hey, don't you judge me!
-Не го осудувај целиот Текен поради грешките на Казуја.Do not judge all of Tekken by Kazuya's mistakes. Mistakes?
Не осудувај, ОК?Don't judge, okay?
Те молам, не ме осудувај грубо.Okay, please don't judge.
Не осудувајте, никој не е безбеден од лоша среќа.I hope he will not have a joyful time in a prison. Samijan Nasirjanov called others in the group not to issue judgement on the crime until all facts were clear: Do not judge, no one is safe from bad luck.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

осамува
isolate

Similar but longer

Not found
We have none.

Random

одбележи
commemorate
онеспособи
render incapable
опишува
describe
определи
determine
основе
found
остава
leave
остави
leave
осуди
sentence
отапи
become blunt
отпушта
release

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'judge':

None found.
Learning languages?