Обликува (to form) conjugation

Macedonian
6 examples
This verb can also mean the following: shape

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
обликувам
I form
обликуваш
you form
обликува
he/she/it forms
обликуваме
we form
обликувате
you all form
обликуваат
they form
Future tense
ќе обликувам
I will form
ќе обликуваш
you will form
ќе обликува
he/she/it will form
ќе обликуваме
we will form
ќе обликувате
you all will form
ќе обликуваат
they will form
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би обликувал
I (masculine) would have formed
би обликувала
I (feminine) would have formed
би обликувал
you (masculine) would have formed
би обликувала
you (feminine) would have formed
би обликувал
he would have formed
би обликувала
she would have formed
би обликувало
it would have formed
би обликувале
we would have formed
би обликувале
you all would have formed
би обликувале
they would have formed
Past perfect tense
сум обликувал
I (masculine) have formed
сум обликувала
I (feminine) have formed
си обликувал
you (masculine) have formed
си обликувала
you (feminine) have formed
е обликувал
he has formed
е обликувала
she has formed
е обликувало
it has formed
сме обликувале
we have formed
сте обликувале
you all have formed
сум обликувале
they have formed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
обликував
I was forming
обликуваше
you were forming
обликуваше
he/she/it was forming
обликувавме
we were forming
обликувавте
you all were forming
обликуваа
they were forming
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев обликувал
I (masculine) had formed
бев обликувала
I (feminine) had formed
беше обликувал
you (masculine) had formed
беше обликувала
you (feminine) had formed
беше обликувал
he had formed
беше обликувала
she had formed
беше обликувало
it had formed
бевме обликувале
we had formed
бевте обликувале
you all had formed
беа обликувале
they had formed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе обликував
I will have formed
ќе обликуваше
you will have formed
ќе обликуваше
he/she/it will have formed
ќе обликувавме
we will have formed
ќе обликувавте
you all will have formed
ќе обликуваа
they will have formed
Past aorist tense
Imperative tense
-
обликувај
you form
-
-
обликувајте
you all form
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум обликувал
I (masculine) will form
ќе сум обликувала
I (feminine) will form
ќе си обликувал
you (masculine) will form
ќе си обликувала
you (feminine) will form
ќе е обликувал
he will form
ќе е обликувала
she will form
ќе е обликувало
it will form
ќе сме обликувале
we will form
ќе сте обликувале
you all will form
ќе сум обликувале
they will form
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
обликуван
forming
обликувајќи
forming
обликување
forming
обликувал
forming
обликувала
forming
обликувало
forming
обликувале
forming
formed
formed
formed
formed

Examples of обликува

Example in MacedonianTranslation in English
Испитувајќи ги карактеристиките за одговор на техничката заедница за ураганот Катерина, ни кажува многу за начинот на кој интернетот ги обликува социјалните одговори за катастрофите, развива некои интересни прашања за влијанието на ИКТ во справувањето со кризи и покажува кон она што може да се случи во иднина.“ „Беше јасно дека по цунамито во Индискиот океан информатичката револуција започна процес на менување на начинот на кој ние одговараме на катастрофите.Examining the characteristics of the response of the technology community to Hurricane Katrina tells us much about the way the web has shaped social responses to disaster, raises some interesting issues about the impact of ICT in disaster response, and points towards what might happen in future. "It was clear following the Indian Ocean tsunami that the information revolution was in the process of changing the way in which we respond to disasters.
Ми требаше нешто што може да обликува и преобликува на молекуларно ниво, но го задржува обликот кога е потребно.I had to get away from circuitry. I needed something that could arrange and rearrange on a molecular level, but keep its form when required.
Пред да те обликувам во утробата на мајка ти, Јас те посветив.Before I formed you in your mother's womb, I consecrated you. You are a prophet.
Во рускиот интернет, стратегиите на контрола се стремат кон тоа да бидат посуптилни и пософистицирани и направени така што да обликуваат и влијаат на тоа како информациите се примаат од страна на корисниците, отколку пристапот да биде потполно одбиен.In RUNET, control strategies tend to be more subtle and sophisticated and designed to shape and affect how information is received by users, rather than denying access outright.
Идејата да се создаде национална алатка за пребарување, лансирање на кириличен домен, е-владини проекти, на пр., обликуваат една средина со информации која ги охрабрува руските корисници да останат во националниот кибер-простор и последователно да направат природна изолација, и покрај глобалната природа на Интернетот.The idea to create a national search engine, the launch of Cyrillic domains, e-government projects, etc., shape the information environment that encourages Russian users to stay in the national cyberspace, and consequently create a natural isolation, despite the global nature of the Internet.
Како што се враќам назад во времето раскажувањата го обликуваат својот пат.As you work your way back in time, the stories form a pattern.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

облекува
clothe

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'form':

None found.
Learning languages?