Омаловажува (to belittle) conjugation

Macedonian
4 examples
This verb can also mean the following: disparage, deprecate

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
омаловажувам
I belittle
омаловажуваш
you belittle
омаловажува
he/she/it belittles
омаловажуваме
we belittle
омаловажувате
you all belittle
омаловажуваат
they belittle
Future tense
ќе омаловажувам
I will belittle
ќе омаловажуваш
you will belittle
ќе омаловажува
he/she/it will belittle
ќе омаловажуваме
we will belittle
ќе омаловажувате
you all will belittle
ќе омаловажуваат
they will belittle
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би омаловажувал
I (masculine) would have belittled
би омаловажувала
I (feminine) would have belittled
би омаловажувал
you (masculine) would have belittled
би омаловажувала
you (feminine) would have belittled
би омаловажувал
he would have belittled
би омаловажувала
she would have belittled
би омаловажувало
it would have belittled
би омаловажувале
we would have belittled
би омаловажувале
you all would have belittled
би омаловажувале
they would have belittled
Past perfect tense
сум омаловажувал
I (masculine) have belittled
сум омаловажувала
I (feminine) have belittled
си омаловажувал
you (masculine) have belittled
си омаловажувала
you (feminine) have belittled
е омаловажувал
he has belittled
е омаловажувала
she has belittled
е омаловажувало
it has belittled
сме омаловажувале
we have belittled
сте омаловажувале
you all have belittled
сум омаловажувале
they have belittled
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
омаловажував
I was belittling
омаловажуваше
you were belittling
омаловажуваше
he/she/it was belittling
омаловажувавме
we were belittling
омаловажувавте
you all were belittling
омаловажуваа
they were belittling
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев омаловажувал
I (masculine) had belittled
бев омаловажувала
I (feminine) had belittled
беше омаловажувал
you (masculine) had belittled
беше омаловажувала
you (feminine) had belittled
беше омаловажувал
he had belittled
беше омаловажувала
she had belittled
беше омаловажувало
it had belittled
бевме омаловажувале
we had belittled
бевте омаловажувале
you all had belittled
беа омаловажувале
they had belittled
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе омаловажував
I will have belittled
ќе омаловажуваше
you will have belittled
ќе омаловажуваше
he/she/it will have belittled
ќе омаловажувавме
we will have belittled
ќе омаловажувавте
you all will have belittled
ќе омаловажуваа
they will have belittled
Past aorist tense
Imperative tense
-
омаловажувај
you belittle
-
-
омаловажувајте
you all belittle
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум омаловажувал
I (masculine) will belittle
ќе сум омаловажувала
I (feminine) will belittle
ќе си омаловажувал
you (masculine) will belittle
ќе си омаловажувала
you (feminine) will belittle
ќе е омаловажувал
he will belittle
ќе е омаловажувала
she will belittle
ќе е омаловажувало
it will belittle
ќе сме омаловажувале
we will belittle
ќе сте омаловажувале
you all will belittle
ќе сум омаловажувале
they will belittle
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
омаловажуван
belittling
омаловажувајќи
belittling
омаловажување
belittling
омаловажувал
belittling
омаловажувала
belittling
омаловажувало
belittling
омаловажувале
belittling
belittled
belittled
belittled
belittled

Examples of омаловажува

Example in MacedonianTranslation in English
Сè додека се омаловажува моќта на блогот и блогосферата нивните блогови ќе останат минорно посетени и едино од нивните партиски војници за хвалоспевки.As long as they belittle the power of the blog and the blogosphere, their blogs will receive minuscule visitor flow and only by their praising party members.
Ја омаловажуваш мојата работа, јадеш со моите непријатели.You belittle my business, break bread with my enemies.
Понекогаш чин на разбирање нè тера да демонизираме и омаловажуваме.Sometimes an act of understanding leads us to demonize or belittle.
Најлошата форма на вакво однесување беше преку омаловажување на улогата на Франција, преку папагалско имитирање на американските националистички мегафони од периодот на започнување на војната во Ирак.The worst form of such behavior included belittling the role of France, parroting the American nationalist pundits around the initiation of the Iraq War.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'belittle':

None found.
Learning languages?