Објасни (to explain) conjugation

Macedonian
58 examples
This verb can also mean the following: explicate

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
објаснам
I explain
објасниш
you explain
објасни
he/she/it explains
објасниме
we explain
објасните
you all explain
објаснат
they explain
Future tense
ќе објаснам
I will explain
ќе објасниш
you will explain
ќе објасни
he/she/it will explain
ќе објасниме
we will explain
ќе објасните
you all will explain
ќе објаснат
they will explain
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би објаснил
I (masculine) would have explained
би објаснила
I (feminine) would have explained
би објаснил
you (masculine) would have explained
би објаснила
you (feminine) would have explained
би објаснил
he would have explained
би објаснила
she would have explained
би објаснило
it would have explained
би објасниле
we would have explained
би објасниле
you all would have explained
би објасниле
they would have explained
Past perfect tense
сум објаснил
I (masculine) have explained
сум објаснила
I (feminine) have explained
си објаснил
you (masculine) have explained
си објаснила
you (feminine) have explained
е објаснил
he has explained
е објаснила
she has explained
е објаснило
it has explained
сме објасниле
we have explained
сте објасниле
you all have explained
сум објасниле
they have explained
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
објаснев
I was explaining
објаснеше
you were explaining
објаснеше
he/she/it was explaining
објасневме
we were explaining
објасневте
you all were explaining
објаснеа
they were explaining
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев објаснил
I (masculine) had explained
бев објаснила
I (feminine) had explained
беше објаснил
you (masculine) had explained
беше објаснила
you (feminine) had explained
беше објаснил
he had explained
беше објаснила
she had explained
беше објаснило
it had explained
бевме објасниле
we had explained
бевте објасниле
you all had explained
беа објасниле
they had explained
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе објаснев
I will have explained
ќе објаснеше
you will have explained
ќе објаснеше
he/she/it will have explained
ќе објасневме
we will have explained
ќе објасневте
you all will have explained
ќе објаснеа
they will have explained
Past aorist tense
објаснив
I explained
објасни
you explained
објасни
he/she/it explained
објаснивме
we explained
објаснивте
you all explained
објаснија
they explained
Imperative tense
-
објасни
you explain
-
-
објаснете
you all explain
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум објаснел
I (masculine) will explain
ќе сум објаснела
I (feminine) will explain
ќе си објаснел
you (masculine) will explain
ќе си објаснела
you (feminine) will explain
ќе е објаснел
he will explain
ќе е објаснела
she will explain
ќе е објаснело
it will explain
ќе сме објаснеле
we will explain
ќе сте објаснеле
you all will explain
ќе сум објаснеле
they will explain
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
објаснет
explaining
explaining
explaining
објаснел
explaining
објаснела
explaining
објаснело
explaining
објаснеле
explaining
објаснил
explained
објаснила
explained
објаснило
explained
објасниле
explained

Examples of објасни

Example in MacedonianTranslation in English
Овој кодекс треба подетално да објасни што би требало да значи во практиката правото на добра администрација, содржано во Повелбата.is Code is intended to explain in more detail what the Charters right to good administration should mean in practice.
Дубравка Грмуша Хое објасни:Dubravka Grmuša Hoe explained:
Романската Интернет-заедница се обидува да објасни зошто луѓето излегоа на улиците, што беше одговорот на властите и какви исходи може да произлезат од протестите.The Romanian on-line community is trying to explain why people have taken to the streets, what the authorities' response was and what the outcome of the protests might be.
Имаше човек што на полицајците им покажуваше кеса со сирење, обидувајќи се да им објасни дека си го купил за себе, а не со цел да го искористи за насилство.There was somebody holding some cheese in a bag, trying to explain to the police that he had bought it for himself and not in order to use it for violent purposes.
ПНБ излезе, задоцнето, да објасни дека Варисан Мердека е нивни проект со нивни пари, и така натаму, но дотогаш предвидената кула веќе стана жртва на политиката во Малезија.The PNB has come out, belatedly, to explain that Warisan Merdeka is their project using their money, et cetera, but by that time the proposed tower has become a victim of Malaysian politics.
За тие што не се запознаени со традицијата, ќе ја објаснам накратко:For those who might not be familiar with this tradition, I will explain it briefly:
Ми требаше многу време да им објаснам дека јас не сум таа.It took me a long time to explain that I'm not her and that she's not me.
Овој пост е за изневерувањето и се друго што е негативно и што не можам да го објаснам со зборови, затоа што понекогаш зборовите не се доволни.This post is about a let- down and everything else that is negative and that I can't explain in words, because, sometimes words are not enough!
Беше фрустирачки додека се обидував да го објаснам ова на познајничка на мајка ми, која постојано зборуваше за тоа како се обидувала да ја убеди својата ќерка (која нема ни 20 години) да оди во Средниот Исток и таму да бара додворувач, бидејќи во САД „нема ниеден“.I was frustratingly trying to explain this to an acquaintance of my mom's at a ladies lunch who kept going on and on about how she's been trying to convince her daughter (whose not even 20) to look in the Middle East because in the whole US of A there's "no one".
Да објаснам зошто:Let me explain why:
Дали ќе може да го објасниш овој проект?Can you explain this project?
Само ти можеш да му објасниш...Only you can explain what the hell has happened.
Зошто го прати Кирк на бродот кога сам можеше да ми ја објасниш вистината?Then why did you send Kirk aboard when you alone could have explained the truth?
Дојди да објасниш повеќе за тоа што се случило.There'll be a lot of explaining to do, and you're part of it.
-Зошто не ми објасниш?- Why don't you explain it to me?
Е сега кој користи Твитер знае, кој не еве да објасниме дека никот не може да ти биде на кирилица (прво и основно) и пред никот се користи знакчето @.It is common knowledge among Twitter users, but we will explain that here too, that the nickname cannot be in Cyrillic - it must be in Latin and the character @ goes in front of it.
Во 2006 Итан и јас напишавме напис за магазинот Nieman Reports, во кој се обидовме да ја објасниме врската помеѓу Global Voices и новинарството.In 2006 Ethan and I wrote an article for the Nieman Reports magazine in which we sought to explain the relationship between Global Voices and journalism.
Кралот и кралицата нема да сакаат, но кога ќе им објасниме дека тоа е единствениот излез...Of course, the King and Queen will object... but when we explain it's the only way-
Добро, ќе се јавиме на секој од нив и ќе објасниме што се случи.Ok, so we call everyone and explain what happened.
Сал, мислам... ...би можеле да објасниме, нели?I mean... We could explain, right?
Овие видеа од Common Craft може да ви помогнат да објасните како функционира се:Is there an issue you can help with? These videos, from Common Craft, can help you explain how it works.
Или би сакале да му објасните на Капетанот Пајк зошто Ентерпрајз заминал без неговиот виш медицински офицер.Or you would you like to explain to captain Pike why Enterprise warped into a crisis without one of its senior medical officers?
Може ли да добијам пешкир? Под закана за воен суд, ви наредувам да ми објасните како сте се транспортирале на бродот додека сме во ворп?Under penalty of court martial I order you to explain to me how you were able to beam aboard the ship while moving at warp
Ако можете да му објасните на тато, можеби јас ќе ви објаснам за син ви.If you could explain to me my father maybe I could explain your son.
Како ќе му го објасните тоа на сенатот?How will you explain this invasion to the senate?
Тој исто така додаде дека момчињата немале можност да ја објаснат ситуацијата.He also said the boys had not had an opportunity to explain.
Се што е потребно е човек да се заинтересира да направи 1 минутно видео: 30 секунди да објаснат каде се и кој се и 30 секунди да ја снимат „мисијата“ на видеото, а потоа да го постават видеото и да им го испратат линкот по имејл.All that is needed is for the person interested to make a 1 minute video: 30 seconds explaining where they are and who they are, and 30 seconds recording the following "mission" video, then uploading the video and emailing them the link.
Разговаравме со иницијаторот на овој сајт, Павел Кац и со една од соработниците, Јасна Трандафиловска, да ни објаснат со свои зборови и на најдобар начин, за нивното учество.We talked with the creator of the site, Pavel Kats, and with one of its contributors, Yasna Trandafilovska, so that they could explain the service on their own in the best manner.
Персоналот на центарот исто така ќе го искористи нивниот интерактивен веб сајт за да ги објаснат своите цели, успеси и предизвици во палијативната нега, која се фокусира за подобрување на негата на пациентите при крајот на животот, како и на нивните фамилии, со специјален фокус на ранливите популации вклучувајќи ги постарите, децата и пациентите со ХИВ/СИДА.The center's staff will also take advantage of their online media training and interactive website to explain the objectives, successes, and challenges in palliative care, which focuses on improving end-of-life care for patients and their families, with a special focus on vulnerable populations including the elderly, children, and patients with cancer or HIV/AIDS.
Групата, исто така, сака интернет провајдерите на услуги да им објаснат на нивните потрошувачи зошто се согласиле да се подредат на барањето на владата да ги цензорираат веб-сајтовитеThe group also wants ISPs to explain to their customers why they agreed to comply with the government request to censor the websites
Ја разбирам дека потребата за енергија и знам дека таа промена е нус-продукт на напредокот; Ја објаснив мојата желба на Дјук Енерџи, да ги намалат, што е можно повеќе, визуелните последици на оваа структура-кула, што ќе ги има Чироки народот кога ќе ја посетува Китува.While I understand the need for power and know that change is by-product of progress, I explained my desire to have Duke Power mitigate as much as possible the visual impact this tower structure is going to have on the experience Cherokee people have when they visit Kituwah.
Од друга страна, новите медиуми можат да влијаат врз обичните гласачи со посредство на традиционалните медиуми (радио, телевизија), на начин кој го објаснив пред малку, случајот со известување од сообраќајот.On the other hand, new media can influence grassroots voters through the mediation of traditional media (radio, television), as I explained earlier with the case of traffic reports.
Најчесто користена, како што објаснив претходно, е црната.The most widely used, as explained earlier, is black.
Овој феномен е всушност лесно објаснив.This phenomenon is quite easily explained.
Не, му објаснив за Ники. Значи се префрли на неа.No, I explained about Nikki.
Тоа веќе ви го објаснивме, г-ѓо.We've explained that, ma'am.
Како што објаснивме претходно, политиката на трезорот е форма на ропство преку долгови, каде што е буквално невозможно постоењето на слободно општество.As explained earlier, the fractional reserve policy is a form of slavery through debt, where it is literally impossible for society to be free.
Како што објаснивме претходно, тука сме да поврземе неколку работи за еден друг проблем.Like we explained earlier, we're mostly here to dot some I's on a different matter.
Се вика Тонино Русо. Му објаснивме, ама не нѐ разбрал.His name's Tonino Russo, we explained it calmly, but he won't see.
Да, објаснивте дека е тоа задача од највисоко ниво.Yes, you explained it was a top IeveI assignment.
Ти објаснивте.We explained that to you.
Ања Блазевич и Стефан Гузвица, кои учествуваа во уметничкиот камп во Гвозд, Хрватска, каде што неодамна беше креирано знамето, за популарниот хрватски весник Vecernji.hr го објаснија нивниот мотив кој ги поттикнал да го направат тоа:Anja Blazevic and Stefan Guzvica, who are taking part in a regional art camp in Gvozd, Croatia, where the flag has recently been created, explained to Vecernji.hr, a popular newspaper in Croatia, their motivation to do it:
Но, јас си го поставувам следново прашање: колку од истите тие мажи, ја изнесоа темата и јасно им објаснија на нивните пријатели, членови на семејството и колеги дека објективизирањето на жените е погрешно, на истиот начин како што им се презентира на жените опседнати со Лавеци денес?But I ask this: how many of those same men, brought up the topic and clearly explained to their friends, family members, and colleagues, that objectifying women is wrong, in the same manner that it is being presented to women obsessed with Lavezzi today?
Околу половина од оние кои гласаа беа против идејата да се врати споменикот на неговото место во Санкт Петербург“, ЗЕФУ објаснија во обраќање кон медиумите.Roughly half of those who voted were against the idea of returning the monument to its place in St. Petersburg," ZEFS explained in a press release.
Момците се ми објаснија, но сакав јас да ти се јавам пред ти мене.Oh, the boys explained everything to me. I wanted to call you before you could call me.
И тие ми објаснија нешто.And they explained something to me.
Сите оние кои можат да помогнат објаснете каков вид на засолниште сте подготвени да понудите на Јапонците кои се погодени од оваа катастрофа – соба, куќа, стан, одморалиште, хотел итн.All those who can help, please post a message, explaining what kind of shelter you would be ready to offer to Japanese people affected by the disaster – a room, a house, an apartment, a resort, a hotel, etc.
Најљубезниот коментар од Наблус: „Ако не сте со сиромашните, не сте ни со затворениците; ве молиме објаснете ни тогаш зошто се' уште сте на власт?“The nicest comment from Nablus: "If you are not standing with the poor then you are not standing with the prisoners either; please explain to us why are you still in power!"
Г. Брејкер, објаснете како еден лудак држи едно од водечките места во нашата разознавачка агенција.Mr. Breaker, would you explain how this nut could hold a top position. . . . . .in an intelligence agency?
Сега можете да ја повикате претседателката и да и објаснете дека вашата свест не ви дозволува да направите тоа што е потребно за да го спасите, или едноставно да направите што е потребно.Now you can either phone the president and explain to her that your conscience won't allow you to do what is necessary to save him, or you can simply do what is necessary.
Сега објаснете, или бидете убиени.Now explain yourselves or be shot.
Отишла во приватна болница каде што никој не ѝ ја објаснил процедурата. „Се почувствував како крава.She entered a private hospital where no one explained the process to her. "I felt like a cow.
Кога би имал повеќе време, би ти објаснил подобро.If I had more time, I would've explained myself better.
- Се сомневам дека добро ја објаснил ситуацијата.I don't think Father Xavier explained the situation.
Е, претпоставувам, дека Гелб ти објаснил некои нешта.Well, I guess Gelb explained some of it.
Г-дин Дали објаснил дека парите, всушност, не се во сопственост на банката.a contract is founded on an exchange of one form of consideration for another.] Mr. Daly explained that the money was, in fact, not the property of the bank.
И дала ароматерапија, ѝ пуштила музика во операционата сала и ѝ го објаснила секој потег што докторите го направиле. „Овде се почувствував како човек, а во другата болница се почувствував како крава“, вели жената која станала мајка по втор пат.She gave her aromatherapy and played music in the operating room and explained every move the doctors made. "Here I felt like a human, in the other hospital I felt like a cow," says the mother for the second time.
Веројатно би ти објаснила подобро од мене.Obviously it would've explained everything a hell of a lot better than I can.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

појасни
clarify

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'explain':

None found.
Learning languages?