Остварува (to realize) conjugation

Macedonian
3 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
остварувам
I realize
остваруваш
you realize
остварува
he/she/it realizes
остваруваме
we realize
остварувате
you all realize
остваруваат
they realize
Future tense
ќе остварувам
I will realize
ќе остваруваш
you will realize
ќе остварува
he/she/it will realize
ќе остваруваме
we will realize
ќе остварувате
you all will realize
ќе остваруваат
they will realize
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би остварувал
I (masculine) would have realized
би остварувала
I (feminine) would have realized
би остварувал
you (masculine) would have realized
би остварувала
you (feminine) would have realized
би остварувал
he would have realized
би остварувала
she would have realized
би остварувало
it would have realized
би остварувале
we would have realized
би остварувале
you all would have realized
би остварувале
they would have realized
Past perfect tense
сум остварувал
I (masculine) have realized
сум остварувала
I (feminine) have realized
си остварувал
you (masculine) have realized
си остварувала
you (feminine) have realized
е остварувал
he has realized
е остварувала
she has realized
е остварувало
it has realized
сме остварувале
we have realized
сте остварувале
you all have realized
сум остварувале
they have realized
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
остварував
I was realizing
остваруваше
you were realizing
остваруваше
he/she/it was realizing
остварувавме
we were realizing
остварувавте
you all were realizing
остваруваа
they were realizing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев остварувал
I (masculine) had realized
бев остварувала
I (feminine) had realized
беше остварувал
you (masculine) had realized
беше остварувала
you (feminine) had realized
беше остварувал
he had realized
беше остварувала
she had realized
беше остварувало
it had realized
бевме остварувале
we had realized
бевте остварувале
you all had realized
беа остварувале
they had realized
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе остварував
I will have realized
ќе остваруваше
you will have realized
ќе остваруваше
he/she/it will have realized
ќе остварувавме
we will have realized
ќе остварувавте
you all will have realized
ќе остваруваа
they will have realized
Past aorist tense
Imperative tense
-
остварувај
you realize
-
-
остварувајте
you all realize
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум остварувал
I (masculine) will realize
ќе сум остварувала
I (feminine) will realize
ќе си остварувал
you (masculine) will realize
ќе си остварувала
you (feminine) will realize
ќе е остварувал
he will realize
ќе е остварувала
she will realize
ќе е остварувало
it will realize
ќе сме остварувале
we will realize
ќе сте остварувале
you all will realize
ќе сум остварувале
they will realize
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
остваруван
realizing
остварувајќи
realizing
остварување
realizing
остварувал
realizing
остварувала
realizing
остварувало
realizing
остварувале
realizing
realized
realized
realized
realized

Examples of остварува

Example in MacedonianTranslation in English
И ако ова е цената за остварување на овој сон... ...повремено обавување на некоја валкана работа...And if the price of realizing that dream is the occasional distasteful chore, well, I don't run away.
И ако ова е цената за остварување на овој сон повремено обавување на некоја валкана работа... Се согласувам со тоа.And if the price of realizing that dream is the occasional distasteful chore, well, I don't run away. I say so be it.
Блиску сум до остварување на сонот.And I'm close to realizing that dream.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'realize':

None found.
Learning languages?